Evropa

Nivo veštačkog jezera u Grčkoj opao za 40 metara zbog suše, izronilo selo potopljeno 70-ih godina

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2024

-

21:24

Nivo veštačkog jezera u Grčkoj opao za 40 metara zbog suše, izronilo selo potopljeno 70-ih godina
Nivo veštačkog jezera u Grčkoj opao za 40 metara zbog suše, izronilo selo potopljeno 70-ih godina - Copyright EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

veličina teksta

Aa Aa

Talasi vrućina i suša u Grčkoj doveli su do toga da je nivo vode u veštačkom jezeru Mornos toliko opao da je izronilo selo Kalio potopljeno 70-ih godina prošlog veka prilikom njegovog nastanka.

Skoro pet decenija nakon što je selo namerno poplavljeno u okviru izgradnje brane kojom bi se osigurala isporuka vode za Atinu, lokalni stanovnici su u neverici posmatrali kako iz jezera izranjaju davno potopljene seoske kuće, preneo je Guardian.

"To je pravi košmar", rekao je Apostolos Gerodimos, predsednik male lokalne zajednice koja je bila primorana da se preseli na viši teren kada je svojevremeno brana građena.

EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

 

On je dodao da što više nivo jezera opada, sve veći broj potopljenih kuća se ponovo pojavljuje, a ako ove zime ne bude kiše, problem će postati još mnogo gori.

Kada je stvarano veštačko jezero, "žrtvovano" je 80-ak kuća, uključujući evangelističku crkvu i osnovnu školu u selu Kalio.

Stanovnici sela koji su kompenzovani preselili su se u Atinu i druge gradove, ili u brda gde su formirali novo naselje.

EPA-EFE/ALEXANDROS REMOUNDOS

 

Nekadašnji lokalni zvaničnik Kostats Kucumbas ocenjuje da je nivo jezera opao 40 metara ove godine, a biće još akutnije ako se situacija ne popravi.

Usled klimatskih promena, Grčka je pogođena talasom ekstremnih vrućina, a posledica su nestašice vode koje su postalie veliki razlog za brigu.

Kompanija za vodu Ejdap procenila je početkom jula da je nivo vode u jezeru Mornos opao za 30 odsto, u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije.

EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

 

Grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je da je očigledno da će Grčka morati da izgradi još brana, jer nema luksuz da gubi vodu.

"U trenutku kada sa sigurnošću znamo da ćemo imati manje vode, moramo zaštititi vodene resurse metodičnije nego što smo to do sada činili", rekao je on.

Komentari (0)

Evropa