Aktuelno iz kulture

Kristalne cipele i telepatski telefoni sa transformativnom energijom: Prva izložba Marine Abramović u Kini

Komentari

Autor: ArtNet

07/08/2024

-

07:45

Kristalne cipele i telepatski telefoni sa transformativnom energijom: Prva izložba Marine Abramović u Kini
Kristalne cipele i telepatski telefoni sa transformativnom energijom: Prva izložba Marine Abramović u Kini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Marina Abramović imaće svoje prvo muzejsko gostovanje u Kini, gde je svojevremeno izvela jedan od svojih najpoznatijih performansa 1988. 

Izložba pod nazivom "Marina Abramović: Transformisanje energije" (Transforming Energy) biće otvorena u oktobru u Muzeju moderne umetnosti u Šangaju, a ovog puta u centru zbivanja su sami posetioci.

"To je stoprocentno interaktivna izložba. Nikad nisam radila nešto tako u svom životu", rekla je umetnica na konferenciji za štampu, prenosi ArtNet.

"Ovo je možda prvi put da Marina podstiče publiku da budu performeri. Ona traži od publike: budite prisutni. Uklonite telefon. Budite s nama. Ostanite s nama", dodao je umetnički direktor muzeja Šaj Bajtel.

To je do sada najveća izložba Abramović, koja obuhvata 150 radova, od kojih 75 posto nikada ranije nije izlagala. Među njima su i "Transitory Objects" eksponati sačinjeni od ukupno 3.000 kilograma različitih minerala, za koje umetnica veruje da imaju transformativnu energiju.

 

"Hematit zaista podiže krvni pritisak; roze kvarc deluje na srce; providni kvarc utiče na um; turmalin na jetru. Sve te stvari imaju medicinska, naučna i energetska svojstva", objašnjava Marina.

Posetioci će imati stručno vođenje, kako bi znali kako najbolje da rukuju mineralima i kristalima. 

"Publika može da se poveže i inkorporira svoje fizičko biće sa samim objektima. Oni mogu da se unaprede i uživaju u kvalitetima i dobrobitima koje nude minerali", dodao je Bajtel.

Umetnica kaže da joj je inspiracija za izložbu bio njen tromesečni boravak u Kini, kada je pešačila duž Velikog kineskog zida. Korene ima u tibetanskoj i kineskoj medicini, spiritualizmu i iscenjenju.

"Bilo je mnogo minerala u zemlji. Svaki put kad sam prošla pored takvih minerala, imala sam osećaj drugačije energije. Osećala sam se drugačije", kaže Abramović, dodajući da se susretala sa hematitom bogatim gvožđem i crvenom glinom.

Ne očekuje da će se svi posetioci obavezno povezati sa suptilnim efektima minerala. 

"Važno je da se zapravo ostanemo duže vreme sa objektima. Ako želite da izgradite mišiće u teretani, nećete ih dobiti posle jednog treninga. Mišiće dobijate, ako vežbate svaki dan", kaže Abramović.

Naročito je uzbuđena što će ljudi imati priliku da istraže skulpture koje ona zove telepatskim telefonima i "kristalne cipele".

Bez obzira na to da li ta umetnička dela rade onako kako umetnica tvrdi, oni su prilika da za sobom ostavi trajniju zaostavštinu, nego što su to performansi.

"Nije stvar u tome da li ću biti u stanju da izvodim performanse kada budem imala 80, 90, 100 ili koliko god godina. Moram da pronađem sistem u kom moja misija i moje nasleđe mogu da traju", rekla je Abramović.

Pored raznovrsnih minerala, izložba obuhvata i preko 1.200 fotografija Marine na njenom dugačkom putovanju Kinom iz 1988. godine. To je još jedan podsetnik da je i decenijama kasnije taj performans izdržljivosti bio formativno iskustvo za umetnicu.

"Bilo je epski. Zaista sam se zaljubila u Kinu", rekla je Abramović. 

Izložba "Marina Abramović: Transformisanje energije" biće otvorena od 10. oktobra ove godine do februara 2025. 

Komentari (0)

Kultura