Evropa

Italija planira modernizaciju svog vojnog arsenala

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2024

-

20:15

Italija planira modernizaciju svog vojnog arsenala
Tanjug/AP/Roberto Monaldo /LaPresse - Copyright Tanjug/AP/Roberto Monaldo /LaPresse

veličina teksta

Aa Aa

Italija planira da unapredi naoružanje na nekim od svojih F-35 borbenih aviona, navodi se u dokumentu italijanskog ministarstva odbrane, što analitičari vide kao potez koji bi trebalo da osigura dobro opremljen i modernizovan italijanski vojni arsenal u godinama nakon rata Rusije i Ukrajine.

Dokument, o kojem bi italijanski parlament trebalo da se izjasni do sredine avgusta, predviđa kupovinu naoružanja uključujući navođene bombe, rakete i granate kalibra 25 milimetara u vrednosti od 682 miliona evra tokom perioda od 14 godina, prenosi Reuters.

U dokumentu italijanskog ministarstva odbrane se navodi da je vlada već namenila 650 miliona evra za svoj program naoružanja koji bi trebalo da podrži vojne operacije tokom hipotetičkog šestomesečnog perioda rata.

Alesandro Marone, analitičar odbrane u Institu za međunarodne odnose (IAI) je rekao da su zapadne države promenile svoje planove nabavki vojnog arsenala kako bi bile spremne za sukobe velikih razmera.

Ovaj plan italijanske vlade dolazi u vreme povećanih vojnih izdataka svih članica NATO, a Italija posebno planira veliku investiciju u nove avione Eurofighter.

Italijanski vojni budžet iznosi oko 1,5 odsto BDP-a što je ispod norme od dva odsto koja je postavljena u okviru severnoatlantske alijanse.

Od izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022. godine ostale evropske zemlje značajno su povećale izdvajanja za vojne budžete.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa