Evropa

RAT U UKRAJINI Orbanova poseta Moskvi u fokusu, mađarski premijer odgovorio na tvit Žozepa Borelja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

05/07/2024

-

08:21

RAT U UKRAJINI Orbanova poseta Moskvi u fokusu, mađarski premijer odgovorio na tvit Žozepa Borelja
RAT U UKRAJINI Orbanova poseta Moskvi u fokusu, mađarski premijer odgovorio na tvit Žozepa Borelja - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Russian Defense Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 863 dana. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da prekid vatre u Ukrajini nije moguć pre početka mirovnih pregovora s Kijevom. Dodao je da je neophodno da Ukrajina pristane da preduzme korake koji su nepovratni i prihvatljivi za Rusiju. On je naglasio da se Rusija oduvek zalagala za mirno rešavanje ukrajinske krize i da bi mirovni plan Moskve za Ukrajinu omogućio momentalni prekid borbi i početak pregovora između zaraćenih strana. U međuvremenu, očekuje se da mađarski premijer Viktor Orban danas otputuje u Moskvu i sastane sa Putinom, što je razbesnelo pojedine čelnike EU. Poseta će uslediti samo nekoliko dana nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Ključni događaji:

  • U napadu na Odesku oblast poginula jedna osoba,sedam ranjeno, oštećena infrastruktura
  • Orban dolazi u Moskvu na sastanak sa Putinom
  • Orbanov put u Moskvu razbesneo Brisel
  • NATO šalje u Kijev stalnog specijalnog izaslanika
  • Slovenija neće potpisati bezbednosni sporazum sa Ukrajinom 

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

22.47 Ukrajinski guverner: U ruskim napadima ubijeno osam, ranjeno 28 ljudi

Najmanje osam osoba ubijeno je danas u ruskim napadima, a 28 ih je ranjeno u regionu Donjecka, saopštio je regionalni ukrajinski guverner Vadim Filjaškin.

On je na Telegramu naveo da je pet osoba ubijeno, a osam ranjeno, kada su dve ruske navođene bombe pogodile grad Seljdove, zapadno od Donjecka koji kontrolišu ruske snage.

"Svaki grad i selo u Donjeckoj oblasti uvek su pod pretnjom napada neprijatelja", dodao je on.

Odvojeno od tog napada, ruske trupe su bacile tri navođene bombe na selo Komar, dalje na jugozapadu, ubivši 32-godišnju ženu, a 20 je povređeno, izjavio je Filjaškin.

Guverner je, kako prenosi Rojters, dodao da je u napadu oštećeno 13 privatnih kuća, četiri prodavnice i dve stambene zgrade, kao i dva infrastrukturna objekta.

21.22 Orban odgovorio Borelju: Birokratske besmislice Brisela nisu donele mir u Ukrajini

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je večeras da "upravo briselske birokratske besmislice nisu donele nikakav rezultat u uspostavljanju mira u rusko-ukrajinskom ratu".

"Ukoliko želimo da okončamo rat, potreban nam je politički pristup, umesto birokratskog", naveo je Orban na platformi "X", komentarišući tvit šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borelja.

Borelj je, prethodno, na platformi X, napisao da poseta Orbana Moskvi potpada isključivo pod bilateralne odnose između Mađarske i Rusije.

"Pozicije Evropskog saveta (EUCO) po pitanju ruskog rata protiv Ukrajine isključuju zvanične kontakte između EU i Vladimira Putina. Premijer EU Orban, stoga, ne predstavlja EU", istakao je Borelj.

Ranije danas Orban je u Moskvi, nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao da Mađarska svoje šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom vidi kao mirovnu misiju.

On je obećao je da će nastaviti da radi sa Rusijom i Ukrajinom na postizanju mira, rekavši u Moskvi posle posete Kijevu da su stavovi strana o dogovoru međusobno udaljeni.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

16.34 Putin: Ne zalažemo se za pauzu rata u Ukrajini već za konačni kraj konflikta

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da se Rusija ne zalaže ni za kakvo primirje i pauzu rata u Ukrajini, već za potpuni i konačni kraj konflikta.

"Oduvek smo zauzimali stav da smo za diplomatsko rešenje sukoba, ali sa protivničke strane stalno čujemo da oni ne žele da se konflikt reši na taj način, dok sponzori sukoba nastoje da iskoriste ukrajinski narod kao žrtvu za borbu protiv Rusije", rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Moskvi, preneo je Sputnjik.

Tanjug AP/Vivien Cher Benko/Hungarian Prime Minister's Office/MTI via AP

 

Više o ovome pročitajte u posebnoj vesti.

15.09 Ukrajina kritikuje Orbana što nije sa njima koordinisao posetu Moskvi

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi da bi razgovarao o mirovnom rešenju za Ukrajinu nije koordinisana sa Kijevom.

"Podsećamo da za našu državu princip 'bez Ukrajine nema sporazuma o Ukrajini' ostaje nepokolebljiv i pozivamo sve države da ga striktno poštuju", navelo je to ministarstvo u saopštenju, prenosi Rojters.

14.20 Poseta Viktora Orbana Moskvi

Euronews TV

13.57 NATO pokušava da se dogovori oko imena operacije u Ukrajini, da ne zvuči kao direktan rat

Lideri NATO zemalja trebalo bi da na samitu u Vašingtonu naredne sedmice usvoje plan operacije za koordinaciju isporuke oružja Ukrajini i obuku ukrajinskih snaga, ali još uvek nije pronađen naziv za tu inicijativu.

Alijansa, naime, nastoji da smisli naziv koji bi zadovoljio predstavnike svih zemalja članica NATO, što odražava osetljivost na ulogu ovog saveza u pružanju pomoći Ukrajini, prenosi Rojters.

Ministri NATO su se prošlog meseca složili da će taj vojni savez preuzeti na sebe veliki deo posla Kontakt grupe za odbranu Ukrajine koju predvode SAD, poznate i pod nazivom Ramštajn grupa, a koja je započela koordinaciju vojne pomoći Kijevu nakon invazije Rusije 2022., podseća britanska agencija.

Neki zvaničnici su pominjali prvobitno naziv "misija" kako bi označili novu operaciju, na čijem čelu bi, kako se očekuje, trebalo da bude NATO general sa tri zvezdice čija je baza u Nemačkoj, navodi agencija.

Korišćena je pri tom skraćenica NMU (Nato misija u Ukrajini), ali su diplomate navele da je Nemačka imala primedbu na upotrebu reči "misija", jer bi to, kako su naveli, moglo da sugeriše da će NATO slati trupe u Ukrajinu, što je Alijansa isključila kao mogućnost kako bi izbegla direktni konflikt sa ruskim snagama.

Zvaničnici su onda smislili novi naziv koji glasi NATO pomoć u bezbednosti i obuci Ukrajine (NSATU), ali su neke zemlje izrazile nezadovoljstvo tim imenom jer je, kako su naveli, neodređeno.

13.47 Ukrajina od Nemačke dobila treći protivvazdušni sistem Patriot

Ukrajina je od Nemačke dobila treći sistem protivvazdušne odbrane Patriot, saopštio je danas nemački ambasador u Kijevu Martin Jeger. Isporuka je usledila nakon višemesečnih poziva Ukrajine da dobije opremu potrebnu da zaštiti civile i infrastrukturu od ruskih napada iz vazduha, preneo je Reuters.

11.16 Rusko MO sprovodi vežbe sa mobilnim lanserima nuklearnih raketa

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da sprovodi vežbe koje uključuju mobilne lansere nuklearnih raketa "Jars". Vežbe se sprovode manje od mesec dana nakon što je Moskva sa Belorusijom održala zajedničke vežbe taktičkog raspoređivanja nuklearnog oružja, a iz ministarstva navode da je posada raketnih bacača u najmanje dva različita regiona spremna da se kreću više od 100 kilometara i da vežba kamuflažu i raspoređivanje, prenosi Interfaks.

10.50 Borelj: Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu

Mađarski premijer Viktor Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu, a njegov boravak u ruskoj prestonici odvijao bi se isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. On je naveo da su, zbog stava EU o ratu u Ukrajini, isključeni zvanični kontakti između Unije i predsednika Rusije Vladimira Putina, a da samim tim Orban ne predstavlja EU ni u kom obliku, saopštila je pres-služba Evropske unije. Opširnije u posebnoj vesti.

profimedia

 

07.59 NATO šalje u Kijev stalnog specijalnog izaslanika

NATO je odlučio da u Kijev pošalje stalnog specijalnog izaslanika koji će koordinisati pomoć Ukrajini, izjavio je portparol Alijanse.

Specijalni izaslanik će na licu mesta koordinisati političku i vojnu pomoć NATO-a Ukrajini, a još nije poznato ko će biti imenovan na tu funkciju, prenosi  Dojče vele (DW). Kako se navodi, NATO želi da na samitu u Vašingtonu iduće nedelje označi početak bolje koordinacije isporuka oružja i obuke ukrajinskih vojnika.

06.55 Orbanov put u Moskvu razbesneo Brisel

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je povodom medijskih navoda o poseti mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi, da rotirajuće predsedavanje Savetom EU nema mandat da sarađuje sa Rusijom u ime EU.

"Evropski savet je jasan: Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Bez Ukrajine ne može se voditi diskusija o Ukrajini", naveo je Mišel na platformi "X".

Putovanje u Moskvu će verovatno izazvati dodatnu zabrinutost u Briselu i drugim državama članicama, gde su mnogi već užasnuti što je lider za koga smatraju da je učinio dosta na podrivanju evropskog jedinstva sada glavni predstavnik bloka za narednih šest meseci, prenosi Guardian.

Mađarski lider održava veze sa desničarskim grupama širom sveta i dugo je sugerisao da bi Mađarska mogla da igra ulogu u uspostavljanju mira u Ukrajini, ali je uglavnom ignorisan.

06.50 Orban stiže u Moskvu na sastanak sa Putinom

Mađarski premijer Viktor Orban doputovaće danas u Moskvu na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Poseta bi usledila samo nekoliko dana nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto takođe će pratiti Orbana u Kremlj, rekao je izvor iz mađarske vlade.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

06.45 Slovenija neće potpisati bezbednosni sporazum sa Ukrajinom 

Slovenački premijer Robert Golob neće potpisati bezbednosni sporazum sa Ukrajinom na samitu NATO-a u Vašingtonu sledeće sedmice zbog toga što se formulacija teksta sporazuma još nalazi u fazi finalizacije u Ministarstvu spoljnih poslova, izjavio je zamenik slovenačkog premijera Matej Arčon posle sednice vlade. "Sporazum je u fazi finalizacije na nivou ministarstva", rekao je Arčon, prenela je agencija STA.

06.30 U napadu na Odesku oblast poginula jedna osoba,sedam ranjeno, oštećena infrastruktura

U ruskom raketnom napadu na Odesku oblast u Ukrajini poginula je jedna osoba, povređeno je još sedam i oštećena je lučka infrastruktura, saopštio je regionalni guverner Oleh Kiper. On je u objavi na Telegramu rekao da su u ruskom napadu balističkom raketom na Odesku oblast oštećeni lučki objekti i administrativne i druge zgrade.

06.10 Radev: Ne prihvatam da se Bugarska pretvori u neograničenog donatora za rat u Ukrajini

Bugarski predsednik Rumen Radev izjavio je da neće prihvatiti da vlada pretvori Bugarsku u neograničenog donatora za rat u Ukrajini "do konačne pobede".

"Onima koji su pripremili i prihvatili ovu poziciju nije jasno šta znači konačna pobeda – kako će se ona ostvariti, koliko će nas koštati u smislu vremena, novca, resursa i pre svega rizika, jer sa svakim danom rizik od ovog rata za nas raste. Duboko sumnjam da li im je jasno šta znači za samu Ukrajinu da se bori do konačne pobede i šta će ukrajinskim Oružanim snagama, vojnom osoblju, od same infrastrukture i privrede zemlje ostati za ovu dugoročnu pobedu", istakao je Radev.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

06.00 Komandant brigade Vazdušno-desantnih snaga Rusije Gorodilov u istražnom pritvoru

Ruski Vojni sud 235. garnizona uputio je u istražni pritvor do 19. avgusta komandanta 83. odvojene gardijske vazdušno-jurišne brigade, pukovnika Artema Gorodilova, osumnjičenog za prevaru u posebno velikim razmerama, saopštila je juče pres služba suda. Gorodilov se tereti za prevaru u iznosu od najmanje milion rubalja (10.393 evra). Preti mu kazna do 10 godina zatvora.

 

Komentari (0)

Evropa