Evropa

Papa izneo stav o natprirodnim fenomenima u Međugorju: "Došao je trenutak da se zaključi duga i složena istorija"

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

14:07

Papa izneo stav o natprirodnim fenomenima u Međugorju: "Došao je trenutak da se zaključi duga i složena istorija"
Papa izneo stav o natprirodnim fenomenima u Međugorju: "Došao je trenutak da se zaključi duga i složena istorija" - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Vatikan je priznao brojne pozitivne plodove koji se događaju u Međugorju, svetski poznatom hodočasničkom mestu u BiH, ali nije dao svoj stav o natprirodnosti koja se vezuje za tvrdnje meštana da im se tamo ukazuje Gospa i šalje poruke.

Dikasterij za doktrinu vere, uz blagoslov pape Franje, dodelio je Međugorju status "Nulla Osta" (Nihil Obstat) što znači da se dopuštaju i podstiču crkvena hodočašća i pobožnosti u tom svetištu i priznaju "obilni duhovni plodovi vezani za Međugorje", prenosi Vatikan njuz.

"Stigao je trenutak da se zaključi duga i složena istorija oko duhovnih fenomena Međugorja. To je istorija u kojoj su biskupi, teolozi, komisije i analitičari izrazili niz različitih mišljenja", navodi se u dokumentu koji je odobrio papa i koji je danas objavio Vatikan.

Ističe se da se pozitivni plodovi ogledaju najviše kao podsticanje "zdrave prakse verskog života" u skladu s tradicijom crkve.

"Dogodila su se 'brojna obraćenja' ljudi koji su otkrili ili ponovno otkrili veru, povratak ispovesti i sakramentalnoj pričesti... Župa Međugorje mesto je klanjanja, molitve, seminara, duhovnih vežbi, okupljanja mladih. Pojavila su se dobrotvorna dela, uključujući brigu o siročadi, zavisnicima i ljudima s invaliditetom", navodi se u dokumentu i ističe da se negativni i opasni učinci ovog fenomena nisu proširili.

Napominje se da vernici nisu dužni da veruju u natprirodni karakter Međugorja, već da cene "pastoralnu vrednost svetilišta i duhovne poruke koje nosi".

"Dikasterij poziva hodočasnike koji posećuju Međugorje da ne idu tamo radi susreta s navodnim 'prorocima' nego radi susreta s Marijom, Kraljicom mira", zaključuje se u dokumentu koji je potpisao kardinal Viktor Manuel Fernandez.

Kako je naveo Rojters, čini se da papina tvrdnja zaključuje decenije vatikanske istrage o navodnim posetama Gospe, koje je prvi put prijavilo šestoro dece 1981. godine.

Bosansko selo je postalo glavno mesto hodočašća, koje godišnje privlači stotine hiljada posetilaca i daje mnogim ljudima, kako kažu, obnovljeni osećaj duhovnosti.

Papa Franja je i ranije izrazio sumnju u navodni fenomen.

Pozivajući se na poruke za koje se kaže da ih je Devica Marija dala lokalnim meštanima, on je rekao novinarima 2017. da ne misli da je Marija "direktorka telegrafske kancelarije".

Vatikan je saopštio da katolički vernici "moraju da budu pažljivi i oprezni" u tumačenju navodnih poruka Bogorodice, "nekoliko" poruka može činiti "povezanima sa zbunjujućim ljudskim iskustvima" iako neke pogreške možda nisu "iz loše namere, nego zbog subjektivnog shvatanja fenomena".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa