Evropa

Gerčinski: EU će možda obustaviti viznu liberalizaciju za gruzijske državljane

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2024

-

19:17

Gerčinski: EU će možda obustaviti viznu liberalizaciju za gruzijske državljane
Gerčinski: EU će možda obustaviti viznu liberalizaciju za gruzijske državljane - Copyright Tanjug AP/Shakh Aivazov

veličina teksta

Aa Aa

Ukoliko parlamentarni izbori u Gruziji na jesen ne budu fer i slobodni,  EU bi mogla da obustavi viznu liberalizaciju za građane ove zemlje, rekao je danas novinarima ambasador EU u Tbilisiju Pavel Gerčinski.

"Razvoj različitih procesa u Gruziji povećao je distancu između Gruzije i EU. O tome razgovaramo zajedno sa partnerskim zemljama. Pratimo proces i nadamo se da će izbori biti fer i transparentni. Međutim, ako se situacija pogorša, EU ima razne alate koje ćemo mi svakako koristiti, a suspenzija vizne liberalizacije je jedan od njih", upozorio je ambasador.

Bezvizni režim između Gruzije i zemalja EU stupio je na snagu 2017. godine, a ova zemlja je takođe dobila status kandidata za članstvo u EU u decembru 2023, piše RIA Novosti.

Tenzije između Tbilisija i Brisela su porasle protekloj godini nakon što je vladajuća partija Gruzijski san uvela niz zakona za koje EU tvrdi da su autoritarni, i ojačala veze sa Moskvom.

Parlament Gruzije je ranije ove usvojio je u trećem čitanju Nacrt zakona "O porodičnim vrednostima i zaštiti maloletnika", kojim se zabranjuju istopolni zakoni i promena pola, a koji je EU osudila.

Parlamentarni izbori u Gruziji biće održani 26. oktobra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa