Aktuelno iz kulture

Uručenjem nagrada Muzej grada Beograda obeležio svoj dan u Narodnom pozorištu

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2024

-

12:58

Uručenjem nagrada Muzej grada Beograda obeležio svoj dan u Narodnom pozorištu
Uručenjem nagrada Muzej grada Beograda obeležio svoj dan u Narodnom pozorištu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Muzej grada Beograda (MGB) danas je obeležio svoj dan i 121. godišnjicu od osnivanja svečanošću na kojoj su uručene nagrade i priznanja zaslužnim ustanovama i pojedincima.

U svom obraćanju zvanicama u galeriji Narodnog pozorišta, direktorka MGB Jelena Medaković je rekla da je danas "jako značajan datum", i da je vreme između 120. i 121. proslave "proteklo dinamično".

"Zahvaljujući projedincima, mi smo akvizicijom pribavili 500 slika za naše kolekcije. Obavili smo najznačajniji posao od 1903. godine i počeli rekonstrukciju objekta u Resavskoj ulici", rekla je Medaković.

Prema njenim rečima, budući napori MGB-a biće usmereni poslu koji će osigurati da za EXPO 2027 bude otvoren novi prostor muzeja i da imaju obezebeđenu stalnu postavku.

Tanjug/Sava Radovanović

Pavle Medaković osvojio je nagradu Muzeja grada Beograda za doprinos očuvanju kulturnog nasleđa

Nagradu Muzeja grada Beograda za doprinos očuvanju kulturnog nasleđa dobio je dirigent Pavle Medaković, koji je muzeju "ostavio zaostavštinu izuzetne vrednosti u znak sećanja na oca akademika Dejana Medakovića", a priznanje za doprinos i razvoju i očuvanju kulture pripali su Sava Centru i Stojanu Vujku iz Milenijum tima.

Zahvalnice Muzeja grada Beograda za doprinos očuvanja kulturnog nasleđa uručene su predsedniku opštine Mladenovac Bogdanu Vuksanoviću, šefu biroa Uprave carine Goranu Durbabi, kompanijama Konkord vest i Milšped grup, kao i pomoćniku direktora Zavoda za zaštitu spomenka kulture Beograda Neli Mićović.

Za doprinos medijskoj promociji muzeja i njegovih aktivnosti nagrađeni su novinarke Radio-televizije Srbije Biljana Barušić i Jelena Videnović, vlasnica Naksi radija Maja Raković, kao i urednik Kulturne redakcije novinske agencije Tanjug Aleksandar Nikolić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Muzej grada Beograda je jedna od najuticajnih institucija kulture u Srbiji. Moram da kažem da je priznanje za celu redakciju - bez kolega ne bismo uspeli da pokrijemo sve značajne događaje iz oblasti iz kulture i umetnosti", rekao je Nikolić.

Posebnu zahvalnost Muzej grada Beograda je iskazao plaketama darodavcima Milanu Ciletu Marinkoviću i Milivoju Mišku Pavloviću. 

Kao saradnici i kolege nagrađeni su Nenad Janićijević iz Art zone, prevodilac Siniša Vlajković, kao i zaposlenici muzeja grada Beograda Saša Živić, Danica Vukdragović i Darko Ćirić.

Muzej grada Beograda osnovan je 15. oktobra 1903. godine pod nazivom Opštinski muzej i biblioteka, a danas poseduje više od 150.000 predmeta.

Povodom obeležavanja 160 godina od rođenja Branislava Nušića i 100 godina od objavljivanja njegove "Autobiografije", u atrijumu Narodnog pozorišta je otvorena izložba "Branislav Nušić: slučaj jedne sobe“, koja traje do 31. oktobra. Legat Branislava Nušića čuva se u Muzeju grada Beograda, kao poklon njegove ćerke Gite Predić - Nušić iz 1958. godine, i sadrži 490 predmeta zatečenih u piščevoj radnoj sobi, i pruža jedinstven uvid u intimni prostor u kome je pisac boravio i stvarao. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Zašto ljudi vole serije o istinitim zločinima: Netfliksova "Čudovišta" ponovo probudila interesovanje za braću Menendez