Aktuelno iz kulture

Preminula Fransoaz Ardi: Odlazak francuske muzičarke i modne muze raskošnog glasa

Komentari

Autor: Guardian

12/06/2024

-

09:59

Preminula Fransoaz Ardi: Odlazak francuske muzičarke i modne muze raskošnog glasa
Fransoaz Ardi - Copyright ASSOCIATED PRESS

veličina teksta

Aa Aa

Fransoaz Ardi, jedna od najvećih francuskih pop zvezda 20. veka, preminula je u 80. godini života. Vest o njenoj smrti objavio je njen sin Tomas Dutron na svom Instagram nalogu, uz svoju fotografiju sa Ardi.

Muzičarki je 2004. dijagnostikovan rak limfnih čvorova i godinama se podvrgavala zračenjima i drugim tretmanima. Na kratko je 2015. bila u indukovanoj komi, nakon što joj se stanje pogoršalo, a godinama nakon toga imala je problema s govorom, gutanjem i disanjem. Ona je bila zagovornik eutanazije, a 2021. izjavila je da Francuska postupa "nehumano" time što ne dozvoljava asistirano samoubistvo.

Rođena je usred vazdušnog napada Nemačke na Pariz 1944. godine, a sa 16 godina dobila je prvu gitaru. Počela je da piše pesme i izvodi ih uživo, neprestano odlazeći na audicije za izdavačke kuće.

Prvi ugovor potpisala je 1961. sa "Disques Vogue".

Inspirisana francuskim šansonjerama, pisala je balade, ali s vremenom i pesme bržeg ritma u stilu popa i rokenrola. Postala je ključna predstavnica takozvanog "yé-yé" stila koji je dominirao sredinom dvadesetog veka u francuskoj muzici. 

Veliku slavu donela joj je balada "Tous les garçons et les filles" iz 1962. godine koja je prodata u više od 2,5 miliona primeraka. Nedeljama je bila na vrhu top lista, a smenili su je "Je Suis D’Accord" i "Le Temps de L’Amour". Godinu dana kasnije predstavljala je Monako na Evroviziji i završila takmičenje na petom mestu.

Stekavši evropsku slavu, počela je da snima i na engleskom jeziku i postala slušana i u Francuskoj, Italiji i Nemačkoj. 

Fransoaz je zahvaljujući svojoj lepoti i istančanom ukusu postala i modna ikona i postala sinonim za ležerni francuski stil koji je postao inspiracija ženama u celom svetu. 

Bila je muza dizajnerima iz kuća "Yves Saint Laurent" i "Paco Rabanne" i često pozirala na modnim fotografijama za najveće fotografe tog vremena. Japanska dizajnerka Rej Kavakubo nazvala je svoj brend po jednom od stihova pesme Ardi  "Comme des Garçons".

Obožavale su je i svetski popularne kolege, uključujući članove grupe Rolling Stones i Dejvida Bouvija, a Bob Dilan joj je posvetio jednu pesmu.

profimedia

 

Pojavljivala se i u filmovima velikana francuske kinematografije kao što su Žan-Lik Godar i Rože Vadim.

Nakon što je napustila "Disques Vogue" 1970, usledio je bogat kreativni period za nju tokom kog je pod okriljem kuće "Sonopresse" sarađivala i sa brazilskim muzičarem Tukom na albumu "La Question" koji je dobio odlične ocene kritike. 

Međutim, sredinom sedamdesetih postala je majka i odlučila da se posveti svom sinu Tomasu, kog je dobila u vezi sa muzičarem i glumcem Žakom Dutronom.

Objavila je album "Star" 1977. pod uticajem fanka, diska i elektro-popa, pa je osamdesetih opet napravila dužu pauzu. "Decalages" iz 1988. najavila je kao svoj poslednji album, ali se vratila sa "Le Danger" 1996. na kom je promenila zvuk u nešto mračniji savremeni rok. Poslednji album "Personne D’Autre" predstavila je 2018. godine.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Kultura