Aktuelno iz kulture

Diplomatski dan kolonije belog veza u Šidu - harmonija nasleđa i modernog vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/05/2024

-

12:35

Diplomatski dan kolonije belog veza u Šidu - harmonija nasleđa i modernog vremena
Diplomatski dan kolonije belog veza u Šidu - harmonija nasleđa i modernog vremena - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

U sklopu prve kolonije veza posvećene očuvanju kulturnog nasleđa, afirmaciji i ekonomskom osnaživanju žena, danas je održan Diplomatski dan u Šidu, gde su visokim zvaničnicima i diolomatama predstavljeni ručni radovi majstora rafiniranih tehnika belog i rusinskog veza.

Koloniju veza je organizovala krovna socijacija proizvođača rukotvorina širom Srbije Etno mreža, uz podršku NALED-a i opštine Šid, kao i diplomatskog kora i institucionalnih partnera.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, rekla je da je značaj očuvanja kulturnog nasleđa nemerljiv, i osnova je kulturnog identiteta i kreativnosti savremenog stvaralaštva u društvu.

"Kulturno nasleđe ima neprocenjivu ulogu u osnaživanju žena i mladih i u saradnji sa manjinskim zajednicama. U isto vreme, važno je podvući značaj kulturnog turizma u savremenom svetu, kao pokretača lokalne ekonomije i razvoja naših sredina. Kultura je oduvek bila i biće sinonim za zajedništvo, jedan od najvažnijih instrumenata za zbližavanje pojedinaca i naroda. Jedan od najprepoznatljivijih simbola Vojvodine", rekla je Gojković, a navedeno u saop[tenju Etno mreže.

Promo

 

Predsednik Opštine Šid Zoran Semenović rekao je da na izložbi može da se vidi samo deo stvaralaštva žena, istakavši istovremeno da svaki komad predstavlja i deo turističke ponude.

Ambasador Kanade u Srbiji Džajlz Norman istakao je značaj Etno mreže za očuvanje kulturnog nasleđa i ekonomsko osnaživanje žena iz svih krajeva Srbije uz promociju kulturnog turizma, kroz saradnju sa NALED-om i kanadskim fondom.

Očuvanje kulturnog nasleđa

Predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović zahvalila je svim partnerima, kao i opštini Šid koja je, uz turističku organizaciju i ženska udruženja, domaćin okupljanja.

"Hvala svima koji su podržali naše zajedničke napore da sačuvamo kulturno nasleđe i stavimo našu baštinu u službu razvoja kulturnog turizma i afirmacije žena i mladih. Tokom današnje kolonije predstavljene fine tehnike ručnog veza koje se odlikuju izuzetnom elegancijom, a oslikavaju tradiciju naroda koji žive zajedno na ovom prostoru i zapravo grade harmoniju nasleđa i modernosti“, rekla je Jovanović ističući da je ovo odličan model i za druge sredine, koje poput opštine Šid, vrednuju kulturu i nasleđe manjinskih zajednica.

Promo

 

Etno mreža deluje duže od 20 godina, a od 2016. uz podršku partnera organizuje kolonije koje okupljaju majstore starih tehnika, poput tkanja, pustovanja, zlatoveza, necanja. Mahom žene, kao čuvarke nasleđa, učešćem u trodnevnom programu dobijaju priliku da unaprede svoja znanja i izgrade mrežu za podršku. Etno mreža je do sada organizovala više od 20 kolonija u osam gradova i opština širom Srbije, od Pirota do Sombora, uz učešće više od 400 žena i više od 100 visokih predstavnika diplomatskog kora i zvaničnika iz državnih institucija.

Program kolonije u Šidu obuhvatio je i posetu ključnim znamenitostima grada domaćina, spomen kuću Save Šumanovića i crkvenu riznicu, u cilju promocije kulturnog turizma i jačanja imidža Srbije.

Preporuka za vas

Inicijativa da se ukrasi sa srpskih ćilima nađu na Uneskovoj listi, ambasadori Kanade i Nemačke: To su umetnička dela

Komentari (0)

Kultura