Aktuelno iz kulture

Konstrakta za Euronews Srbija: Komfor nosi sa sobom opasnost da se ulenjiš i po inerciji radiš jedno te isto

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2024

-

20:45

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Muzički put Ane Đurić Konstrakte počinje u "Mistakemistake", ide preko "Zemlje gruva" do Eurosonga i, na neki način, solo karijere. Ona je pevačica, kantautorka, konceptualna umetnica, arhitekta i, kako kaže - obična žena. 

Sa originalnim pristupom i nastupima, tekstovima koji ukazuju na društvene okolnosti. Piše, kaže, o onome o čemu razmišlja, onome što je okružuje i muči, ali to ne definiše kao društveni angažman. 

"Ja ne volim da to zovem 'angažman', zato što nije intencionalno tako da ja sad nekome nešto prenosim, nekakva znanja osvešćujem... Zapravo je mnogo jedna sebičnija stvar gde ja nekako pišem ono što mene u tom trenutku muči i interesuje, a onda, bavim se takvom poslom da to objavljujem i da to dolazi do neke grupe ljudi", kaže Konstrakta. 

Različita čitanja višeslojnih pesama

Tokom studija je Ana (tada Ignjatović) postala članica grupe "Mistakemistake". Na sajtu te grupe, koji je do nedavno bio aktivan, stajao je njen opis: "Čisti i suvi racionalista. Trenutno preferira kubične forme. Beton i sintetičke materijale. Nedavno je završila studije arhitekture. Peva najviše hladni elektro u ruff ragga stilu".

Pseudonim Konstrakta dala je sama sebi, jer je u to vreme volela da komponuje rime na specifičan način, "matematički".

Euronews

 

"Interesuju te različite teme kad imaš 20, 30 i kad imaš 40 godina, nekako ti se fokus pomera na neke druge stvari i to je ono što se odražava na ono što pišem. Mislim da i ona dela koja su višeslojna uvek za sobom vuku i ta različita čitanja i to je lepota nekako, a na kraju krajeva i zabava".

Međutim, 2007. godine jedan deo članova "Mistakemistake" pokreće svoj projekat - "Zemlja gruva!" i Ana im se ubrzo priključuje.

Sa njima se 2008. godine prvi put pojavila na tadašnjoj Beoviziji, sa pesmom "Čudesni svetovi", za koju je glavne vokale pevala Zoe Kida.

Godinu kasnije, prijavili su ponovo svoju pesmu "Svejedno je", sa Konstraktom u prvom planu, ali nisu prošli dalje.

Prvi veliki hit - "Najlepše želje" - objavili su 2010. i on ih je lansirao u sam vrh klupske beogradske scene, a njihovi energični nastupi brzo su se pročuli i u regionu.

Već godinu kasnije, bili su glavna predgrupa za nastupe mnogih svetskih izvođača koji su nastupali na našim prostorima, a izdvaja se nastup neposredno pre Ejmi Vajnhaus, što je bio, kao će se ispostaviti, poslednji koncert u karijeri preminule britanske muzičarke.

Prvi singl koji je objavila pod svojim pseudonimom "Konstrakta" bile su "Žvake" 2019. godine, koje su planirane kao deo projekta pod nazivom "JBG". Nedugo potom, lansirala je i "Neam šamana", na temu, kako je rekla, "duhovnog konzumerizma".

"Radim ono što je meni okej"

Vrtoglavi uspeh na Evroviziji i posle nje dokaz je da je uspela da ostane i opstane na svom umetničkom putu, a da pritom ne podilazi trendovima i ukusu u široke publike. 

"Ja bih rekla da je to u stvari najlakše zato što to je jedino što ja znam. Da radim ono što je meni nekako okej. Ako bih htela da budem u nekom mejnstrimu zarad nekog malo boljeg profita, ja mislim da se ne bih u tome snašla. Da umem, što da ne, ali ne umem", ističe umetnica.

Ona ističe da za uspeh u toj sferi nema garancija i da je jedini način da to sazna, da pusti da sve ide svojim tokom. Za veću popularnost, odnosno veću publiku, kako kaže, potrebna je ozbiljna medijska podrška.

"Koliko god je sve dostupno, koliko god možeš sam da budeš nezavistan i da sam objavljuješ i guraš, jako je teško skrenuti pažnju", ističe Ana. 

Ona je uspela da skrene pažnju nastupom na Evroviziji i pesmom koja na neki način prevazilazi granice ovog takmačenja, osvoji publiku širom Evrope i sveta i bude prva srpska umetnica predložena za nominaciju za jedno od najprestižnijih muzičkih nagrada Grammy. 

"Ono što mi je donela Evrovizija je svakako više rada, a shodno tome i veću zaradu što je lepo - da radiš nešto od čega zarađuješ. Sa umetničke strane, ono što dobiješ jeste da ako već bolje zarađuješ, možeš u da produkcijski budeš na nekom višem nivou što je komfornije. Ali i taj komfor nosi sa sobom opasnost da se ulenjiš pa da po inerciji radiš jedno te isto", kaže Konstrakta.

Bila je i prvi domaći headliner na Exit-u. Imala je jedan od zapraženih i posećenih nastupa na Nišvil festivalu, a nedavno održala i koncert u renoviranoj Plavoj sali Sava Centra.

Nastavlja svojim putem, radi ono što voli i oseća, kaže, bez dugoročnih planova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura