Fudbal

Prvi remi na Evropskom prvenstvu: Danci poveli, pa strepeli i za bod protiv Slovenije

Komentari

Autor: Euronews

16/06/2024

-

19:58

Prvi remi na Evropskom prvenstvu: Danci poveli, pa strepeli i za bod protiv Slovenije
Prvi remi na Evropskom prvenstvu: Danci poveli, pa strepeli i za bod protiv Slovenije - Copyright Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

veličina teksta

Aa Aa

Viđen je prvi remi na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj jer su Slovenija i Danska odigrale nerešeno 1:1 (O:1) u prvom kolu grupe C.

Izabranici Kaspera Julmanda su nešto bolje otvorili meč i nisu dozvoljavali protivniku da dođe do lopte. Uprkos tome, prva ozbiljnija prilika je stigla preko Benjamina Šeška. Napadač Lajpciga je šutirao sa 20 metara, a lopta je otišla malo pored gola. Usledila je "kazna" na drugoj strani jer su Danci iskoristili prvu pravu priliku. Kristijan Eriksen se našao na pravom mestu i loptu smestio u mrežu Jana Oblaka.

Eriksen se tako upisao u strelce tačno nakon 1100 dana od incidenta koji se dogodio na prošlom Evropskom prvenstvu. Kapiten Danske je tada kolabirao na terenu, a danas je tresao mrežu u nacionalnom dresu.

Nastavili su Danci da pritiskaju rivala. Nakon vodećeg pogotka su pripretili dva puta iz kornera, dok je Jan Mlakar zamalo postigao i autogol nakon što se lopta odbila od njega. Ekipa Matjaža Keka je tek povremeno uspevala da bude opasnija pred golom Kaspera Šmajhela, uglavnom preko kontra napada. U dobroj situaciji se našao Jaka Bijol kada je nakon gužve u šesnaestercu izuzetno loše zahvatio loptu.

Pred kraj prvog dela igre Danci su imali šansu i da dupliraju vođstvo. Eriksen je naleteo na povratnu loptu na ivici šesnaesterca ali je lopta završila na tribina usled loše završnice fudbaler Mančester junajteda.

Slovenci su zaigrali nešto bolje na startu drugog poluvremena, ali nisu iskoristili dobar momentum kako bi ozbiljnije ugrozili Šmajhela. Sa druge strane, Rasmus Hojlund je mogao da upiše prvi pogodak na Evropskom prvenstvu, ali je Oblak upisao fantastičnu intervenciju i tako ostavio svoju reprezentaciju u utakmici.

 

Svega dva minuta nakon toga je pripretila i Slovenija. Centrirao je Andraž Šporar, a najviši u skoku je bio Adam Gnezdan Čerin. Ipak, njegov pokušaj glavom je završio malo preko prečke. Nakon njegovog promašaja, pretili su i Šporar i Šeško koji je pogodio stativu. 

Osećalo se da su sve bliži Sloveci golu, a Erik Janža se upisao u strelce u 77. minutu zahvaljujući izvanrednim šutem sa ivice šesnaesterca. Momentum je u potpunosti bio na strani Slovenije, a i nakon izjednačujućeg pogotka su nastavili da opsedaju gol Danaca.

Do kraja utakmice, ozbiljnije prilike je imala Slovenija. Danska je takođe jednom pripretila, ali se stiče utisak da su Slovenci bili bliži pobedi. Ipak, meč je završen bez pobednika, te su obe ekipe morale da se zadovolje bodom.

Grupa C, 1. kolo

Slovenija - Danska 1:1 (0:1)
/Janža 77 - Eriksen 17/

Srbija - Engleska 21.00 (A1P)

Standings provided by Sofascore

Slovenija - Danska 1:1 (0:1)

Štutgart
Stadion: "MPH Arena"

Sudija: Sandro Šerer (Švajcarska)
Strelci: Janža 77 - Eriksen 19.
Žuti kartoni: Stojanović, Celar - Julmand.

Slovenija (4-4-2): Oblak, Karničik, Drkušić, Jaka Bijol, Janža - Stojanović (od 67. Verbič), Gnezda Čerin, Maks Elšnik (od 75. Stanković), Mlakar (od 74. Celar) - Šporar, Šeško.
Selektor: Matjaž Kek

Danska (3-4-1-2): Šmajhel, Andersen, Kristensen, Vestergor - Bah, Julmand (od 89. Dilejni), Hojbjerg (od 84. Norgard), Kristiansen (od 78. Mele) - Eriksen - Vind (od 83. Dolberg), Hojlund (od 83. Poulsen).
Selektor: Kasper Julmand

Komentari (0)

Sport