Evropa

Preti li opasnost od novog žarišta posle terorističkog napada u Ankari? Turski novinar Jusuf Amin za Euronews Srbija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2024

-

15:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U terorističkom napadu na objekte turske vazduhoplovne industrije u Ankari poginulo je sedmoro ljudi, uključujući dvoje terorista, a ranjeno 22 osobe, saopštile su lokalne vlasti. Nakon eksplozije začula se i pucnjava, a osoblju industrije je iz bezbednosnih razloga upućeno u skloništa.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan osudio je ovaj napad na marginama Samita BRIKS-a u Kazanju. Kao odgovor na teroristički napad u Ankari, turska vojska izvršila je vazdušne udare na ciljeve zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka i Sirije, saopštilo je tamošnje ministarstvo odbrane.

O motivima i drugim detaljima napada za Euronews Srbija govorio je turski novinar Jusuf Emin. On je na početku naglasio da PKK nije predstavnik Kurda koji žive u Turskoj, ali da ona poslednjih godina izvodi pojedinačne napade protiv države.

"U poslednje vreme znate i vi dobro da je Republika Turska unapredila svoju vojnu industriju i ostale industrije, tako da su oni pokušavali nekako da izvedu svoje skandalozne napade na ovu industriju. Tako su dvoje terorista napali te fabrike i nažalost smo izgubili pet naših državljana, jednog taksistu posle eksplozije auta i četiri radnika u toj fabrici. Ovi radnici su bili jedan inženjer, dvojica kontrolora i jedan iz obezbeđenja", kazao je Emin i dodao da je prema saopštenju ministra odbrane Alija Jerlikaja ranjeno još 22 osobe, od kojih su dve u kritičnom stanju.

Turska vojska je posle napada bombardovala ciljeve u Iraku i Siriji, saopštivši da je uništeno 47 baza terorista. Naš sagovornik dodaje da je na svim aerodromima u Turskoj crveni alarm, uz jako prisustvo policije i specijalaca, ali da je Erdogan saopštio da je situacija pod kontrolom i da ima dovoljno policajaca da čuvaju građane, kao i strane turiste.

"Tako da, svuda gde pogledamo, i u Istanbulu, ima kontrola, ima dovoljno policajaca, specijalista i nadamo se da se neće ponavljati ovakve stvari. U isto vreme znamo dobro da je 29. oktobar Dan državnosti Republike Turske. Danas su vlasti objašnjavale i objavile da se do ponedeljka neće održati nijedan koncert zbog opasnosti od još nekoliko terorističkih napada", napominje Emin.

Na pitanje postoji li opasnost od eskalacije sukoba između kurdskih pobunjenika i turske vojske, koja bi, uz rat i Libanu i Gazi, dodatno destabilizovala Bliski istok, turski novinar kaže da opasnost od terorizma postoji i pored napada na baze PKK.

 
"Teroristička ekipa PKK, po nama, nema nikakve veze sa kurdskim narodom, pošto je i bivši predsednik najveće kurdske partije u Turskoj Selahatin Demirtaš dao izjavu iz zatvora da ovo nije solucija, već da se mora pronaći demokratsko rešenje. Kurdski narod može da dobije sva svoja prava demokratski i pravedno, a ne ovako, sa terorističkim napadima", rekao je Emin.

On je dodao da je PKK jedinstvena teroristička organizacija koja želi da podeli Tursku i da to traje već 25 godina.

"Posle svakog terorističkog napada, iako je turska armija napala njihove baze, to opet nije bilo dovoljno. Još uvek postoji ta opasnost, još uvek postoji taj problem između terorističke ekipe PKK i države Republike Turske", napominje Emin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa