Evropa

Britanski desničar Faraž osudio svog aktivistu zbog komentara o migrantima

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2024

-

15:05

Britanski desničar Faraž osudio svog aktivistu zbog komentara o migrantima
Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Britanski desničarski političar Najdžel Faraž osudio je danas aktivistu svoje Reformske stranke koji je predložio da migranti koji čamcima prelaze Lamanš treba da se koriste kao meta vojnim regrutima.

Partijski aktivista Endrju Parker sugerisao je regrutima u vojsci da "samo pucaju“ na migrante koji se iskrcavaju na plaže, što je tajno snimio reporter sa Kanala 4, prenosi AP.

Parker je takođe na rasnoj osnovi vređao premijera Rišija Sunaka, koji je indijskog porekla. Jedan drugi aktivista nazvao je LGBT zastavu ponosa „degenerisanom“.

Reformska stranka je saopštila da je prekinula veze sa dvojicom aktivista. Faraž je rekao da je "zaprepašćen" komentarima i nazvao neke njih dostojnim prezira. 

"Užasna osećanja koja su neki izrazili u ovim opaskama nemaju nikakve veze sa mojim stavovima, stavovima velike većine naših pristalica ili stranke”, naveo je on u izjavi.

Reformska stranka predložila je kandidate za više stotina mesta za britanske izbore 4. jula, sa ciljem da privuče glasače dominantnih konzervativnih i laburističkih partija. Odrekla se nekoliko kandidata nakon što su mediji izveštavali o njihovim vezama s krajnjom desnicom ili uvredljivim komentarima.

Faraž, desni populista i saveznik Donalda Trampa, uzdrmao je predizbornu kampanju u Britaniji kada je početkom juna objavio da se kandiduje.

Kako navodi AP, dok će Faražova stranka verovatno osvojiti samo nekoliko mesta u Donjem domu parlamenta, on kaže da je njegov cilj da dobije uporište i predvodi „pravu“ opoziciju vladi Laburističke partije ako konzervativci izgube vlast posle 14 godina.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa