Evropa

Švedska optužila svoju državljanku za zločine nad ženama i decom Jezida u Siriji

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

23:08

Švedska optužila svoju državljanku za zločine nad ženama i decom Jezida u Siriji
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švedske vlasti su danas optužile 52-godišnju Linu Lainu Išak povezanu sa militantnom islamističkom grupom Islamska država (IS) za genocid, zločine protiv čovečnosti i teške ratne zločine nad ženama i decom Jezida u Siriji.

Išak, koja je švedska državljanka, navodno je počinila zločine od avgusta 2014. do decembra 2016. u Raki, bivšoj de fakto prestonici samoproglašenog kalifata Islamske države i domu oko 300.000 ljudi, preneo je "Reuters".

Zločini su se dogodili pod vlašću IS u Raki, a ovo je prvi put da se u Švedskoj sudi za napade IS protiv jezidske manjine, navela je viši tužilac Rena Devgun u saopštenju.

U odvojenom saopštenju, Okružni sud u Stokholmu je naveo da tužilac tvrdi da je Išak pritvorila veći broj žena i dece pripadnika jezidske etničke grupe u svojoj rezidenciji u Raki i "navodno ih izložila, između ostalog, teškoj patnji, mučenju ili drugom nehumanom postupanju, kao i zbog progona lišavanjem osnovnih prava iz kulturnih, verskih i rodnih razloga suprotno opštem međunarodnom pravu".

Prema optužnici, cilj je bio "potpuno ili delimično uništenje jezidske etničke grupe kao takve, koji su bili deo ili na drugi način povezani sa oružanim sukobom", saopštio je sud.

Godine 2014, militanti IS upali su u jazidske gradove i sela u iračkom regionu Sindžar i oteli žene i decu. Žene su prisiljavane na seksualno ropstvo, a dečaci su odvođeni da bi bili indoktrinirani ideologijom džihada.

Išak je ranije osuđena u Švedskoj na tri godine zatvora jer je odvela svog dvogodišnjeg sina u Siriju 2014. godine na područje koje je tada kontrolisala IS. Tvrdila je da je ocu deteta kazala da ona i dečak idu samo na odmor u Tursku, međutim, kada su stigli u Tursku, prešli su u Siriju na teritoriju pod kontrolom IS.

Godine 2017, kada je vladavina IS počela da se urušava, pobegla je iz Rake i zarobile su je trupe sirijskih Kurda. Uspela je da pobegne u Tursku gde je uhapšena sa sinom i još dvoje dece, koje je u međuvremenu rodila, sa stranim borcem IS iz Tunisa.

Iz Turske je izručena Švedskoj. Sud je saopštio da je planirano da suđenje počne 7. oktobra i da traje otprilike dva meseca. Veliki delovi suđenja biće održani iza zatvorenih vrata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa