Aktuelno iz kulture

Džordž R. R. Martin nije zadovoljan izmenama u seriji "Kuća zmaja": I dalje verujem da je scena u knjizi snažnija

Komentari

Autor: Deadline

05/09/2024

-

19:40

Džordž R. R. Martin nije zadovoljan izmenama u seriji "Kuća zmaja": I dalje verujem da je scena u knjizi snažnija
Džordž R.R. Martin - Copyright AP/Evan Agostini/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Džordž R. R. Martin objavio je na svom blogu kritiku na račun druge sezone serije "Kuća zmaja", zasnovane na njegovoj knjizi "Vatra i krv", u kom je izrazio neslaganje sa izmenama priče u igranoj verziji HBO produkcije. 

Pisac je ranije obećao pratiocima na blogu da će "pisati o svemu što je pošlo naopako sa 'Kućom zmaja'", ali dok je većina njih očekivala da će kritikovati ne tako uzbudljivu završnicu nove sezone, njemu je zasmetalo ukidanje određenih likova, koje će najverovatnije uticati na dalji rasplet.

Za početak je pohvalio prve dve epizode nove sezone, kao "odlično napisane i režirane", ali je ukazao na to da u njegovoj knjizi Egon i Helena imaju troje, a ne dvoje dece.

"Blizanci Džeheris i Džehera imaju šest godina. Imaju mlađeg brata Melora, koji ima dve. Kada Krv i Sir provale kod Helene i dece, predstave joj se kao uterivači dugova koji su tu da se pobrinu za osvetu zbog smrti princa Lucerisa: sina za sina. Pošto je Helena imala dva sina, oni su zahtevali da odabere koji od njih dvojice treba da umre. Ona se protivila i nudila svoj život zauzvrat, ali su ubice insistirale da to mora biti sin. Ako ne imenuje jednog, ubiće svu njenu decu. Da bi sačuvala život blizancima, Helena bira Melora. Međutim, Krv ubija starijeg dečaka Džeherisa, a Sir kaže malom Meloru, da je majka želela da on nastrada. Da li je dečak dovoljno odrastao da to razume, nije sasvim sigurno", naveo je Martin.

Međutim, to nije ono što se desilo u seriji.

"U 'Kući zmaja' nema Melora, samo blizanci... Oboje izgledaju mlađe od šest godina, ali ja ne mogu sigurno da procenim uzrast dece, tako da ne znam koliko tačno godina treba da imaju. Krv kao da ne može da razlikuje blizance, tako da od Helene traže da im otkrije ko je od njih dečak. Možda biste pomislili da sam pogled na njegovu pidžamu to može da otkrije (bez učešća njegove majke). Umesto da ponudi svoj život da spase decu, Helena im nudi ogrlicu. Krv i Sir nisu u iskušenju. Krv odseca glavu princu Džeherisu. Pošteđeni smo tog prizora, dovoljan je i zvučni efekat", objašnjava pisac.

Njegova presuda? Očekivano, Martin misli da je njegova verzija bolja.

"I dalje verujem da je scena u knjizi snažnija. Čitaoci su tu u pravu. Dvojica ubica su surovija u knjizi. Mislim da su glumci koji su ih igrali u seriji odlični... ali likovi su suroviji, tvrđi i više zastrašujući u 'Vatra i krv'", dodao je pisac, ali je iz nepoznatog razloga odlučio da izbriše tu objavu na svom blogu.

HBO je potom objavio saopštenje o kreativnim odlukama koje su morali da donesu u drugoj sezoni serije.

"Ima vrlo malo većih fanova Džordža R. R. Martina i njegove knjige 'Vatra i krv' od kreativnog tima 'Kuće zmaja' i u produkciji i u HBO. Obično, kad se adaptira knjiga za mali ekran, sa svojim formatom i ograničenjima, od šouranera se očekuje da donese teške izbore o likovima i pričama koje će publika pratiti. Verujemo da su Rajan Kondal i njegov tim uradili odličan posao i da će milioni fanova koje je serija prikupila u prve dve sezone nastaviti da uživaju u njoj", objavili su oni.

AP/Jordan Strauss

Rajan Kondal

Reagovao je i sam Kondal, koji je Martinov roman nazvao "istorijskom knjigom".

"Kao dramaturzi, mislim da moramo da priđemo ovoj istoriji, iako je izmišljena, kao što bi i svako radio kada bi pokušavao da adaptira poglavlje iz stvarne istorije. Zato moramo da stvorimo ovu trodimenzionalnu realnost i celovitu priču u kojoj će se nastaniti svet i pružiti likovima unutrašnje živote, nedostatke i žudnje, koje možda ne odgovaraju istorijskim beleškama. Sada ima mnogo prilika da tokom čitanja 'Vatre i krvi' kažemo: 'Pa ovde ima nedostataka ili čežnji ili nečega što neće ući u snimljeni materijal', ali to je često nepotpuna slika. Veliki deo onoga što radimo kao dramaturzi i adapteri ovoga je davanje boje tekstu koji smo dobili... a veliki deo te boje je naša sopstvena", naveo je reditelj.

"Kuća zmaja" imaće još dve sezone, odnosno ukupno četiri, a Martin je ranije na svom blogu napisao da veruje da je potrebno da svaka od njih ima po deset epizoda, kako bi se ispričala svaka od priča iz njegovog romana. 

Kondal je ranije komentarisao finale druge sezone "Kuće zmaja", koje je prikazano 4. avgusta i objasnio zašto u njemu nije bilo jedne od glavnih bitaka iz Martinovog romana "Vatra i krv", što bi bilo logičan korak u fabuli serije.

"Pokušavali smo da joj damo vreme i prostor koji zaslužuje. Kao što je očigledno svakom ko je gledao finale, gradili smo stvari do tog događaja. On će se dogoditi ubrzo u smislu pripovedanja u 'Kući zmaja'", rekao je on.

Komentari (0)

Kultura