Evropa

Da li Ukrajina sme da koristi NATO rakete: Letonski poslanik Rihard Kols tvrdi da u ratu nije važno čije je oružje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2024

-

22:45

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden najavio je osam milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini. Pomoć uključuje pošiljku precizno navođenih projektila sa dometom do 130 km. Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, zahvalio se američkom kolegi, dodavši da će pomoć biti iskorišćena na najefikasniji način. 

Za to vreme, ruske snage izvele su napad dronovima na Kijev, nanevši štetu civilnoj infrastrukturi. Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je tom prilikom oboreno 66 dronova. 

Poslanik Evropskog parlamenta iz Letonije, Rihard Kols, govorio je za Euronews o ratu u Ukrajini. Putinovu najavu promene pravila za upotrebu nuklearnog oružja vidi kao propagandu ruskog režima koja, kako kaže, svakodnevno preti nuklearnim napadom kako bi sejao strah. 

Odgovarajući na pitanje da li je mudro da se Ukrajini dozvoli da koristi oružje NATO-a za napade u Rusiji, kaže da nije važno čije je oružje.

"Dozvoljeno im je da se brane. Dozvoljeno je po međunarodnom pravu da napadnu neprijateljsku vojnu infrastrukturu. Tamo odakle su rakete ispaljene na civilnu infrastrukturu u Ukrajini. Nije važno da li je oružje brazilsko, od NATO-a ili japansko. Oni imaju pravo da se brane. Na kraju, na raketama ne piše NATO rakete. Svako oružje je dopremljeno u Ukrajinu je individualna odluka država članica NATO-a", rekao je Kols.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa