Aktuelno iz kulture

Gran pri LIFFE festivala za "Lost Country" Vladimira Perišića

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

14:51

Gran pri LIFFE festivala za "Lost Country" Vladimira Perišića
Gran pri LIFFE festivala za "Lost Country" Vladimira Perišića - Copyright Prinskrin/Youtube/La Semaine de la Critique

veličina teksta

Aa Aa

Gran pri za najbolju režiju na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE) pripala je Vladimiru Perišiću za ostvarenje ‘’Lost Country’’, saopštili su danas organizatori.

Žiri Glavnog takmičarskog programa, u kome su bili Ivan Ikić, Irfan Mensur i Predrag Ličina, ocenio je da je u "Lost Country" "vešto snimljena epoha iz bliske nam prošlosti u bližim planovima".

"Širi kadrovi i nisu toliko potrebni kad imate ovakve glumačke bravure", naveo je žiri, koji je drugu nagradu za režiju dodelio Uni Gunjak za ‘’Ekskurziju’, ocenivši da je "najveća pohvala svakom glumcu i reditelju jeste da se u filmu ne primećuju gluma i režija, što je u ovom filmu ispoštovano u najvećoj meri".  

Kako je navedeno, treća nagrada za režiju pripala je Mladeni Đorđeviću za film "Radnička klasa ide u pakao", gde je reditelj prevazišao okvire žanra "zahvaljujući ovoliko autentičnim i stvarnim likovima".

U programu "Mladi autori u fokusu", žiri u sastavu Maša Nešković, Vuk Ršumović i Maja Medić je jednoglasno odlučio da nagradu za najbolji film dodeli ostvarenju ‘’Rana oklevanja’’ turskog reditelja Selmana Nadžara, saopštio je LIFFE.

"Nadžar nam donosi duboko promišljen i provokativan pogled na pravdu i lični moral, u svetu koji nam ne dozvoljava da kontrolišemo sopstvene živote", rećeno je u odluci.

Žiri programa "Studentski film", Predrag Đurđević, Dženan Esko i Miloš Vlalukin,  nagradu za najbolju režiju dodelio je Sari Raduloviću za "Svakao ću da krvarim’’, jer je "kroz hrabar i uspešno izveden rediteljski postupak iz jednog kadra uspela da u jednom dahu iznese dramu glavne junakinje, koja je izvršila abortus".

Kako je navedeno, druga nagrada za režiju studentskog filma pripala je Janu Krevatinu za ’’Jožu’, pošto je "na izuzetno suptilan način vodio glumce u građenju složenih i dvosmislenih međuljudskih odnosa, uz autentičan i inovativan rediteljski pečat".

Treća nagrada LIFFE, koje je počeo 25. septembra i završava se danas, pripala je  Kristijanu Bernardu Irglu za film "Alenka“, jer "na sveden emotivni način, uz izuzetno precizan rediteljski postupak, uspeva da iznese dramu glavne junakinje koja pokušava da ublaži traumu svog sina".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura