Tehnologija

Koliko vremena je potrebno da postanemo "zavisni" od TikToka: Nova tužba razotkrila interne dokumente kineske kompanije

Komentari

Autor: NPR

14/10/2024

-

11:49

Koliko vremena je potrebno da postanemo "zavisni" od TikToka: Nova tužba razotkrila interne dokumente kineske kompanije
Tanjug/AP/Michael Dwyer - Copyright Tanjug/AP/Michael Dwyer

veličina teksta

Aa Aa

U tužbi koja se u Sjedinjenim Američkim Državama vodi protiv društvene mreže TikTok obelodanjeni su interni dokumenti kompanije koji navodno dokazuju da su oni svesno zanemarivali bezbednost njihovih korisnika, kako bi podstakli što veću interakciju sa njihovim sadržajima.

Prema internom istraživanju mreže, korisnici treba da pogledaju samo 260 videa, pre nego što postanu zavisni od aplikacije. Isto istraživanje otkrilo je da se "kompulsivna upotreba povezuje sa nizom negativnih posledica po zdravlje, poput gubitka analitičkih veština, formiranja pamćenja, kontekstualnog razmišljanja, dubine konverzacije, empatije i povećane nervoze". Takođe se u njemu priznaje da takav algoritam kod mlađih osoba izaziva "bolju interakciju" sa sadržajem.

Kao popravne mere mreža je uvela obaveštenja o vremenu provedenom ispred ekrana, kao i ograničenja, uprkos tome što je istraživanje sugerisalo da to neće imati merljiv efekat na njihove korisnike. Štaviše, ispostavilo se da su ti alati skratili vreme koje korisnici provedu na mreži za samo 1,5 minuta, pokazuju dokumenti.

Rukovodioci kompanije bili su upoznati i sa tim da je njihova platforma navodno davala prednost sadržajima koje kreiraju osobe privlačnog izgleda u konvencionalnom smislu. Znali su i to da su mladi ljudi bili često izloženi videima u kojima se govori o suicidalnim namerama i poremećajima u ishrani, jer su nekako uspeli da promaknu moderatorima. 

Dokumenti koje je prvi objavio "Kentucky Public Radio", a koje je kasnije preneo NPR, deo su dokaznog materijala u tužbi koju je pokrenulo 14 državnih tužilaca širom Amerike, a koji tvrde da je platforma lažno reklamirala svoj algoritam, koji navodno izaziva zavisnost naročito kod mlađe populacije. 

Tužba se fokusira na, kako navodi, štetne aspekte te društvene mreže, uključujući dostupnost filtera za ulepšavanje i različite formate objavljivanja. 

U zvaničnoj izjavi za NPR predstavnik TikTok mreže je rekao: "Nažalost, ova tužba selektivno iznosi citate i predstavlja stare dokumente bez ikakvog konteksta, kako bi pogrešno interpretirala našu posvećenost javnoj bezbednosti. Imamo snažne bezbednosne mere, koje uključuju i proaktivno uklanjanje korisnika za koje se sumnja da su ispod starosne granice, a dobrovoljno smo pokrenuli bezbednosne mere poput ograničenja vremena na mreži, uparivanja naloga sa nalozima drugih članova porodice i podrazumevane privatnosti za maloletnike mlađe od 16 godina".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin