Evropa

Toplotni talas ozbiljno ugrožava grčka letovališta: Vladaju nestašice vode, negde su već ukinuti bazeni

Komentari

Autor: Euronews

12/07/2024

-

18:56

Toplotni talas ozbiljno ugrožava grčka letovališta: Vladaju nestašice vode, negde su već ukinuti bazeni
Toplotni talas ozbiljno ugrožava grčka letovališta: Vladaju nestašice vode, negde su već ukinuti bazeni - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Samo nekoliko nedelja nakon što je Grčku u junu pogodio najraniji toplotni talas, delovi zemlje suočavaju su sa novom krizom: ozbiljnom nestašicom vode.

Vanredno stanje proglašeno je na Sifnosu na Kikladima, Lerosu na ostrvima Dodekanez, Samiju na Kefaloniji i u delovima Krita. Ostrvljani zahtevaju hitnu intervenciju jer zalihe vode presušuju, piše Euronews.

Nizak je i nivo vode na poluostrvu Atika, na kojem je Atina.

Na ostrvu Naksos u južnom Egejskom moru najveći rezervoar je presušio zbog malih padavina i vrućeg vremena, prenosi agencija Reuters.

Šta se krije iza nestašice vode u Grčkoj?

Malo ili nimalo padavina poslednjih meseci u kombinaciji sa vrućim temperaturama do 40 stepeni doveli su do ovog problema, koji je pogoršan lošom infrastrukturom i nedostatkom održavanja sistema za desalinizaciju na ostrvima.

Šumski požari su dodatno doprineli problemu u nekim regionima, pa je junski požar na Serifosu uništio deo vodovodne mreže na ostrvu. Ostrvo se sada suočava sa najnižim rezervama vode u poslednjih 20 godina.

profimedia

 

Pošto su potrebe za vodosnabdevanjem i navodnjavanjem na vrhuncu, farmeri su posebno teško pogođeni jer brane ne mogu da zadovolje njihove potrebe. Neki su primorani da se oslanjaju na bunare zagađene morskom vodom zbog niskog nivoa vode, navodi Reuters.

Kako se užurbana turistička sezona nastavlja, infrastruktura za goste takođe opterećuje resurse.

Povećana gradnja i nekontrolisano korišćenje bazena doprineli su nestašici vode na ostrvima, kaže Elisavet Feloni, hidrološkinja sa Univerziteta Zapadne Atike za grčki TV kanal Naftemporiki.

profimedia

 

Prošli mesec je bio najtopliji jun na svetu i 13. mesec zaredom sa rekordnim temperaturama, prema evropskoj klimatskoj službi Kopernikus. Takođe je obeležen 12. mesec zaredom da je svet za 1,5 stepeni topliji od vremena pre Industrijske revolucije u 19. veku. Ekstremi su povezani sa emisijama gasova izazvanim ljudskim faktorima.

Kako se Grčka bori protiv nestašice vode?

S obzirom da se očekuje da će se sušni uslovi zadržati u narednim mesecima, Feloni je pozvala na kontrolu potrošnje vode i stroži nadzor vlade.

Neka ostrva su već preuzela stvari u svoje ruke, a Karpatos i Serifos su postavili ograničenja za dopunjavanje bazena. U Vijanosu na Kritu postavljena su stroga ograničenja na upotrebu vode za navodnjavanje.

profimedia

 

Maleno ostrvo Lipsi iz lanca Dodekaneza otišlo je korak dalje, zabranivši izgradnju bazena prošlog leta kako bi podstaklo održiviji pristup turizmu.

Severno ostrvo Tasos u međuvremenu ulaže u postrojenje za desalinizaciju kako bi morsku vodu učinila pitkom, prenosi Reuters.

Na mestima gde je proglašeno vanredno stanje, ubrzani su procesi za transport vode, poboljšanje snabdevanja i pristup državnim sredstvima.

Na Kritu su u planu tri nova bunara, dok je mornarica otpremila vodu do Lerosa, prema izveštajima lokalnih medija.

Komentari (0)

Evropa