Evropa

Grčka pop zvezda Despina Vandi odbila da peva na bini ispred turske zastave, pa proterana iz grada Češme

Komentari

Autor: Euronews

20/07/2024

-

10:14

Grčka pop zvezda Despina Vandi odbila da peva na bini ispred turske zastave, pa proterana iz grada Češme
Grčka pop zvezda Despina Vandi odbila da peva na bini ispred turske zastave, pa proterana iz grada Češme - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčka pop zvezda Despina Vandi morala je da napusti turski grad Češme, nakon što je odbila da nastupa na sceni, na kojoj su bili izloženi zastava Turske i portret njenog nekadašnjeg predsednika Ataturka.

Pevačica je imala zakazan humanitarni koncert u turskom odmaralištu u blizini Izmira, ali je na posletku odbila da nastupi, jer su lokalne vlasti odbile da uklone obeležja sa bine, prenela je agencija "Anadolu".

Ataturk se smatra ocem nacije i bio je prvi predsednik Turske, zadržavši se na njenom čelu od 1923. do 1938. godine. Incident se dogodio u vreme kada lideri Turske i Grčke pokušavaju da unaprede svoje nestabilne odnose.

Pevačica je kasnije saopštila da je organizator "jednostrano promenio prirodu koncerta i dao mu političko značenje, suprotno pređašnjem dogovoru", prenosi Euronews.

Publika koja je ispunila amfiteatar pod vedrim nebom bila je razočarana i povicima negodovanja ispratila je obraćanje uprave kada je objavljen razlog Despininog izostanka.

profimedia

Spomenik Ataturku

"Nema sile koja nas može naterati da skinemo svoju zastavu ili lik Ataturka. Nemojte joj zviždati; mislim da nije vredna vašeg zamaranja i gubljenja daha", navodno je okupljenima rekla gradonačelnica Češmea Lal Denizli.

"Ova dama trebalo bi da odmah napusti ovaj grad", dodala je ona.

Turska i Grčka decenijama imaju napete odnose i u poslednjih pedeset godina tri puta su bili na ivici rata. 

Vođe ove dve zemlje prošle godine susretale su se više puta, u pokušaju da normalizuju i osnaže odnose. 

profimedia

Češme

Turski list "Sözcü" navodi da su okupljeni u Češmeu ostali u amfiteatru i da su zajedno sa horom, koji je trebalo da prati Despinu, pevali patriotsku tursku himnu.

Mnogi korisnici interneta izneli su svoje mišljenje o ovom događaju, a na Reddit-u u podforumu AskBalkans, jedan od njih piše: "Iz njene perspektive, u pravu je, jer bi posle svega mogla da se suoči sa ozbiljnim reakcijama i mržnjom u Grčkoj. Ali prema mom mišljenju, u jednom pogledu u potpunosti nije u pravu: zašto se uopšte složila da nastupi na ovom koncertu? Dobro je poznato da Turci kače Ataturkovu sliku i tursku zastavu na ovakvim događajima. Takođe je činjenica da ne pristaju na to da ih uklone. To je lako moglo biti izbegnuto da je odbila da održi koncert".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa