Evropa

Sančez apelovao na EU da se izjasni o zahtevu za obustavu slanja oružja Izraelu

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

13:11

Sančez apelovao na EU da se izjasni o zahtevu za obustavu slanja oružja Izraelu
Sančez apelovao na EU da se izjasni o zahtevu za obustavu slanja oružja Izraelu - Copyright Tanjug/AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Španski premijer Pedro Sančez apelovao je danas na ostale zemlje članice Evropske unije da odgovore na zahtev Madrida i Irske da suspenduju sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom zbog onoga što vojska te zemlje čini u Pojasu Gaze i Libanu, preneo je Gardijan.

Sančez je prethodno pozvao i međunarodnu zajednicu da hitno obustavi prodaju oružja Izraelu, istovremeno osuđujući izraelske napade na mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL).
On je, nakon sastanka sa papom Franjom u Vatikanu, rekao da je Španija prestala da prodaje oružje Izraelu u oktobru prošle godine i pozvao je ostatak sveta da učini isto i na taj način spreči dalju eskalaciju sukoba u regionu Bliskog istoka.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je ranije tokom vikenda izjavio da je vreme da se UNIFIL skloni iz navodnih uporišta Hezbolaha i borbenih zona na jugu Libana, ali je UNIFIL odbio da se pokori tim zahtevima.

UNIFIL se sastoji od oko 10.000 vojnika iz 50 zemalja i 800 civilnih radnika i od 1978. godine deluje duž Plave linije između Libana i Izraela, a Savet bezbednosti UN je nedavno obnovio mandat ovoj misiji za još godinu dana.

Izraelski napadi na mirovnjake UN naišli su na široku osudu, a odlazeći šef spoljnih poslova EU, Žosep Borelj saopštio je da takvi napadi na mirovne snage UN predstavljaju "ozbiljno kršenje međunarodnog prava i potpuno su neprihvatljivi, te moraju odmah prestati".
 

Komentari (0)

Evropa