Evropa

Bugarska zabranila "LBGTQ+ propagandu" u školama, za zakon glasalo 159 od 240 poslanika

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2024

-

18:12

Bugarska zabranila "LBGTQ+ propagandu" u školama, za zakon glasalo 159 od 240 poslanika
Bugarska zabranila "LBGTQ+ propagandu" u školama, za zakon glasalo 159 od 240 poslanika - Copyright Tanjug/AP/Valentina Petrova

veličina teksta

Aa Aa

Bugarski parlament usvojio je zakon o zabrani "LGBTQ+ propagande" u školama, što je izazvalo talas protesta i osuda grupa za ljudska prava.

Izmenom obrazovnog kodeksa zemlje, koju je uvela krajnje desničarska partija Preporod i koju su podržale proevropske stranke, zabranjuje se "propaganda, promocija ili podsticanje LGBTQ+ ideja i stavova u školama", bez navođenja detalja.

Zakon je usvojen nakon što je u sredu za njega glasalo 159 od 240 poslanika parlamenta.

Ispred zgrade parlamenta u Sofiji danas i u sredu održani su protesti protiv zakona, prenose lokalni mediji.

Grupa za zaštitu prava pripadnika LHBTQ+ zajednice širom EU Zabranjene boje (Forbidden Colours), sa sedištem u Belgiji, osudila je usvajanje zakona, za koji je rekla da predstavlja "direktan napad na osnovna ljudska prava LGBTIQ+ pojedinaca, posebno dece".

Bugarski zakon sličan je zakonima koji su usvojeni u Rusiji i Mađarskoj poslednjih godina, "a u kojima se napadaju prava pripadnika zajednice LGBTQ+ i ukida njihova viljivost u školama", prenosi Politico.

Mađarski zakon su pred Evropskim sudom pravde osporili Evropska komisija, Evropski parlament i više od deset zemalja EU.

Portparol Komisije rekao je za Politico da je Komisija upoznata sa zakonom, ali ne može da ga komentaiše, dodajući da ostaje "nepokolebljjiva u svojoj posvećenosti borbi protiv diskriminacije, nejednakosti i izazova sa kojima se suočavaju LGBTIQ pojedinci".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa