Fudbal

Nemačka i Švajcarska za prvo mesto u Grupi A, Škoti i Mađari za opstanak na EURO

Komentari

Autor: Euronews

23/06/2024

-

10:47

Nemačka i Švajcarska za prvo mesto u Grupi A, Škoti i Mađari za opstanak na EURO
Nemačka i Švajcarska za prvo mesto u Grupi A, Škoti i Mađari za opstanak na EURO - Copyright Tanjug/ AP Photo/Antonio Calanni

veličina teksta

Aa Aa

Počinje rasplet u svih šest grupa na UEFA EURO za plasman u osminu finala, a po kvalitetu dogodila se očekivana situacija u grupi A: Nemačka i Švajcarska igraju za prvo mesto i lakši žreb, a Škotska i Mađarska će voditi pravi rat za tri boda koja im mogu doneti jedno od četiri pozicije najbolje trećeplasirane selekcije.

Škotskoj pobeda (imali bi četiri boda) sigurno donosi plasman u osminu finala (21.00, TV Arena 2 Premium), dok Mađarskoj samo trijumf sa četiri i više golova razlike garantuje da mogu sa tri boda biti u konkurenciji za ostanak na UEFA EURO.

"Škotska je fizički snažna ekipa, igra direktan fudbal i šanse su 50/50. Biće veoma važno da bude kompaktni u svim linijama i na svim delovima terena. Soboslaj nije trenirao zbog manje povrede, ali biće OK. Najvažnije je da se igrači oporave na pravi način, da povrate energiju i mogu da daju 100 odsto", istakao je selektor Mađarske Marko Rosi.

Škoti su uspeli da ostanu neporaženi protiv Švajcarske a posle debakla od Nemačke u prvom kolu. Taj bod daje im dodatnu energiju da pokušaju danas da slave i prođu dalje. Nikad nisu prošli grupnu fazu u tri nastupa na EURO.

"Ako ne možemo da se motivišemo za današnji duel, pa za koji onda možemo? Znamo da pobedom ispisujemo istoriju naše zemlje na EURO, puni smo elana, energije i jedva čekamo da meč počne", rekao je vezni igrač Škotske Džon Mekgin.

"Hrabra srca" su i pre tri godine na EURO 2020. imali sličnu situaciju posle dva kola (bod protiv Engleske), ali su bili poraženi od Hrvatske u trećem kolu.

"Situacija je slična, nije nnova za nas, ali danas imamo mnogo više iskustva. Nismo iskoristili priliku u Engleskoj, ali se nadam da ovu danas nećemo propustiti", dodao je igrač Aston Vile.

Škotska i Mađarska su odigrali do sada samo dva prijateljska meča, prvi je pripao Mađarima 2004, a drugi Škotskoj 2018. godine.

 

 

Nemačka je pokazala najviše u prva dva kola, ali samo pozitivan rezultat protiv Švajcarske (21.00, TV Arena 1 Premium) ih ostavlja na prvom mestu. Treba reći da "panceri" nisu pobedili Švajcarce punih 16 godina, još od 2008. godine! "Sajdžije" su slavile 2012. (5:3), a poslednja dva duela u UEFA Ligi nacija 2020. su završena remijem (1:1, 3:3).

"Ne planiram da menjam tim bez obzira na rizik žutih kartona jer imam puno poverenje u svih 26 fudbalera koji su na EURO. Ko god da ne igra, postoji zamena. Nama je potreban kontinuitet igre i pobeda. Cenimo Švajcarsku, ali imako naš cilj", istakao je selektor Nemačke Julijan Nagelsman.  

Slično razmišlja na drugoj stran i njegov kolega Murat Jakin.

"Napravili smo dobre rezultate u prva dva kola, nalazimo se u dobroj situaciji, ali želimo danas da prikažemo kvalitetnu partiju, da se potvrdimo i ne razmišljamo o osmini finala, budućem rivalu. Fokus je na Nemačkoj", rekao je selektor Švajcarske Murat Jakin.

UEFA EURO

Grupa A, treće kolo

Švajcarska - Nemačka 21.00 (AP1)

Škotska - Mađarska 21.00 (AP2)

 

Пласман обезедио Sofascore

 

Komentari (0)

Sport