Košarka

Partizan zakazao derbi sa Zvezdom u finalu ABA lige: Budućnost se raspala u "Areni" bez Ferela

Komentari

Autor: Euronews

10/05/2024

-

21:26

Partizan zakazao derbi sa Zvezdom u finalu ABA lige: Budućnost se raspala u "Areni" bez Ferela
Partizan zakazao derbi sa Zvezdom u finalu ABA lige: Budućnost se raspala u "Areni" bez Ferela - Copyright ABA liga/Budućnost VOLI/Filip Roganović

veličina teksta

Aa Aa

Kao i u protekle dve sezone, za titulu šampiona AdmiralBet ABA lige boriće se Partizan i Crvena zvezda. 

Posle tesnog poraza u "Morači", aktuelni šampioni savladali su Budućnost u majstorici polufinalne serije ABA lige i na krilima bolje igre u drugom poluvremenu, po treći put u nizu bezecovali su mesto u finalu regionalnog takmičenja, gde će se za osmu titulu u istoriji boriti sa Crvenom zvezdom - 100:86 (23:21, 25:33, 25:17, 27:15).

Kao i u Podgorici, Budućnost je i u ovom meču bila konkurentna. Do isključenja "nepogrešivog" Jogija Ferela, gosti su imali primat bolje ekipe do sredine treće četvrtine, da bi gubtikom plejmejkera, koji je zbog dve tehničke, ranije završio meč, ostali i bez šansi da naprave brejk u Beogradu.

Prigovori Ferela zbog faula nad Avramovićem, pošteno su koštali Podgoričane, koji su bez svog najboljeg igrača, bili bleda kopija tima iz prvog poluvremena. Čemu u prilog govori podatak da je Partizan dobio drugi deo igre sa 52:34. Do te, "kobne", treće četvrtine, Budućnost je imala prednost na svojoj strani. Vodila je 60:53 i sve je delovalo da ćemo gledati još jedan meč na jednu loptu. Ali je taj detalj oko Ferela, na kraju, odlučio meč i novog finalistu.

Prema očekivanjima, susret u Areni počeo je tvrdo. Obe ekipe dugo su bile bez svog prepoznatljivog napadačkog ritma, pa smo do kraja uvodne deonice mahom gledali nešto sporiju igru, sa malim brojem poena. Budućnost je bila raspoloženija sa distance, pa su Podgoričani u jednom trenutku imali i "+6" (19:13). Ali se Partizanom serijom 7:2 vratio do kraja deonice i na mali odmor otišao u blagom suficitu (23:21).

Dolaskom druge četvrtine, donekle se promenila i dinamika na utakmici. Na krilima Ferela i druge postave predvođene Makunduom, Budućnost je zahvaljujući odličnim procentima šuta za tri poena (7/10) preuzela konce igre u drugoj deonici. Iako je Partizan imao periode dobre igre preko Pantera i Nanelija, manjak agresivnosti u odbrani, naročito na perimetru, pošteno je koštao crno-bele. 

Srpski tim nikako nije uspevao da zadrži Ferela, koji je do poluvremena imao 18 poena uz 100 odsto šut iz igre (6/6). Makundu i Rajt takođe su pravili probleme. Falila je komunikacija u odbrani i možda malo više raznovrstnosti u napadu, pa se u takvoj konstalaciji stvari bolje snalazila podgorička ekipa. Gosti su za kratko vreme režirali 13:3 seriju i na veliki odmor otišli sa prednošću od 54:48.

A, onda su se videle neke nemile scene kraj terena, koje su možda i odlučile utakmicu. Zbog prigovora Ferela, ubedljivo najbolji igrač Podgoričana isključen je sredinom treće četvrtine, pa su crno-beli, za kratko vreme, od "-6", stigli do preokreta 11:0 serijom u režiji Pantera (64:60). 

Atmosfera na tribinama se rasplamsala, lica na igračima gostujućeg tima nisu odavala entuzijazam i sudeći po buci na tribinama dok je Ferel odlazio sa terena, delovalo je da će Beograđani, žarkonski rečeno, "oduvati" goste iz Crne Gore.

Što se na kraju i desilo...

Gubitkom Ferela, Budućnost je ostala bez ideja u napadu. Makundu, Rajt, Megi i ostali rezervni igrači, koji su bili važan faktor u prvom delu igre, nisu imali odgovora na energiju Beograđana. Naročito Avramovića, koji je iz Smita doneo ogroman vetar u leđa crno-belima sa klupe.

Poslednju četvrtinu Partizan je počeo sa 15:2 i tom serijom praktično je rešen meč. Na polovini deonice bilo je velikih 91:75 i već tada je bilo jasno ko će biti pobednik majstorice.

Obe ekipe imale su dobre procente sa penala. Partizan je blistao za dva poena (72 odsto). Iako su se u početku mučili sa distance, na kraju su crno-beli podigli brojke za tri (40 odsto). Beograđani su se naročito pretplatili na greške rivala (14) iz kojih su postigli čak 24 poena. Mahom u trenucima kada Ferel nije bio na terenu. Dok je i ključan detalj bila dobra rola startera, koji su sa 25 poena viška zasenili prvu petorku Budućnosti.

Na kraju, možda ne i zaslužena, ali važna pobeda Partizana, koji će uprkos raznim turbulencijama imati priliku da odbrani regionalni tron. A, seriju sa Zvezdom počeće već u ponedeljak, kada će crveno-beli biti domaćini.

Serija se igra na tri pobede.

Komentari (0)

Sport