Aktuelno iz kulture

Mlade nade filma: Besplatna projekcija kratkometražnih filmova studenata režije u MTS Dvorani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2024

-

11:29

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Velikoj sali MTS Dvorane, u petak, 7. juna u 20 časova, publika će imati priliku da na javnoj projekciji premijerno vidi pet kratkometražnih filmova studenata filmske režije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, snimljenih tokom studija. Reč je o radovima mladih stvaralaca u klasi filmske režije profesora Darka Bajića koji se svrstava među najuspešnije pedagoge i docenta Maje Miloš, koja je upisana 2020. godine, a sada su to studenti četvrte godine FDU.

Na besplatnoj prokejciji koja će trajati ukupno oko 74 minuta, biće prikazana ostvarenja: "U srcu mom samo živiš ti" reditelja Jovana Ilića, "A šta ako nikada ne dođe" reditelja Đorđija Petrovića, "Plesač koji je igrao sam" rediteljke Mime Miljković i "Nedelja je svanula" rediteljke Maye Janković.

Promo/MTS

 

Među njima je i "Perje za dva jastuka" studenta režije Petra Lakića, koji tim povodom za Euronews Srbija kaže da je svoj film snimao u rodnom Kovinu.

"Već sam imao podršku tamo od svojih prijatelja, bake, porodice, da barem znam da ćemo biti uvek nahranjeni i napojeni, pa je onda sve ostalo lagano išlo", kaže Lakić, prisećajući se perioda snimanja. 

Prema njegovim rečima, na studijama režije studenti snime ukupno osam igranih i tri dokumentarna filma, ali za njih dobijaju neznatna materijalna sredstva. 

"Dok kraja studija, svi smo već naučeni da konkurišemo kod Filmskog centra Srbije, tako da smo to svi to i učinili ove godine i čekamo da saznamo da li ćemo dobiti podršku za naše diplomske filmove. To bi onda trebalo da bude neka veća materijalna podrška, kako bismo taj film mogli da snimamo kao profesionalci i da ga šaljemo na profesionalne festivale", kaže mladi reditelj. 

Naruku im ide to što čak i afirmisani glumci vole da se odazovu pozivima mladih nada režije, naravno, ako imaju vremena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura