Fudbal

Žreb za UEFA Ligu šampiona: Zvezda za rivale dobila Inter, Barselonu, Benfiku, Milan, Jang Bojs, PSV, Štutgat i Monako

Komentari

Autor: Euronews

29/08/2024

-

19:04

Žreb za UEFA Ligu šampiona: Zvezda za rivale dobila Inter, Barselonu, Benfiku, Milan, Jang Bojs, PSV, Štutgat i Monako
Žreb za UEFA Ligu šampiona: Zvezda za rivale dobila Inter, Barselonu, Benfiku, Milan, Jang Bojs, PSV, Štutgat i Monako - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Crvena zvezda nije imala posebnih želja pred žreb UEFA Lige šampiona, jer su u Ljutice Bogdana znali da je u "krem de la krem" takmičenju najbolje igrati u Beogradu protiv najjačih i najatraktivnijih. Želeli su aktuelnog vladara Real Madrid, a u Grimaldi Forumu, žrebom im je određeno da igraju protiv: Barselone, Benfike, PSV Ajndhovena i Štutgarta (kod kuće) i protiv Intera, Milana, Jang Bojsa i Monaka (u gostima). Termine i satnice UEFA će objaviti u subotu.

 

 

Pratite uživo žreb za Ligu šampiona

 

-Bilo je zanimljivo videti koga će Zvezda izvući iz svog trećeg šešira. Prvo je izvučen Jang Bojs a Zvezda će im gostovati. Imaće crveno-beli mnogo motiva za prošlogodišnju eliminaciju. Crveno-beli dočekuju PSV na Marakani.Zvezdi za kraj gostovanje Monaku i duel sa Štutgartom.

 

 

-Zatim su se izvlačili rivali iz drugog jakosnog šešira. Atletiko Madrid nije bio suđen Zvezdi, pre svega jer joj je već izvučena Barselona. Atalanta je bila druga po redu i takođe nije Zvezdin rival.

Klub Briž je bio poželjan rival, ali neće igrati sa crveno-belima. Negde se naziralo da će Zvezda igrati sa Bajerom iz Levrkuzenom, ali kompjuter je taj scenario odbacio. Opet su Zvedzi ostala četiri velikana (Arsenal, Milan, Benfika i Juventus).

Arsenal nije rival srpskom šampionu i onda je bilo jasno da će Zvezda igrati protiv Benfike i sa jednim Italijanom. Zvezda će dočekati Benfiku, a gostovati Milanu.

 

 

-Krenulo se izvlačenjem parova iz najjačeg, prvog šešira. Real Madrid je kao šampion bio "broj jedan" kada su se izvlačile kuglice. A, zatim je kompjuter birao rivale.

Bufon je izvukao prvo Mančester siti, a njegove rivale je pritiskom na dugme pokrenuo kompjuter. Zvezda ne igra protiv Sitija.

Zatim je izvučen Inter, a Zvezda će im gostovati u Milanu. Crveno-beli su su preskočili Bajern, pa Lajpcig i Borusiju iz Dortmunda. Srpski klub je znala da kod kuće dočekuje jednog od velikana. Barselona je izvučena, a Zvezda je dočekuje na Marakani.

 

 

-Uvodni spot za "novi početak UEFA Lige šampiona", Bufon i Ronaldo su ostali da pomognu na žrebu za Ligu šampiona. Đorđ Marketi se pridružio žrebu da objasni način žreba novog ligaškog dela Lige šampiona.

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin na početku je dodelio dva posebna priznanja: Kristijano Ronaldo je dobio nagradu kao najbolji strelac ovog takmičenja u istoriji, a golman Đanluiđi Bufon je dobio posebno priznanje za karijeru (predsedničko priznanje).

"Bufon je imao najviše nastupa u istoriji, za selekciju Italije. Nije bio običan igrač, već otac i učitelj saigračima. Bio je broj jedan u svakom smislu. Za mene je on najbolji golman u istoriji", objasnio je Čeferin zašto je izabrao Bufona..

Bufon se zahvalio, a ostaće i da pomogne pri žrebu:

"Igrao sam dugo u Ligi šampiona. Ne samo da bih se takmičio, već i da bih učestvovao. Hvala FF Italije, želim da uradim nešto dobro za nacionalni tim i pomognem golmanima u Italiji".

 

 

Na bini im se ubrzo pridružio i Kristijano Ronaldo, strelac 140 pogotka u UEFA Ligi šampiona na 183 meča. On je najbolji strelac ovog takmičenja.

"Ako želimo da pričamo o njegovoj karijeri nemamo vremena za to. Ako pričamo o Ligi šampiona, o golovima mislimo prvo na Kristijana Ronalda. Trenutno imam problem jer ne igra u našem takmičenju. A, s obzirom da on ne stari, mogao bi i da se vrati u Ligu šampiona", našalio se Čeferin.

Ronaldo se zahvalio:

"Mnogo mi znalči nagrada. Liga šampiona je nešto najbolje što imate u fudbalu. Velika je čast da igrate ovo takmičenje, kad čujete muziku ovog takmičenja dobijete negu neergiju. Mnogo sam golova postigao, kada sam dolazio u Monako vraćala su mi se sećanja. Nikada ne znate šta donosi budućnost. Uvek se sećam prvog trofeja sa Mančesterom, postigao sam gol u finalu. Naravno. četiri puta sam podizao pehar sa Realom. Golovi i pobeda u Ligi šampiona su kao kečap, kada krene onda ne staje. Ovaj pehar će imati posebno mesto u mom muzeju na Madeiri".

Počeo je žreb za UEFA Ligu šampiona u Grimaldi Forumu u Monaku uz tradicionalnu himnu ovog takmičenja.

 

 

Crvena zvezda je zasijala kad je bilo najpotrebnije, u grotlu "Marakane" oborila je Bodo Glimt i plasirala se u novi format UEFA Lige šampiona sa 36 klubova.

Monako i čuvana palata Grimaldi danas su poprište nove istorije ovog takmičenja jer će se od 18.00 časova (prenos na TV Arena 1 Premium od 17.00) žrebom odrediti i raspored nove grupne faze u kojoj nema grupa već se svi klubovi kroz osam mečeva sa osam različitih rivala, po dva iz svake od četiri šešira, bore za bodove. Zvezda je u trećem šeširu.

Najuspešnijih osam obezbediće plasman u osminu finala, oni od devetog do 24. mesta će igrati plej-in za osminu finala, a najneuspešnijih 12 ekipa završiće takmičenje.

Sama procedura žreba je delom ručna, a delom komjuterska. Učesnici, njih 36, podeljeni su po UEFA koeficijentu u četiri šešira sa po devet klubova. Zna se samo da je "Broj 1" iz prvog šešira aktuelni šampion Real Madrid. 

Protivnici svake ekipe, kao i da li se svaki meč igra kod kuće ili u gostima, određuju se žrebom. Svaki tim je izvučen protiv dva protivnika iz svakog od četiri šešira i igra sa jednim protivnikom iz svakog šešira kod kuće, a drugim u gostima. U principu, timovi iz istog saveza ne mogu biti izvučeni jedan protiv drugog i svaki tim može igrati protiv najviše dva protivnika iz bilo kog drugog saveza.

Promena je i u pogledu termina: prvo kolo igraće se u utorak, sredu i četvrtak (17/19. septembar), a poslednje 29. januara sa 18 utakmica istovremeno. Ostala kola igraće se u utorak i sredu. Ceo raspored sa satnicama UEFA Lige šampiona za sezonu 2024/25 UEFA će objaviti u subotu.

 

Komentari (0)

Sport