Evropa

Šolc i Tusk razgovarali o uvođenju nemačke granične kontrole: "Neophodna saradnja evropskih partnera"

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2024

-

22:13

Šolc i Tusk razgovarali o uvođenju nemačke granične kontrole: "Neophodna saradnja evropskih partnera"
FoNet/AP/Bernd von Jutrczenka/Czarek Sokolowski - Copyright FoNet/AP/Bernd von Jutrczenka/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc i poljski premijer Donald Tusk razgovarali su danas telefonom o novim nemačkim antimigrantskim merama, koje uključuju uvođenje kontrola na svim nemačkim granicama.

"Nemački kancelar je poljskom kolegi objasnio političke mere u vezi sa migracijama i obavestio ga o daljim mogućim radnjama koje će doprineti smanjenju iregularnih migracija, a koje su u okviru postojećeg prava EU", rekao je portparol nemačke vlade Štefen Hebstrajt, prenosi nedeljnik Štern.

Predsednici vlada Nemačke i Poljske saglasili su se da se izazovi iregularnih migracija i aktivnosti krijumčara ljudi mogu prevazići samo zajedničkim naporima, pri čemu je "neophodna saradnja evropskih partnera".

Šolc i Tusk su ukazali i na potrebu pojačane zaštite spoljnih granica Evropske unije, "posebno u senci cinične instrumentalizacije migranata koju sprovodi Belorusija" i dogovorili dalju "blisku saradnju" u borbi protiv neregularnih migracija.

Pre razgovora Šolca i Tuska, poljska vlada je kritikovala uvođenje nemačke granične kontrole.

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Vladislav Teofil Bartoševski ocenio je danas da je odluka Nemačke da uspostavi kontrolu nad granicom sa Poljskom neprijateljski čin koji će pogoršati odnose Berlina i Varšave.

"Za zatvaranje granice saznali smo iznenada, nije bilo upozorenja. Među prijateljima i komšijama toga nema. Reakcije će biti, jer se tako ne radi, svaka akcija izaziva reakciju", rekao je Bartoševski za poljski radio Zet.

profimedia

Vladislav Teofil Bartoševski

On je uvođenje graničnih kontrola, koje je nemačka vlada uvela ove nedelje kao deo sveobuhvatnih mera za borbu protiv neregularnih migracija, opisao kao "kraj duha Šengena".

Nemačka je uvela graničnu kontrolu prema Poljskoj i Češkoj, zbog povećanog protoka izbeglica kroz tzv. istočne pravce, u oktobru prošle godine.

Kontrole prema Austriji postoje od 2015. godine, pa se uvođenje kontrola odnosi samo na zapadne i severne granice Nemačke, prema Francuskoj, zemljama Beneluksa i Danskoj.

Ranije ove nedelje Austrija je saopštila da neće prihvatiti izbeglice koje Nemačka neće da pusti u zemlju. Merama nemačke vlade, između ostalog, predviđeno je vraćanje onih izbeglica koje su bile upisane u drugoj državi članici EU u centralni registar tražilaca azila na putu za Nemačku.

Nemačka vlada je pod sve većim pritiskom jačanja partija koje se zalažu za snažna ograničenja migracije i smanjenje broja migranata i tražilaca azila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa