Aktuelno iz kulture

Boris Liješević: "Tvoje i moje" je dečija predstava za odrasle

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2024

-

12:47

Boris Liješević: "Tvoje i moje" je dečija predstava za odrasle
Boris Liješević: "Tvoje i moje" je dečija predstava za odrasle - Copyright Printscreen YouTube/ RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Tvoje i moje" Borisa Liješevića biće premijerno izvedena 24. juna u pozorištu "Boško Buha", koje se privremeno nalazi na sceni teatra "Vuk".

Liješević je, opisujući svoj autorski projekat kao "dečju predstavu za odrasle", rekao na konferenciji za novinare da je predstava "neobična kao i sam proces rada na njoj", a da su geneza i ideja za "Tvoje i moje" situacije gde se od "sagovornika tražilo da ispriča svoje najranije sećanje".

"U tom momentu mi se činilo kao da počinje nešto važno. Naizgled bezazleno pitanje pokreće proces u kome sagovornik pronalazi najranijeg sebe kojeg pamti, i kao da se sreće sa detetom u sebi koje je imalo tri, četiri, pet godina", naveo je Liješević.

Govoreći o naslovu "Moje i tvoje", Liješević je rekao da je odgonetavajući šta je zajedničko došao do toga da je to "dečjiji doživlja sveta, u kome se svi prepoznajemo".

"Svi delimo određeno vreme kad smo bili paženi i ušuškani, kad je sva pažnja i briga bila na nama. I činilo se da je svet topao i celovit", rekao je reditelj.

Liješević je dodao da su ta sećanja "shodno dečijim doživljaju i iracionalna".

Prema njegovim rečima, za glumce je proces bio nezgodan, jer "nisu svi spremni da rade bez teksta - mnogi imaju otpor kad se kaže da iznesu nešto lično i svoje". 

"Ima glumaca koji su raspoloženi za rad bez teksta, na ličnim materijalima i oni su za mene dragoceni kao glumci i kao ljudi", istakao je reditelj.

Liješević je dodao da su pored njega stvaraoci predstave bili glumci, kao i dramaturškinja Milena Depolo, scenograf Aleksandar Ivanović, kostimografkinja Marina Sremac i za muziku zaduženi LP duo.

Plakat

 

U predstavi igraju Katarina Gojković, Boba Latinović, Jelena Trkulja, Stefan Bundalo, Miloš Vlalukin, Lena Bogdanović, Aleksandra Simić, Tijana Čurović, Borka Tomović, Teodora Ristovski i Bojana Ordinačev. 

Depolo je istakla da su svi bili pozvani da se prisete svojih prvih doživljaja sveta, a svako je imao potrebu da se seti sebe kao deteta.

"Nadamo se da će se ta magija preneti na publiku, da će se priseteti bake, prve simpatnije i prvog straha", navela je Depolo.

Gojković je priznala da je predstava za nju možda najznačajniji proces kroz koji je prošla kao glumica u preko tri decenije karijere.

"Borisa poznajem, već smo radili. Samo sam rekla, kad me pozvao: 'Slušaj, ti voziš, ja idem. A gde ćemo da stignemo, pojma nemam'. Bilo je straha da krenem u nešto što nema teksta, gde ću biti koautor, gde ide moja i priča svih moji kolega", navela je Gojković.

Prema njenim rečima, bilo je teških trenutaka zato što zalazilo u delove podsvesti ne znajući gde će stići i šta će iz toga izvući.

"Ali kao i za sve velike i važne stvari u životu mora dobro da se preore da bi njiva rodila. Porodili smo značajnu, važnu, lepu, dobru i plemenitu predstavu u kojoj će generacije uživati", ocenila je Gojković.

Bundalo je naveo da "ne postoji osoba koja može da ostane ravnodušna na ovo", ustvrdivši da "nijedno pozorište u Beogradu i Srbiji nema ovoliku hrabrost da stavi ovo na scenu".

"Čak i ako ne voliš pozorište treba da dođeš da vidiš 11 emotivnih manijaka koji prospu svoja crvea i detinjstvo pred vas. I još glume. Ko ne dođe kajaće se", rekao je Bundalo. 

Komentari (0)

Kultura