Aktuelno iz kulture

Najbolje fotografije godine: "Nezamislivi gubitak" ovekovečen u Gazi osvojio nagradu "World Press Photo"

Komentari

Autor: Euronews

18/04/2024

-

19:03

Najbolje fotografije godine: "Nezamislivi gubitak" ovekovečen u Gazi osvojio nagradu "World Press Photo"
Najbolje fotografije godine: "Nezamislivi gubitak" ovekovečen u Gazi osvojio nagradu "World Press Photo" - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Fotograf agencije "Reuters" Mohamed Salem osvojio je ove godine prestižnu "World Press Photo" nagradu godine za prikaz tragične scene u Gazi. 

Na njegovoj fotografiji 36-godišnja Palestinka u rukama drži telo svoje male nećake Sali, ubijene u granatiranju. Fotografija je nastala je 17. oktobra 2023. u Naser bolnici u Kan Junisu na jugu Gaze, a Salem, koji je i sam Palestinac, opisao ju je kao "moćan i tužan trenutak koji sumira širi smisao onoga što se dešava u Pojasu Gaze".

"Ljudi su bili zbunjeni, trčali su s jednog mesta na drugo, želeći da saznaju sudbinu voljenih, a ova žena mi je zapala za oko, jer je držala telo male devojčice i odbijala da ga pusti", rekao je pobednik konkursa.

Mohammed Salem/Reuters/World Press Photo via AP

 

Žiri nagrade navodi da je Salemova kompozicija osmišljena "s brigom i poštovanjem i da u isto vreme predstavlja i metaforički i doslovni pogled u nezamisliv gubitak". 

Ovo nije prvi put da je Salem dobio priznanje za svoj rad na fotografisanju oblasti pogođene izraelsko-palestinskim konfliktom. On je pre više od deset godina bio laureat "World Press Photo" nagrade za još jedan tragičan prikaz života i smrti u Gazi.

Lee-Ann Olwage/Geo/World Press Photo via AP

"Valim-babena"

Ove godine nagrađena je i južnoafrička fotografkinja Li En Olvage, za fotografiju godine "Valim-babena" koja je objavljena u GEO magazinu.

Projekat je bio fokusiran na destigmatizaciju demencije na Madagaskaru, a temu je istraživala kroz intimne portrete "ujka Pola" i njegove porodice. 

Lee-Ann Olwage/Geo/World Press Photo via AP

"Valim-babena"

U serijalu fotografija, "ujka Pol", koji živi sa demencijom 11 godina prikazan je sa svojom ćerkom Farom, koja brine o njemu. Jedna od njih koja se ističe, prikazuje ga dok se sprema da ide u crkvu sa unukom Odliatemiks.

(Alejandro Cegarra/The New York Times/Bloomberg/World Press Photo via AP

"Dva zida"

Venecuelanski fotograf Alehandro Segara, koji se 2017. preselio u Meksiko, osvojio je nagradu za dugoročni projekat za svoj serijal "Dva zida", koji su objavili Bloomberg i The New York Times.

Segarin projekat započet 2018. ispituje promenu imigracione politike Meksika iz perspektive samih ljudi.

Julia Kochetova/Der Spiegel/World Press Photo via AP

"Rat je ličan"

Julija Kočetova iz Ukrajine osvojila je nagradu u kategoriji otvorenog formata za fotografiju "Rat je ličan". 

Ona je na svom sajtu spojila tradicionalni fotožurnalizam sa dokumentarnim stilom, nalik vođenju dnevnika, objedinivši fotografije, poeziju, audio klipove i muziku.

AP Photo/Felipe Dana

"Adrift"

Agencija "Associated Press" osvojila je nagradu za otvoreni format u regionalnoj kategoriji, za multimedijalnu priču "Adrift" novinara Renate Brito i Felipea Dane.

Priča istražuje sudbinu zapadnoafričkih migranata koji su pokušali da se domognu evrope opasnim atlantskim rutama, ali završili na napuštenom brodu otkrivenom nadomak obala Tobaga.

Tanjug AP/Ebrahim Noroozi

"Avganistan na ivici"

Ebrahim Norozi osvojio je nagradu za serijal "Avganistan na ivici" u kategoriji azijskih priča, a njegov projekat beleži situaciju u zemlji od dolaska Talibana na vlast 2021. godine, piše Euronews.

"World Press Photo" je nezavisna, neprofitna organizacija zasnovana u Holandiji 1955. 

Komentari (0)

Kultura