Evropa

Puđdemon se vratio u Španiju: Održao kratak govor pred pristalicama, policija traga za njim

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2024

-

09:51

Puđdemon se vratio u Španiju: Održao kratak govor pred pristalicama, policija traga za njim
Puđdemon se vratio u Španiju: Održao kratak govor pred pristalicama, policija traga za njim - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Katalonski separatistički lider Karles Puđdemon pojavio se pred svojim pristalicama u Barseloni, uprkos nalogu za hapšenje posle napuštanja Španije pre sedam godina.

On je pred oko 3.500 pristalica održao kratak govor, a njegovo pojavljivanje bilo je propraćeno jakim policijskim snagama, piše Pais i dodaje da je nakon kratkog pojavljivanja Puđdemon nestao u nepoznatom pravcu.

Puđdemon je okupljenima poručio sa bine ispred Trijumfalne kapije u Barseloni, da nema pravo da odustane. Sa njim su u pratnji bili članovi njegove stranke Juntas i predsednika parlamenta Žozep Rula.

Tanjug/AP

 

"Surova represija proizašla je iz pobede na referendumu 2017. Sedam godina nas progone zbog želje da slušamo glas naroda Katalonije, pre nekoliko godina počela je vrlo oštra represija ", rekao je Puđdemon.

Nakon toga Puđdemon je nestao među ljudima, a članovi Juntasa su ušli u parlament gde se održava redovna sednica. Navodi se i da su španske specijalne jedinice Mosos pokrenule potragu za Puđdemonom za kojim je izdat nalog za hapšenje.

Tanjug/AP

 

Stranka bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona Junts juče je pozvala pristalice da se danas okupe ispred parlamenta u Barseloni, kako bi podržali Puđdemona, koji je juče potvrdio da planira povratak. Članovi Juntsa tvrde da je njihova namera da isprate Puđdemona do vrata parlamenta, kako bi on ostvario svoja politička prava govorom u parlamentu kao vođa te stranke, prenela je agencija Efe.

Puđdemon nije bio u Španiji od 2017. godine kada su vlasti naredile njegovo hapšenje zbog organizovanja nelegalnog referenduma o nezavisnosti Katalonije. On je tada izbegao španske vlasti pošto je krišom prešao granicu i pobegao u samoproglašeni egzil u Belgiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa