Evropa

Haos na ulicama Jerevana: Nastavljene demonstracije protiv Pašinjana, u parlamentu svađa premijera i opozicije

Komentari

Autor: Euronews. Srbija

12/06/2024

-

19:50 >> 22:43

Haos na ulicama Jerevana: Nastavljene demonstracije protiv Pašinjana, u parlamentu svađa premijera i opozicije
Haos na ulicama Jerevana: Nastavljene demonstracije protiv Pašinjana, u parlamentu svađa premijera i opozicije - Copyright Hayk Baghdasaryan/Photolure via AP

veličina teksta

Aa Aa

Protesti u Jerevanu protiv jermenskog premijera Nikola Pašinjana i njegove vlade, a u vezi sa predajom spornih teritorija Azerbejdžanu tokom pregovora u mirovnom procesu između dve zemlje, nastavljaju da okupljaju hiljade učesnika.

Jedan od glavnih gradskih bulevara, Avenija maršala Baghramjana je blokirana na raskrsnici sa ulicom Demirčjan, gde su okupljeni demonstranti koji sa druge strane žele da se probiju do nacionalnog parlamenta. Avenija maršala Baghramjana u kojoj se zgrada parlamenta nalazi je blokirana.

Danas je došlo do velikog sukoba demonstranata i policije, u kojem je upotrebljen suzavac i šok bombe, dok su demonstranti zasuli policiju kamenicama i drugim predmetima.

Video snimak sukoba demonstranata i policije prenosi i jermenski medij "News.am" na svojoj instagram stranici.

Pašinjan opoziciji: "Želite da postanete lideri dioceza i eparhija, da biste služili kao đakoni, pred oltarima, pušeći tamjan"

Inače, danas je premijer Jermenije Pašinjan ušao u žestoku raspravu sa predstavnicima opozicije u parlamentu, optužujući ih za izdaju interesa naroda Karabaha, za zloupotrebu istog i za pokušaj zloupotrebe naroda Jermenije u političke svrhe.

"Koristili ste narod Nagorno-Karabaha od 1998. godine da ostanete na vlasti. Danas im plaćate 5.000 drama (prim. aut. 13 dolara) da se pridruže demonstracijama. To je vaša realnost, to je vaša politika, a sada hoćete da uradite isto i sa narodom Jermenije", rekao je Pašinjan u strastvenom nastupu.

Tom prilikom premijer se osvrnuo i na Crkvu i na povezanost opozicije sa tom institucijom, optužujući opoziciju da žele da postanu i crkveni lideri.

"Želite da postanete lideri dioceza i eparhija, da bi ste služili kao đakoni, pred oltarima, pušeći tamjan pod vlašću ovozemaljskog carstva. Za vas narod Nagorno-Karabaha je oduvek bio i ostaće alat za ostanak na vlasti. Vi pljujete na Nagorno-Karabah i Jermeniju i narod Jermenije, vi ste paraziti", rekao je premijer Pašinjan, što je praćeno povicima i zvižducima opozicije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 301🇦🇲 (@301arm)

Proteste vodi arhiepiskop Jermenske apostolske crkve

Za vikend je arhiepiskop oblasti Tavuš, Bagrat Galstanjan, koji je lider pokreta "Tavuš za otadžbinu" i predloženi kandidat za premijera tog pokreta, poslao poruku poslanicima u parlamentu da zahtevaju od njih da u "tri koraka" dođe do smene vlade i premijera Pašinjana, pisao je "Euronews Srbija".

"Kroz dva dana, tj. 11. juna u 16.30 da opozicioni poslanici Narodne skupštine pokrenu sednicu sa dnevnim redom ostavke vlade. Zatim je Savet Narodne skupštine dužan da 10. juna odlukom naroda donese odluku o održavanju vanredne sednice, a poslanici vladajućeg "Građanskog ugovora" (ՔՊ) su dužni da se potčine volji naroda, da postupaju sa ličnom savešću i uverenjem, naveo je arhiepiskop Bagrat i dodao:

"Treći korak je da na osnovu zahteva naroda, parlament na vanrednoj sednici prihvati ostavku aktuelne vlade i odluku o formiranju nove vlade", saopštio je vođa protesta arhiepiskop Bagrat Galstanjan, prenosi "Euronews Srbija".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa