Aktuelno iz kulture

Marokanski kaftan pred Beograđanima: Izložba o svetski poznatoj odeći sa severa Afrike u Etnografskom muzeju

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2024

-

10:25

Marokanski kaftan pred Beograđanima: Izložba o svetski poznatoj odeći sa severa Afrike u Etnografskom muzeju
TANJUG/Nevena Novaković - Copyright TANJUG/Nevena Novaković

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Marokanski kaftan - Odeća poznata širom sveta" svečano je večeras otvorena u Etnografskom muzeju u Beogradu. 

Izložbu su otvorili supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, ambasador Maroka Mohamed Amin Belhaž i v.d. direktora Etnografskog muzeja Marko Krstić.

Marokanski kaftan poklon je Ambasade Kraljevine Maroka Etnografskom muzeju, saopšteno je iz te ustanove. 

Krstić je zahvalio na poklonu i naglasio da on na najbolji mogući način povezuje kulturnu saradnju dve zemlje jer "očitava prisnu vezu između dve nošnje, kaftana i naše bindali haljine koju čuvamo u zbirkama".

TANJUG/Nevena Novaković

 

"Bez obzira na geografsku udaljenost dve zemlje, siguran sam da su građani Srbije veoma zainteresovani da se bolje upoznaju sa kulturnom scenom Maroka u cilju izgradnje mostova između dva naroda", istakao je Krstić.   

Belhaž je izrazio zahvalnost svima koji su pomogli realizaciji i organizaciji ove izložbe sa ciljem promocije bogate kulture marokanskog kaftana posebno ističući podršku Ministarstva kulture Srbije i Etnografskog muzeja. 

"Nadam se da će kaftan star pet generacija, koji je Ambasada Maroka poklonila Muzeju, poslužiti kao znak prijateljstva naša dva naroda i da će srpskoj javnosti pružiti uvid u jedan delić ogromne etnologije Maroka", naglasio je Belhaž. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura