Evropa

uživo RAT U UKRAJINI: Zelenski opet pozvao Zapad da mu dozvole da ratuje na teritoriji Rusije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/07/2024

-

08:05 >> 18:38

RAT U UKRAJINI: Zelenski opet pozvao Zapad da mu dozvole da ratuje na teritoriji Rusije
RAT U UKRAJINI: Zelenski opet pozvao Zapad da mu dozvole da ratuje na teritoriji Rusije - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry, Anton Shtuka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 877 dana. Ukrajinski parlament priprema da donese set novih zakona kojim bi se zabranilo delovanje verskih organizacija povezanih sa Rusijom, što bi moglo dovesti do zabrane rada Ruske pravoslavne crkve u celoj Ukrajini. Velika Britanija je sankcionisala 11 naftnih tankera u okviru širih sankcija Rusiji i to one koji su iz Rusije u treće zemlje prevozili naftu i naftne derivate. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov zapretio je Zapadu da bi i Rusija mogla da izvrši raspoređivanje raketa, računajući i one sa nuklearnim sistemom, kao odgovor na raspoređivanje oružja SAD u Nemačkoj.

Ključni događaji:

  • Britanija sankcionisala 11 naftnih tankera u okviru širih sankcija Rusiji
  •  Rjabkov: Moskva ne isključuje raspoređivanje nuklearnih raketa kao odgovor SAD
  • Vrhovna Rada će razmatrati zakon o zabrani verskih organizacija povezanih sa Rusijom
  • Zaharova: Zapad je uznemiren što Oružane snage Ukrajine trpe neuspeh za neuspehom

                    Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu:

Euronews

 


18.30 Troje poginulo u ruskom raketnom udaru na Nikolajev, među njima i dete

U ruskom raketnom napadu na  Nikolajev na jugu Ukrajine, tri osobe su poginule, uključujući dete, a povređeno je petoro ljudi.

"Ruski raketni napad na Nikolajev. Gađano je dečje igralište u blizini stambene zgrade se zna za pet povređenih. Tri osobe su poginule od ovog udara, uključujući i dete", objavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na Telegramu uz odgovarajuće fotografije.

Prema njegovim rečima, Rusija svakim danom svojim terorom dokazuje da nije dovoljan pritisak na nju. 

"Ovakvo uništavanje života mora biti zaustavljeno. Potrebna su nova rešenja za podršku našoj odbrani. Rusija mora da oseti moć sveta", poručio je predsednik Ukrajine.

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Sjenkevič objavio je da su ruske snage danas popodne gađale stambenu oblast, a osim nastradalih civila, a pričinjena je i značajna materijalna šteta na zgradama. 

"Za sada je poznato da su tri osobe poginule, uključujući i dete. Nema opravdanja za Rusiju", naveo je on na Telegramu.

 

16.40 Zelenski u Londonu obnovio poziv Zapadu o korišćenju oružja na teritoriji Rusije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas se obratio na sastanku britanskog kabineta gde je ponovio poziv zapadnim saveznicima da dozvole dalekosežne napade na teritoriju Rusije i pozvao Britaniju da ubedi partnere da uklone organičenja o ukrajinskoj upotrebi njihovog oružja, prenosi Reuters.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

 

Britanski premijer Kir Starmer dočekao je Zelenskog, koji je postao prvi strani lider koji se lično obratio kabinetu od bivšeg predsednika SAD Bila Klintona 1997. godine, prenosi Guardian.

Zelenski je na bilateralnom sastanku sa Starmerom pre sastanka kabineta zahvalio Velikoj Britaniji na "'jedinstvu" sa Kijevom i podršci Ukrajini. Starmer je na bilateralnom sastanku rekao da je britanski parlament ujedinjen kada je reč o podršci Kijevu i nazvao posetu Zelenskog ''posebnim trenutkom''.

14.47 Zelenski: Poljska će ubrzati isporuku aviona F-16

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da se Poljska složila da ubrza isporuku aviona F-16 Ukrajini posle njegovih razgovora sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom početkom prošle nedelje.

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

''Danas smo dobili pozitivnu odluku poljske vlade o konkretnom pitanju, koja će Ukrajini omogućiti da ranije dobije avione F-16“, poručio je on na mreži X, prenosi Rojters.

10.29 Zelenski: UKR ne mora da povrati sve teritorije silom, snaga diplomatije može pomoći

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina ne mora da povrati sve izgubljene teritorije silom, već da snaga diplomatije može da pomogne, dodajući da međunarodna zajednica treba da izvrši pritisak na Rusiju da pregovara o miru.

''Mislim da moć diplomatije može da pomogne. Vršenjem pritiska na Rusiju mislim da je moguće postići diplomatsko rešenje'', rekao je Zelenski u intervjuu za BBC.

Istakao je da smatra da bi Rusija trebalo da prisustvuje drugom samitu o miru u Ukrajini u novembru, nakon što zvaničnici iz Moskve nisu bili prisutni na samitu u Švajcarskoj održanom u junu.

Zelenski, koji je predsednik Ukrajine od 2019., takođe je potvrdio da planira da ostane na poziciji šefa države do kraja rata.

Zahvalio se saveznicima na podršci, ali je napomenuo da Kijev još uvek nije dobio borbene avione F-16.

Očekuje se da će se Zelenski danas obratiti na sastanku britanskog kabineta, što je prvi put da strani lider to učini nakon bivšeg predsednika SAD Bila Klintona 1997. godine, navodi BBC.

Ukrajinski predsednik je u intervjuu rekao da da će biti teško sarađivati sa republikanskim kandidatom Donaldom Trampom ako bude izabran za predsednika SAD, ali je istakao da je spreman da sarađuje sa bilo kim ko bude predsednik SAD.

Osvrćući se na izjavu Trampovog kandidata za potpredsednika Džej Di Vensa da "ga nije briga šta se događa sa Ukrajinom", Zelenski je rekao da možda Vensa nije briga za Ukrajinu, ali da Kijev mora da nastavi da sarađuje sa Vašingtonom.

Ukrajinski predsednik je u Velikoj Britaniji juče učestvovao na sastanku Evropske političke zajednice, gde je održao govor, a prethodno se sastao sa britanskim premijerom Kirom Starmerom, koji je obećao da će Velika Britanija pružati pomoć Ukrajinu koliko god bude potrebno i obećao pomoć od tri milijarde funti.

08.18 Ukrajinka (35) se zapalila ispred suda jer joj je muž mobilisan

Jedna Ukrajinka (35) se zapalila ispod zgrade suda u Rakitiju u Kijevskoj oblasti u znak protesta protiv mobilizacije.

Ona je preživela, a iz bolnice se saopštili da je zadobila opekotine na 80 odsto tela.

Tamošnji mediji navode da se odlučila na ovaj potez jer su ona i njen suprug podneli zahtev za odlaganje mobilizacije, koji je odbijen.

Na društvenim mrežema pojavio se i snimak pokušaja samoubistva iz ogorčenosti.

 

 

07.31 CNN: Tramp i Zelenski imaju za danas zakazan telefonski razgovor

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imaju za danas zakazan telefonski razgovor, rekla su dva dobro obaveštena izvora za CNN.

To će biti njihov prvi razgovor otkako je Tramp napustio Belu kuću, a dolazi usred zabrinutosti u Evropi u vezi sa tim kakva će biti Trampova politika prema ratu u Ukrajini ako pobedi na predsedničkim izborima u novembru, navodi američka televizijska mreža.

Izvori su naveli da se već neko vreme vode razgovori o prikladnom terminu za telefonski razgovor između Trampa i Zelenskog.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

06.45 Vrhovna Rada će razmatrati zakon o zabrani verskih organizacija povezanih sa Rusijom

Parlamentarni odbor za humanitarnu i informacionu politiku preporučio je ukrajinskoj Vrhovnoj Radi da usvoji nacrt zakona o zabrani delovanja verskih organizacija povezanih sa Rusijom.

"Komitet za humanitarnu i informacionu politiku je na današnjem sastanku razmotrio zaključak nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona u vezi sa delovanjem verskih organizacija u Ukrajini, kojim se onemogućava delovanje verskih organizacija koje su povezane sa Ruskom Federacijom u Ukrajini", saopštila je pres-služba Vrhovne Rade, prenosi Ukrinform.

Nacrt zakona predviđa zabranu delovanja Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini.

06.40 Zaharova: Zapad je uznemiren što Oružane snage Ukrajine trpe neuspeh za neuspehom

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je juče da je Zapad uznemiren što Oružane snage Ukrajine trpe konstantne neuspehe "na putu ka neizbežnom porazu".

"Ukrajinske oružane snage trpe neuspeh za neuspehom na putu ka neizbežnom porazu. To, naravno, zabrinjava Zapad, koji svim silama pokušava da spreči pobedu Rusije. A kada nema drugih načina, koristi se teror", rekla je Zaharova, prenose Izvestija.

06.20 Britanija sankcionisala 11 naftnih tankera u okviru širih sankcija Rusiji

Velika Britanija je juče dodala na listu sankcija protiv Rusije 11 naftnih tankera u okviru režima sankcija Rusiji u vezi sa ratom u Ukrajini.

Vlada je saopštila da se sankcije brodovima, uključujući "Zaliv Amurski" i "SCF Pechora", odnose na prevoz nafte ili naftnih derivata iz Rusije u treće zemlje, prenosi Rojters.

06.10 Rjabkov: Moskva ne isključuje raspoređivanje nuklearnih raketa kao odgovor SAD

Moskva ne isključuje raspoređivanje raketa, uključujući one sa nuklearnom opremom, kao odgovor na raspoređivanje sličnog američkog oružja u Nemačkoj, izjavio je juče zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Činjenica je da je krivicom Nemačke, ali pre svega, naravno, SAD, koje su na čelu NATO bloka, došlo do potpunog uništenja sistema sporazuma u ​​oblasti kontrole naoružanja", rekao je on.

Komentari (0)

Evropa