Evropa

Lavrov: Besmisleno je boriti se do pobede sa nuklearnom silom kakva je Rusija

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2024

-

23:02

Lavrov: Besmisleno je boriti se do pobede sa nuklearnom silom kakva je Rusija
Lavrov: Besmisleno je boriti se do pobede sa nuklearnom silom kakva je Rusija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su pokušaji borbe do pobede sa nuklearnom silom, kakva je Rusija, besmisleni.

On je istakao da su zapadne zemlje danas odlučne da nanesu strateški poraz Rusiji na isti način kao što su SAD i Velika Britanija planirale da urade u maju 1945. godine, razvijajući zajedničku operaciju uništenja SSSR-a pod nazivom "Nezamislivo".

"Tada se to čuvalo u najstrožoj tajnosti, a današnji anglosaksonski stratezi ne kriju svoje planove. Iako za sada računaju da će pobediti Rusiju rukama nelegitimnog neonacističkog režima u Kijevu koji juriša u samoubilačku avanturu, suvišno je govoriti o besmislenosti i opasnosti same ideje 'borbe do pobede' sa nuklearnom silom, a to je Rusija", rekao je Lavrov na opštoj političkoj diskusiji 79. zasedanja Generalne skupštine UN, prenosi RIA Novosti.

Istovremeno, on je primetio da se Moskva ne ograđuje od dijaloga sa Zapadom i predlaže da se u Evroaziji formira arhitektura jednake i nedeljive bezbednosti, otvorena za sve zemlje i organizacije kontinenta.

"Ovom pitanju biće posvećena međunarodna konferencija u Minsku, koja će biti otvorena 31. oktobra", dodao je šef ruske diplomatije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 25. septembra na sastanku Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju najavio ažuriranje "Osnova državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja".

Predsednik je ukazao da će se agresija na Rusiju od strane bilo koje nenuklearne države uz podršku nuklearne sile smatrati njihovim zajedničkim napadom.

Moskva takođe zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje u slučaju agresije, uključujući i ako neprijatelj, koristeći konvencionalno oružje, predstavlja kritičnu pretnju suverenitetu, naveo je Putin.

Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, promene u ruskoj nuklearnoj doktrini su upozorenje neprijateljskim zemljama.

Prema njegovim rečima, razumni šefovi država su ranije shvatili ozbiljnost Putinovih izjava, posebno kada je reč o "takvoj konfrontaciji bez presedana" koju bi izazvalo direktno učešće zapadnih zemalja u ukrajinskom sukobu.

Komentari (0)

Evropa