Aktuelno iz kulture

Počasno srce Sarajeva palestinskom reditelju Eliju Suleimanu

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

13:59

Počasno srce Sarajeva palestinskom reditelju Eliju Suleimanu
Tanjug AP/Vianney Le Caer/Invision - Copyright Tanjug AP/Vianney Le Caer/Invision

veličina teksta

Aa Aa

Palestinskom reditelju Eliju Suleimanu biće uručeno "Počasno srce Sarajeva" na 30. Sarajevo film festivalu, koji će biti održan od 16. do 23. avgusta, najavili su danas organizatori.

Suleiman će dobiti priznanje za svoj izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, a u sklopu programa "Posvećeno" (Tribute to) biće prikazana retrospektiva njegovih izabranih filmova. 

"Čast nam je odati priznanje autoru i prijatelju Sarajevo festivala, koji univerzalnim jezikom filma govori o temeljnim ljudskim vrijednostima i emocijama: strahu i nadi, domu i domovini", rekao je direktor festivala Jovan Marjanović.

Prema njegovim rečima, "prepoznatljivim duhom, humorom i s dubokim razumevanjem, Suleiman pokazuje kompleksnost našeg postojanja, osvetljavajući apsurde života s nenadmašnom jasnoćom i dirljivošću".

Navodeći da Suleiman prikazuje "duh i identitet Palestine jedinstvenim autorskim stilom", Marjanović je dodao da "sada, u najmračnijim vremenima u njegovoj domovini, njegov rad predstavlja svetionik razumevanja".

Marjanović je dodao da stvaralaštvo Suleimana podseća "na moć pripovedanja kako bi podstakao tako potreban dijalog".

Suleiman je bio gost Sarajevo film festivala 2019. kada je u programu "Open Air" prikazan njegov poslednji film "To mora biti raj“, a bio je i predsednik žirija festivala 2016. i gost  2013. godine. 

Suleiman je trenutno umetnički savetnik Filmskog instituta u Dohi, a njegov prvi igrani film "Chronicle of a Disappearance“ osvojio je nagradu za najbolji debi na filmskom festivalu u Veneciji 1996. godine.

Nakon što je sa "Divine Intervention“ 2002.  godine osvojio nagradu žirija Kanskog festivala, Suleiman je sa "To mora biti raj“ osvojio posebno priznanje žirija u Kanu 2019. godine, kao i FIPRESCI Međunarodnu nagradu kritičara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu