Fudbal

Disciplina, samo tako se pobeđuje: Ključna ideja vodilja Srbije za EURO 2024.

Komentari

Autor: Euronews

09/06/2024

-

10:22

Disciplina, samo tako se pobeđuje: Ključna ideja vodilja Srbije za EURO 2024.
Disciplina, samo tako se pobeđuje: Ključna ideja vodilja Srbije za EURO 2024. - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Veliki Zlatan Ibrahomović se oprostio od fudbala na spektakularan način. Možda nije očekivao da će njegova Švedska biti juče poražena od Srbije 0:3 u predgrađu Stokholma, ali kao uvek brutalni iskren, a često tumačen kao nadobudan, kroz jednu rečenicu izrečenu selektoru Draganu Stojkoviću jasno je iskazao ključnu ideju vodilju za "orlove" na UEFA EURO:

"Imaš dobre igrače, samo se disciplinom pobeđuje".

Nije Srbija nedisciplinovana selekcija, ali ona vojnička disciplina, u kojoj "svako radi svoj posao, a svi rade sve", pokazala je "orlovima" šta neizostavno treba da rade u Nemačkoj. A, momenat pred kraj prvog poluvremena, kada Aleksandar Mitrović uklizava na ivici šesnaesterca i blokira udarac rivala prava je slika i prilika igre i odnosa prema njoj srpskih igrača na duelu sa Šveđanima.

Imao je Mitar šta da poruči saigračima na sekundu nepažnje, ali isto tako nagovestio je da individuelne greške jedan pravi tim može da ispravi. Ne uvek, ali kada postoji ona prava disciplina, koncentracija, želja i motiv da se dođe do uspeha, onda i sreća voli da nagradi.

Grupa C na UEFA EURO nije ni laka, a ni najteža. Englezi, kao prvi favoriti imaju pred početak i kadrovskih problema (povreda Megvajera, Šoa) i Džuda Belingema koji se tek juče vratio sa mini odmora posle osvajanja UEFA Lige šampiona. Poraz od Islanda sigurno im nije prijao, ali nije ih ni poremetio jer su oni bili i ostali uz Francuze glavni kandidati za titulu.

 

 

Danska i Slovenija nisu po igračkom kvalitetu bolji do Srbije, ali imaju tu disciplinu, voljni momenat, takmičarski duh koji može da se slomi samo ako se uzvrati na isti način. Dragan Stojković je i posle poraza od Austrije, gde je početak protekao u taktičkoj nedisciplini što je bio ključ za ishod, govorio da će Srbija biti prava na EURO.

Vratio je na Frends Areni uobičajenu formaciju, pokazao zašto je Nemanju Stojića stavio na spisak, a negde i najavio naciji šta može da očekuje od "orlova" u Nemačkoj: jednu armiju koja sigurno nema atomsku brzinu Engleza, igra za brzinu sporije od Danaca, ali ima kvalitetne pojedince koji kad svi rade sa muksetarskom maksimom "svi za jednog jedan za sve", mogu sa svima da se takmiče. 

 

 

"Odigrali smo vrlo ozbiljno, pre svega u taktičkom smislu. Mislim da su svi momci bili koncentrisani. O motivaciji da ne govorim. Bitno da se nisu ponavljale neke stvari od ranije. Ne treba praviti euforiju, treba ostati skroman, nastaviti sa kvalitetnim radom i očekivati bolju Srbiju u Nemačkoj. Ima stvari koje moraju da se poprave. Ja sam neko ko gleda greške i šta treba popraviti", bio je i pravi komentar Stojkovića posle meča.

A, UEFA EURO, gde svaka epizoda staje u 90 minuta, je isključivo takmičenje, igra nerava u nadmetanju i mnogo discipline i koncentracije. Zlatan Ibrahimović je zato u jednoj rečenici rekao sve što misli o Srbiji na EURO, "orlovi" su se posle 24 godine vratili u evropski izlog i plasman u osminu finala je prvi cilj koji su sami sebi postavili. Imali su dve provere, videli kako ne bi trebalo i kako mora da bi kvalitet došao do izražaja.

Srećno u Nemačkoj...

Komentari (0)

Sport