Evropa

Meloni u poseti Pekingu od 26. do 31. jula: U fokusu poboljšanje trgovinskih odnosa dve zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2024

-

19:55

Meloni u poseti Pekingu od 26. do 31. jula: U fokusu poboljšanje trgovinskih odnosa dve zemlje
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska premijerka Đorđa Meloni posetiće Kinu od 26. do 31. jula s ciljem da poboljša trgovinu sa tom zemljom, rekla je za Rojters osoba uključena u planiranje.

Očekuje se da će se Meloni, koja vidi kineske investicije kao način da se podstakne ekonomski rast Italije, sastati sa predsednikom Kine Si Đinpingom i premijerom Li Ćiangom.

Italijanski proizvođač guma "Pireli", energetska grupa "ENI", odbrambena grupa "Leonardo", proizvođači vina i nekoliko italijanskih luksuznih modnih brendova, uključujući "Dolče i Gabanu" su među kompanijama pozvanim na italijansko-kineski poslovni forum koji će biti održan u Pekingu u nedelju i ponedeljak tokom posete Meloni.

Italija je 2019. postala jedina zemlja G7 koja se pridružila kineskom trgovinskom i infrastrukturnom projektu poznatom kao Inicijativa Pojas i put (BRI), ali se iz njega povukla prošle godine pod pritiskom SAD.

Vlada Meloni je saopštila da sporazum nije doneo bilo kakve koristi Italiji, čija godišnja trgovina sa Kinom od 73,9 milijardi evra, prema poslednjim podacima, u velikoj meri koristi Pekingu.

Očekuje se da će bilateralni trgovinski i industrijski sporazumi biti potpisani tokom njenog putovanja, rekao je drugi izvor ne iznoseći detalje.

Jedan od panela poslovnog foruma biće posvećen automobilskom sektoru.

Italijanska vlada vodi razgovore sa kineskim proizvođačima automobila u sklopu napora da privuče još jednog velikog proizvođača automobila u zemlju pored "Stelantisa" i poveća nacionalnu proizvodnju automobila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa