Evropa

Aktivisti za prava žena žale što Asanž nije ispitan povodom optužbi za silovanje: "Ovo je poglavlje srama i izdaje"

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2024

-

21:41

Aktivisti za prava žena žale što Asanž nije ispitan povodom optužbi za silovanje: "Ovo je poglavlje srama i izdaje"
Aktivisti za prava žena žale što Asanž nije ispitan povodom optužbi za silovanje: "Ovo je poglavlje srama i izdaje" - Copyright Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Aktivisti za prava žena izrazili su danas žaljenje zbog toga što osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji će biti oslobođen nakon pet godina u zatvoru u Velikoj Britaniji, nije ispitan u vezi sa optužbama za silovanje i druge seksualne zločine koje je navodno počinio u Švedskoj.

Šefica švedskog Ženskog lobija, krovne organizacija grupa za ženska prava, ocenila je da je to "izdaja prema ženama koje su ga prijavile i kojima nije data šansa za pravnu zaštitu".

"Ovo je poglavlje srama i izdaje koje se završava njegovim oslobađanjem. Ovde je reč o slučaju koji se odvija na velikim političkim pozornicama, a nasilje muškaraca nad ženama dobija neverovatno malo na važnosti," dodala je.

Vikiliks je ranije danas saopštio da je njegov osnivač Džulijan Asanž napustio britanski zatvor i odleteo iz Velike Britanije, nakon što su tužioci u SAD izjavili da bi on trebalo ove sedmice da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji bi mogao da mu omogući da se vrati kući u Australiju.

Asanž bi trabalo u sredu da postigne dogovor sa američkim paravosuđem, a, kako su naveli američki tužioci pristao je da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane.

Osnivač Vikiliksa je prvi put uhapšen u Britaniji 2010. na osnovu evropskog naloza za hapšenje nakon što su švedske vlasti saopštile da žele da ga ispitaju zbog optužbi za seksualne zločine koje su kasnije odbačene.

Tanjug/AP/Alberto Pezzali

 

Pobegao je u ambasadu Ekvadora, gde je ostao sedam godina, kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Izvučen je iz ambasade Ekvadora 2019. i zatvoren jer nije platio kauciju.

Od tada je bio u londonskom zatvoru Belmarš s najstrožim obezbeđenjem, odakle se gotovo pet godina borio protiv izručenja u Sjedinjene Države.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa