Aktuelno iz kulture

Kompozicije Hristine Šušak izvode se širom sveta: Delo srpske kompozitorke pred publikom Bijenala u Veneciji

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2024

-

21:00

Kompozicije Hristine Šušak izvode se širom sveta: Delo srpske kompozitorke pred publikom Bijenala u Veneciji
Kompozicije Hristine Šušak izvode se širom sveta: Delo srpske kompozitorke pred publikom Bijenala u Veneciji - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Gudački kvartet iz Pariza izvešće kompoziciju Hristine Šušak 3. oktobra na Bijenalu u Veneciji, nakon što je mlada kompozitorka iz Srbije pobedila na internacionalnom konkursu za umetnike mlađe od 30 godina.

"Odabrali su nas petoro od 350 mladih kompozitora. Moje učešće u Veneciji obuhvata boravak na rezidenciji koja je počela u martu i traje do septembra. Baš sada stvaram kompoziciju za gudački kvartet koja će trajati 30 minuta", rekla je ranije Šušak. 

Šušak je rekla da je zadatak bio da kompozicija traje trideset minuta, da bude apsolutna muzika bez multimedijalnih dodataka, a da opet bude savremena umetnost koja je slušaocima primamljiva.

Tanjug/Marko Đoković

 

"Radim sa veoma svedenim muzičkim materijalom. Parametar koji sam najviše redukovala je dinamika. Cela kompozicija se kreće u veoma suženom spektru, u veoma tihoj dinamici. Ideja je da slušalac koji sluša veoma tihe zvukove ulazi u novu dimenziju slušanja i počne da opaža neke zvukove koje inače ne bi opazio. Kompozicija i muzičari će biti ozvučeni, a to znači da će te mikrokarakteristike zvuka još više doći do izražaja", napomenula je Šušak.

Druga istaknuta stvar u kompoziciji je, kako je rekla, vremenska dimenzija.

"Vrlo sam inspirisana i fizikom i matematikom i teorijom relativnosti i to je bio jedan isto bitan aspekt za ovu kompoziciju. Iskomponovala sam kontrakcije vremena i slušalac neće imati utisak da sedi dugo i sluša toliko dugo kompoziciju, nego će imati utisak da vreme brže prolazi", objasnila je Šušak.

Kompozitorka je rekla da se njen angažman na Bijenalu u Veneciji sastoji od tri rezidencije.

Tanjug/Marko Đoković

 

"Moja rezidencija je počela u martu ove godine i bila sam tamo dva puta po dve nedelje, gde sam razvijala koncept sa ostalim umetnicima, eksperimentisali smo u studiju u Arsenalu, u muzičkom studiju. Sad idem na treću rezidenciju, koja će trajati tri nedelje, gde ćemo imati intenzivne probe sa muzičarima, radićemo na celoj tehnici, tehnologiji, ozvučenju i onda sledi koncert", rekla je Šušak.

"Posao kompozitora je nepredvidiv"

Hristina je rođena 1996. Sa sedam godina počela da svira na violini, u osmoj je napisala svoju prvu kompoziciju, a u petnaestoj je komponovala “Preludijum i fugu” za gudački orkestar, delo koje je izvedeno na završnom koncertu takmičenja mladih kompozitora u Cirihu 2013. 

Te godine ona počinje studije kompozicije i muzičke teorije na Univerzitetu za muziku i izvođačku umetnost u Beču, u klasi profesora Herberta Lauermana, a 2019. ih završava i stiče zvanje magistra umetnosti.

Šušak je pisala muziku za predstavu za Narodno pozorište u Beču, za orkestar koji je nastupao u Filharmoniji u Parizu....Pisala je muziku i za Paris Fashion Week. Njene kompozicije su izvođene i u Japanu. 

Prema njenim rečima, posao kompozitora je nepredvidiv i ne može mnogo da se planira unapred.

"Ono što ja želim da radim je da se bavim umetnošću, da i dalje pišem kompozicije i mislim da će to naći pravi put, kao što je do sada nalazio", zaključila je Šušak.

Komentari (0)

Kultura