Aktuelno iz kulture

Počinje Festival francuskog filma: Aleksis Manenti i Ladž Li gosti Beograda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/06/2024

-

11:59

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Festival francuskog filma biće održan od 19. do 23. juna na nekoliko lokacija na otvorenom u Beogradu, kao i u Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu.

Na šestom izdanju festivala publika će imati priliku da pogleda najnovija ostvarenja iz Francuske, od kojih više njih pripadaju ovogodišnjoj selekciji Kanskog festivala, jednog od najznačajnijih filmskih susreta u svetu. Projekcije će biti održane na Kosančićevom vencu, Silosima, platou između dve kule poslovnog centra "Ušće", Beograd bašta, dok će u Novom Sadu filmovi biti prikazani u Kulturnom centru Novog Sada, u Nišu u bioskopu Cine Grand, dok će se u Zrenjaninu program održati početkom jula.

Branislav Glumac iz Francuskog instituta, organizator festivala, za Euronews Srbija kaže da će publika prve večeri moći da pogleda film "Nepoželjni" u prisustvu samog reditelja Ladža Lija.

"Uz njega će doći Aleksi Manenti koji glumi u njegovim filmovima. Glumio je u 'Jadnicima' pre nekoliko godina i sad u filmu 'Nepoželjni'. On je bio jedan od protagonista u filmu 'Čuvari formule' Dragana Bjelogrliću, koji nam je ukazao tu čast da bude kum ovogodišnjeg festivala", ističe Glumac. 

Tanjug/Marko Đoković

 

Pored glavnog programa, tu je i specijalni program posvećen Olimpijskim igrama, koje se ove godine održavaju u Parizu.

"Ponosni smo što možemo već od sutra da prikažemo film 'Drugi čin' Kentena Dipijea koji je otvorio Kanski festival. Pripremili smo tri veoma dobra filma na temu sporta, koji će biti prikazani 20, 21. i 22. juna u MTS Dvorani od 17 časova. Ulaz je takođe besplatan kao i na sve ostale projekcije", ističe naš sagovornik. 

Od 4. do 7. jula održaće se drugi deo festivala i to na platou između dve kule Poslovnog centra Ušće, a takođe od 5. do 7. jula i u Gradskoj bašti u Zrenjaninu. 

Sve projekcije na otvorenom počinju u 21 čas, projekcije u Novom Sadu i Nišu počinju u 19 časova, dok će filmovi koji su na programu u mts Dvorani biti prikazani u 17 časova. Ulaz na projekcije u Beogradu je slobodan, besplatne ulaznice za projekcije u mts Dvorani se preuzimaju 15 minuta pre početka projekcije, dok karte za Novi Sad i Niš koštaju 300 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura