Fudbal

Od stena odbrane do veznog reda: Srpske fudbalske zvezde 21. veka

Komentari

Autor: PR

11/09/2024

-

11:47

Od stena odbrane do veznog reda: Srpske fudbalske zvezde 21. veka
EPA-EFE/PETER SCHNEIDER - Copyright EPA-EFE/PETER SCHNEIDER

veličina teksta

Aa Aa

Zvezde se ne rađaju, one se stvaraju

Da li mislite da je Kristijano Ronaldo postao zvezda preko noći? Naravno da ne. Iako nije možda talentovan kao Leo Mesi, trud koji je uložio načinio ga je najboljim igračem današnjice. Najpoznatiji fudbaleri morali su da se odriču svega kako bi bili tu gde jesu. Kada su u pitanju fudbaleri Srbije, takođe možemo izdvojiti one "večne talente", a i one koji su ostavili trag u evropskom fudbalu, pa i u našoj zemlji. Najbolji srpski fudbaleri iz današnjih redova bez sumnje su bili zvezde svog vremena, a reputacija koju su stvorili je u današnje vreme teško dostižna. 

Imena koja će se zauvek pamtiti

Legenda fudbala Pele davnih dana je izjavio :"Uspeh nije slučajnost. To je naporan rad,ustrajnost, sticanje znanja, učenje, žrtva i najviše od svega – ljubav prema onome šta radiš ili učiš raditi“.  Najbolji srpski fudbaleri posedovali su sve što je je navedeno u ovom citatu, a imena koja su zaslužila mesto na našoj današnjoj listi su :

  • Miloš Krasić,
  • Aleksandar Kolarov,
  • Nemanja Vidić
  • Dejan Stanković,
  • Nemanja Matić i
  • Dušan Tadić

Miloš Krasić

profimedia

 

Mlađe generacije sigurno ne pamte plavušana koji je igrao na poziciji krila. Igra reprezentacije Srbije nije mogla da se zamisli bez njega u veznom redu. Bio je član generacije CSKA Moskve koja je osvojila Kup UEFA 2005. godine, što je ujedno i najbolji uspeh Armejaca iz Rusije. Svojevremeno je bio na listi u top 100 fudbalera na svetu, a dobar nastup na Svetskom prvenstvu 2010. godine omogućio mu je da se otisne u Juventus gde je nastavio sa dobrim partijama. 

Aleksandar Kolarov

profimedia

 

"Više si od saigrača, više si od prijatelja, i to što se više nećemo sresti na terenu, neće promeniti ništa, jer ostaju zajedničke uspomene koje ćemo prepričavati našoj deci kada god se sretnemo, a sretaćemo se često. Odmori se brate i uživaj!" - rekao je Edin Džeko kada je čuo da će jedan od najboljih bekova Srbije Aleksandar Kolarov okačiti kopačke o klin. Njegov snažan šut sa distance obeležio mu je karijeru što u Mančester Sitiju, što u dresu reprezentacije i kasnije Rome. Građanima sa Etihada pomogao je da osvoje dva trofeja Premijer lige uz jedan FA kup.

Nemanja Vidić

AP/SANG TAN

 

Neizostavan fudbaler na svakoj listi koju ćete pronaći na internetu. Nemanja zaslužuje više od stotinak reči koje smo mu posvetili danas. Fudbaleri Srbije sanjaju da zaigraju u Premijer ligi, a Vidić ne samo da je igrao, već je bio kapiten Sir Aleksa Fergusona. Mančester je tada u 90% utakmica bio favorit, što sada nije slučaj. 

Bukmejker više ne daju prednost Junajtedu protiv timova iz velike ćetvorke. Čak su i kladionice u Srbiji dale prednost Liverpulu u najvećem derbiju protiv Crvenih đavola, a na tom meču mogli ste da naplatite kvotu 1.90 jer je ekipa Arne Slota pregazila Junajted na Old Trafordu sa 0:3. Ništa nije isto od odlaska Vidića i Fergusona iz Mančestera, a to se u velikoj meri i sada oseća.

Dejan Stanković

AP/Antonio Calanni

 

Doskorašnji trener Crvene Zvezde ima solidan rezime iza sebe. Osim što je često pomagao ekipi u defanzivnim zadacima, Dekija je takođe krasio snažan i precizan šut i umeo je sa loptom. Najzapaženije rezultate je bez sumnje ostvario sa Interom iz Milana sa kojim je osvajao Seriju A, a ne smemo da izostavimo trofej Lige Šampiona pod palicom Žozea Murinja kada je u finalu pao siloviti Bajern iz Minhena. U reprezentaciji Srbije odigrao je čak 103 utakmice i postigao 15 golova. 

Nemanja Matić

AP/Rui Vieira

 

Bez sumnje, Nemanja je bio noćna mora svakom fudbaleru koji se nađe u duelu sa njim u veznom redu. Iako je karijeru započeo kao ofanzivni vezni, svoje mesto zacementirao je na poziciji zadnjeg veznog u svim ekipama u kojima je igrao. Borbenost, disciplina i bitka za svaku loptu oduševljavala je svakog trenera koji je imao prilike da radi sa njim.

Dok je branio dres Benfike, proglašen je za igrača godine, nakon čega se vratio u Čelsi. Tadašnji trener Murinjo bio je oduševljen njegovim umećem, a Nemanja ga je pratio u oba kluba koja je Žoze preuzeo nakon Plavaca iz Londona. Zajedno su sarađivali u Mančester Junajtedu i posle u Romi. Bio je član reprezentacije Srbije sa kojom je učestvovao na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine. 

Dušan Tadić

profimedia

 

Za kraj ostavili smo čoveka za kojeg možemo reći da je najbolji ofanzivni vezni igrač kojeg je Srbija imala u poslednjih 10 godina. Kada su u pitanju najpoznatiji fudbaleri, kako u Srbiji tako i u Evropi, Dušanovo ime izgovara se sa poštovanjem u svakom klubu u kojem je igrao. Najzapaženije rezultate ostvario je u dresu Sautemptona i Ajaksa gde je bio i kapiten. 

Kapitenskom trakom bio je nagrađen i u reprezentaciji Srbije. Trenutno igra u Fenerbahčeu gde je već postigao 12 golova na 42 odigrana meča. Nebo je granica za Tadića, uklapa se u svaku ekipu gde ode i nadamo se da će nastaviti sa dobrim igrama i izrasti u legendu srpskog fudbala. 

 

 

Komentari (0)

Sport