Evropa

Deo protivraketnog odbrambenog štita NATO-a u Poljskoj počeo svoju misiju

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2024

-

14:52

Deo protivraketnog odbrambenog štita NATO-a u Poljskoj počeo svoju misiju
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nova američka protivraketna odbrambena lokacija "Aegis Ashore" , deo većeg odbrambenog raketnog štita NATO-a, počela je sa radom u mestu Redžikovo na severu Poljske i spremno je za odbranu Alijanse, saopštio je NATO.

"Ovo je važan korak za transatlantsku bezbednost i sposobnost NATO-a da se odbrani od rastuće pretnje balističkih projektila. Ove rakete se široko koriste u sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku. Kao odbrambeni savez, ne možemo da ignorišemo ovu pretnju. Protivraketna odbrana je važan element u ispunjavanju glavne misije NATO-a za kolektivnu odbranu", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, objavljeno je na sajtu NATO-a.

Lokacija "Aegis Ashore" u Poljskoj dizajnirana je za otkrivanje, praćenje i presretanje balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa u letu.

To je ključna komponenta "Ojačanih operativnih sposobnosti" protivraketne odbrane, koju su na samitu NATO-a u Vašingtonu najavili šefovi država i vlada zemalja Alijanse.

Ključni elementi protivraketne odbrane NATO-a su dva američka postrojenja  "Aegis Ashore" u Poljskoj i Rumuniji, razarači američke mornarice u Španiji i radar za rano upozoravanje u turskom Kjurečiku.

Oko 200 vojnog osoblja stacionirano je na dve NATO lokacije u Poljskoj i Rumuniji. Lokacija u Deveseluu u Rumuniji u funkciji je od 2016. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa