Evropa

Britanija potencijalno šalje osuđenike u Estoniju zbog prenaseljenosti u zatvorima

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2024

-

18:43

Britanija potencijalno šalje osuđenike u Estoniju zbog prenaseljenosti u zatvorima
Britanija potencijalno šalje osuđenike u Estoniju zbog prenaseljenosti u zatvorima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski osuđenici možda će biti poslati u Estoniju nakon što je broj zatvorenika u Engleskoj i Velsu dostigao rekordnih 88.350 posle nereda u zemlji izazvanih ubistvima u Sautportu u julu.

Estonska ministarka pravde Lisa Pakosta saopštila je da u estonskim zatvorima ima dovoljno mesta, a da su ćelije dostupne za izdavanje, ako je Britaniji potrebna pomoć da se izbori sa krizom.

Prema rečima Pakoste, ta šema bi mogla da vredi 25 miliona funti za Estoniju, a Britanija i Švedska navodno već pregovaraju o slanju zatvorenika u tu baltičku zemlju, prenosi Miror.

"Pola mesta je (u zatvorima) prazno. I tačno je da sam vladinom kabinetu dala dopis na raspravu, da izabere pravac rešenja (ovog pitanja)", rekla je ministarka.

Ovo dolazi nakon što su britanske vlasti uputile molbu sudijama da ne šalju osuđenike u zatvor zbog zločina niskog stepena, a predloženo je i prevremeno puštanje na slobodu pojedinih zatvorenika kako bi se rešio problem prenaseljenosti u britanskim zatvorima.

Engleska i Vels su u petak prijavili prijavili 88.350 zatvorenika, što je najveći broj od 2011, nakon talasa nereda koji su izbili u Britaniji posle ubistva tri devojčice u Sautportu.

Komentari (0)

Evropa