Evropa

Nemačke kompanije sve manje spremne da podignu cene svojih proizvoda i usluga: Očekuju se poskupljenja u jednom sektoru

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2024

-

13:11

Nemačke kompanije sve manje spremne da podignu cene svojih proizvoda i usluga: Očekuju se poskupljenja u jednom sektoru
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačke kompanije su u manjoj meri spremne da podignu cene svojih proizvoda i usluga, zaključak je najnovijeg izveštaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Indeks koji meri spremnost nemačkih firmi da podignu cene je pao sa julskih 17,6 poena na 16,3 poena, navodi se u izveštaju.

Građani Nemačke treba da očekuju više poskupljenja u sektoru ugostiteljstva i turizma, a svaki drugi nemački trgovac u maloprodaji prehrembenim proizvodima je u avgustu ramišljao o podizanju cena.

Čelnik odeljenja za prognoze u Institutu za ekonomska istraživanja Timo Volmeršojzer na osnovu rezultata zaključuje da će stopa inflacije u Nemačkoj ostati ispod dva odsto u narednim mesecima.

Godišnja stopa inflacije u Nemačkoj je u julu porasla sa junskih 2,2 odsto na 2,3 odsto, objavio je ovog meseca nemački Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Cene hrane u Nemačkoj su u julu porasle za 1,3 odsto međugodišnje, ubrzavši u odnosu na junskih 1,1 odsto, dok je inflacija u sektoru usluga ostala stabilna na 3,9 odsto.

Kako se navodi, cene energije su pale za 1,7 odsto međugodišnje, usporivši u odnosu na junski pad od 2,1 odsto.

Preliminarni podaci o avgustovskoj inflaciji u Nemačkoj će bti objavljeni danas u 14.00 časova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa