Evropa

Žigmond: Brisel kažnjava Mađarsku jer štiti svoje granice, kvota za migrante je prevelika

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2024

-

19:00

Žigmond: Brisel kažnjava Mađarsku jer štiti svoje granice, kvota za migrante je prevelika
Žigmond: Brisel kažnjava Mađarsku jer štiti svoje granice, kvota za migrante je prevelika - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Brisel kažnjava Mađarsku jer štiti svoje granice pokušavajući da je natera da prihvati 7.000 migranata godišnje, kažnjava je zato što štiti svoje granice, rekao je danas mađarski državni sekretar za poslove EU Pal Žigmond na mreži X.

On je napomenuo da su evropske institucije nedavno naložile da se sprovede odluka o kapacitetu za azilne procedure u okviru novog migracionog pakta, prenosi MTI.

Odlukom se od Mađarske zahteva da obezbedi 7.716 stalnih prihvatnih mesta, 25,7 odsto od ukupnog broja, dok u prvoj godini mora da preduzme preko 15.000 graničnih procedura, rekao je Žigmond.

Istakao je da bi broj procedura u narednim godinama mogao porasti tri ili četiri puta više od broja prijemnih mesta.

Žigmund je u saopštenju rekao da je ta kvota u Mađarskoj veća od francuskih ili nemačkih, kao i od onih u Bugarskoj i Grčkoj, duž migrantske rute Zapadnog Balkana.

''Neprihvatljivo je i potpuno iracionalno da samo dve zemlje članice, Mađarska i Italija, budu odgovorne za više od polovine kapaciteta prijema na granicama EU“, dodao je on.

Sekretar je ocenio da su kvote zasnovane na statistici koja pokazuje ilegalnu migraciju u protekle tri godine, dodajući da je formula "kažnjavala" države članice koje su zaštitile svoju granicu od ilegalnih migranata i prijavile njihov broj EU.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa