Evropa

RAT U UKRAJINI Bajden se izvinio Ukrajini zbog odlaganja pomoći i najavio novi paket vojne pošiljke

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

07/06/2024

-

07:46

RAT U UKRAJINI Bajden se izvinio Ukrajini zbog odlaganja pomoći i najavio novi paket vojne pošiljke
RAT U UKRAJINI Bajden se izvinio Ukrajini zbog odlaganja pomoći i najavio novi paket vojne pošiljke - Copyright Tanjug/AP/Oleg Petrasiuk/Iryna Rybakova

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio da će poslati Ukrajini borbene avione tipa Miraž, kao i da će francuska vojska obučavati ukrajinske pilote. Makron je ponovio da Ukrajini treba dozvoliti da koristi oružje koje joj obezbeđuju zapadni saveznici za gađanje ruskih vojnih ciljeva i "neutralisanje tačaka sa kojih se zemlja napada". Ukrajina se bori da zaustavi nedavni ruski prodor u istočnim oblastima Harkov i Donjeck. Ofanziva ima za cilj da iskoristi nedostatak municije i trupa u Kijevu duž linije fronta od oko 1.000 kilometara.

Ključni događaji:

  • Francuska šalje Ukrajini borbene avione "Miraž 2000"
  • Mađarska učestvuje na ukrajinskoj mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj
  • Bajden: SAD neće napustiti Ukrajinu
  • Kijev traži od Moskve 2,5 milijardi dolara odštete za rušenje brane Kahovka
  • Ukrajinske vazduhoplovne snage tvrde da su oborile 17 od 18 bespilotnih letelica tipa "šahed"

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu, a kako je protekao prethodni dan pogledajte u jučerašnjem blogu.

23.06 Gutereš neće prisustvovati samitu u Švajcarskoj

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš neće prisustvovati globalnom samitu o mirovnoj formuli za Ukrajinu u Švajcarskoj sledeće nedelje, izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik.

Mirovni samit će biti održan u švajcarskom Birgenstoku 15. i 16. juna, a dosad je 107 država i međunarodnih organizacija potvrdilo učešće, preneo je Kijev independent.

21.43 Zelenski: Moj legitimitet priznaje i određuje ukrajinski narod, Putin nema legitimitet

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u Parizu da njegov legitimitet priznaje i određuje ukrajinski narod, istovremeno ocenjujući da ruski predsednik Vladimir Putin nema legitimitet. Zelenski je istakao da njegov legitimitet priznaje narod Ukrajine koji je, kako je naveo, slobodan, preneo je Rojters.

"Putinov legitimitet priznaje samo drug Putin", naveo je Zelenski na konferenciji za novinare u Parizu. Zelenski boravi u poseti Francuskoj, gde je u četvrtak učestvovao na obeležavanju 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji. Zelenski se danas sastao sa francuskim proizvođačima odbrambene industrije i obratio se francuskom parlamentu.

19.21 Francuska isporučila Ukrajini vojnu opremu vrednu 420 miliona evra

Francuska je za prva četiri meseca 2024. Ukrajini isporučila vojnu opremu u vrednosti od ukupno 420 miliona evra, a Pariz je odvojeno isplatio 900 miliona evra Evropskom fondu za mir, navodi se u ažuriranom izveštaju francuskog Ministarstva odbrane o vojnoj pomoći Ukrajini.

U prvim mesecima godine, Francuska je Ukrajini isporučila isporučila obroke (više od 100.000 jedinica), uređaje za noćno osmatranje (1.526 jedinica), 15 protivtenkovskih sistema, 34 oklopna i medicinska vozila, 19 čamaca Zodiac Futura, 60 izviđačkih bespilotnih letelica, kao i malokalibarsko oružje, gorivo i municiju, dodaje se u izveštaju.

AP/Lewis Joly

 

Istaknuto je da je Francuska isporučila bombe vazduh-zemlja, uključujući 63 bombe modela Mk81 i neodređeni broj AASM bombi.

Ovi finansijski napori praćeni su akcijama u oblasti obuke kadrova, a od početka godine u armijama Poljske i Francuske već obučeno skoro 2.000 ukrajinskih vojnika.

''U isto vreme, Francuska doprinosi bezbednosti istočnog krila Evrope preko kopnenog razmeštanja u Rumuniji i Estoniji, privremenog vazdušnog razmeštanja u Litvaniji, kao i stalnim pomorskim prisustvom na Baltiku i Mediteranu“, navodi francusko Ministarstvo odbrane.

18.51 Putin: Moguća izmena ruske nuklearne doktrine

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija ne preti nuklearnim oružjem i da smatra da je upotreba nuklearnog oružja u ovom trenutku nemoguća.

Upitan kako bi Rusija postupila u slučaju napada na nju nuklearnim oružjem, Putin je rekao da ukoliko do toga uopšte i dođe, građani treba da znaju da Rusija ima sistem ranog upozorenja za takve napade, kao i da Rusija u svom arsenalu ima mnogo jače nuklearne bombe nego one koje je Amerika bacila na Japan, kao i da ih ima daleko više. 

Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

On nije isključio mogućnost izmena ruske nuklearne doktrine, prenosi RIA Novosti.

"Ova doktrina je živi instrument i mi pomno pratimo šta se dešava u svetu, oko nas i ne isključujemo neke izmene u toj doktrini“, rekao je ruski predsednik na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Ruski predsednik se osvrnuo i na pitanje brzine rešavanja vojne operacije u Ukrajini rekavši da je to direktno povezano sa gubicima unutar ruske vojske. 

"Imajući to u vidu daleko je važnije sačuvati živote vojnika koji se bore u zoni specijalne vojne operacije“, naglasio je on.

Kada je reč o Ukrajini, Putin je rekao da je Rusija spremna za pregovore samo pod uslovima koji su ranije postavljeni.

14.18 Bajden se izvinio Ukrajini zbog odlaganja pomoći i najavio novi paket vojne pošiljke

Američki predsednik Džozef Bajden danas se javno izvinio Ukrajini zbog višemesečnog zadržavanja američke vojne pomoći i najavio novi paket vojne pošiljke u vrednosti od 225 miliona dolara.

Govoreći u Parizu dan nakon što su prisustvovali događajima povodom obeležavanja 80. godišnjice Dana D u Normandiji, Bajden se izvinio ukrajinskom narodu zbog republikanskog zadržavanja pomoći u Kongresu, pre nego što je slanje dodatne pomoći od 61 milion dolara odobreno u aprilu. Predsednik SAD je naglasio da Vašington stoji uz Ukrajinu, uprkos odlaganju pomoći, i obećao da Vašington neće okrenuti leđa Kijevu, prenosi AP.

Tanjug/AP

 

13.13 Zelenski i Bajden u Parizu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski boravi u poseti Francuskoj gde je već započeo pregovore sa američkim liderom Džoom Bajdenom. Kako piše ukrajinski "Kanal 24", njih dvojica će najverovatnije razgovarati o ubrzanju obuke ukrajinskih piliota na F-16, ali i o bezbednosnom sporazumu.

Tanjug/AP

 

13.09 Ukrajinski premijer: EK potvrdila da je Kijev spreman za početak pristupnih pregovora

Ukrajinski premijer Denis Šmihalj izjavio je da je Evropska komisija potvrdila u izveštaju da je Kijev ispunio preostale potrebne korake neophodne za početak pristupnih pregovora, prenosi Rojters. Šmihalj je naveo da Evropska komisija podržava početak pristupnih pregovora EU i Ukrajine. "Sada očekujemo da naši evropski partneri preduzmu sledeći korak - početak pregovora o članstvu u EU već ovog meseca", naveo je Šmihalj u objavi na Telegramu.

12.57 Tri osobe poginule u ukrajinskom granatiranju Luganska

Tri osobe su poginule, a sedam je spaseno iz ruševina kada se kao posledica ukrajinskog granatiranja Luganska urušio ulaz u višespratnu stambenu zgradu, rečeno je u pres-službi ruskog Ministarstva za vanredne situacije. "Potvrđeno je da su tri osobe poginule, a radnici Hitne pomoći spasili su sedam ljudi iz ruševina i predali ih lekarima", izjavio je izvor iz Ministarstva za vanredne situacije za RIA Novosti. Navodi se da se usled granatiranja srušio ulaz u stambenu zgradu od prvog do petog sprata, a akcija spasavanja se nastavlja.

12.40 Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da gađa "legitimne vojne mete" u Rusiji

Ukrajina ima pravo, u skladu sa međunarodnim pravom, da napada "legitimne vojne mete" u Rusiji kako bi se odbranila, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. "Ukrajina ima pravo da se brani", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u vojnoj bazi u blizini Stokholma, prenosi Reuters. Dodao je da pravo na samoodbranu uključuje, kako je naveo, "pravo na gađanje legitimnih, vojnih meta na teritoriji strane agresora, u ovom slučaju Rusije". "Ovo je napadački rat koji je Rusija započela protiv miroljubive, demokratske, susedne zemlje... Nema sumnje da Ukrajina ima pravo da gađa mete na ruskoj teritoriji", rekao je Stoltenberg.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

10.36 Mediji: Zelenski stiže u Nemačku, u utorak pred poslanicima Bundestaga

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dolazi u utorak u Berlin i očekuje se da se tom prilikom obrati poslancima u nemačkom Bundestagu, prenose danas nemački mediji. Zelenski će prisustvovati konferenciji o rekonstrukciji Ukrajine koja se u utorak i sredu održava u Berlinu, a koju, između ostalih, organizuje nemačko ministarstvo spoljnih poslova, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Iako to neće biti prva poseta Zelenskog Nemačkoj od izbijanja sukoba sa Rusijom, to bi bio prvi put da on lično govori u Bundestagu.

10.10 Orban: Mađarska mora da izbegne učešće ako dođe do NATO intervencije u Ukrajini

Mađarska mora po svaku cenu da izbegne učešće u mogućoj NATO intervenciji u Ukrajini, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu za državni radio. Orban je rekao da Mađarska čak ne bi trebalo da učestvuje ni u fazi planiranja, dodajući da postoji rizik da bi mađarske vojne jedinice mogle da budu prebačene pod komandu NATO-a, ako bi bila započeta misija Alijanse u Ukrajini i da bi mađarska teritorija mogla da bude korišćena za tu misiju, prenosi agencija MTI. Opširnije u posebnoj vesti.

09.59 Bajden: Američko oružje neće biti korišćeno za napade na Moskvu i Kremlj

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da  američko oružje, čiju je upotrebu dozvolio Ukrajini za napade na teritoriji Rusije, neće biti korišćeno za napade na Moskvu i Kremlj. Opširnije o tome u posebnoj vesti.

07.40 Ruska PVO tokom protekle noći oborila 28 ukrajinskih bespilotnih letelica

Ruska PVO oborila je protekle noći iznad teritorije Ruske Federacije ukupno 28 ukrajinskih bespilotnih letelica, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Ruski PVO sistemi su uništili ukrajinske dronove iznad Krima, Azovskog mora, Krasnodarske teritorije, Belgorodske i Rostovske oblasti, navedeno je u saopštenju, a prenosi RIA Novosti.

Od kada je Rusija počela napad na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, Moskva gotovo svakodnevno saopštava o napadima ukrajinskih dronova na pogranične i centralne oblasti, kao i na Krim.

07.20 Ruski napadi na zapadne oblasti Ukrajine, požar u industrijskom objektu kod Kijeva

Ruske snage izvele su prethodne noći opsežan napad na Ukrajinu, uglavnom na zapadne oblasti, dronovima kamikazama i raketama, a usled napada je izbio požar na industrijskom objektu u Kijevskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.

Ruske snage lansirale su ukupno 53 jurišne bespilotne letelice tipa Šahed-131/136, od kojih je 48 oboreno, naveo je na Telegram kanalu komandant Vazduhoplovstva oružanih snaga Ukrajine general-potpukovnik Nikolaj Oleščuk.

Prema njegovim rečima, lansirano je i pet krstarećih raketa, koje su sve eliminisane, prenosi Unian.

Više eksplozija odjeknulo je u Hmeljničkoj oblasti. U Kijevskoj oblasti je upozorenje na vazdušni napad trajalo četiri sata, a prema lokalnim vlastima usled napada je izbio požar u industrijskom objektu. Nema izveštaja o povređenima.

Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24 Mechanised brigade via AP

 

06.55 Francuska šalje Ukrajini borbene avione "Miraž 2000"

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će ta zemlja poslati Ukrajini borbene avione "Miraž 2000" usled povećanja francuske direktne vojne podrške Kijevu. Makron je, takođe, rekao da će Ukrajinci pohađati obuku u Francuskoj u trajanju od pet do šest meseci počevši od ovog leta, sa ciljem da se obuči 4.500 vojnika. "Uvek smo imali istu filozofiju, pomažemo Ukrajincima da se bore", rekao je Makron.

Tanjug/AP

 

06.42 Bajden: SAD neće napustiti Ukrajinu

Američki predsednik Džo Bajden u govoru povodom 80. godišnjice Dana D, odnosno savezničkog iskrcavanja u Normandiji 1944. godine, povukao paralele između ruske invazije na Ukrajinu i Drugog svetskog rata. Obećao je da SAD neće napustiti Ukrajinu, tvrdeći će ako to učini, Ukrajina biti potčinjena. "Susedi Ukrajine će biti ugroženi, cela Evropa će biti ugrožena", rekao je predsednik SAD.

06.30 Kijev traži od Moskve 2,5 milijardi dolara odštete za rušenje brane Kahovka

Ukrajinski "Ukrhidroenergo" saopštio je u da je pokrenuo međunarodnu arbitražu tražeći odštetu za rusko rušenje brane i elektrane Kahovka u junu 2023. Državna hidroelektrana procenila je štetu na 2,5 milijardi evra, navodi se u saopštenju.

06.15 Mađarska učestvuje na ukrajinskoj mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj

Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto rekao je da će prisustvovati ukrajinskoj mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj 15. juna. Sijarto je to rekao na ekonomskom forumu održanom u Sankt Peterburgu.

06.05 Kremlj: Zemlje koje snabdevaju Kijev oružjem dugog dometa suočiće se sa posledicama

Kremlj je naglasio da će se zapadne zemlje koje snabdevaju Ukrajinu oružjem za direktan udar na Rusiju definitivno suočiti sa posledicama. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov dao je komentar nakon što je predsednik Vladimir Putin u sredu sugerisao da bi mogao da isporučuje oružje na udaljenosti od interesa povezanih sa SAD i njihovim evropskim saveznicima ako dozvole Kijevu da udari dublje u Rusiju zapadnim oružjem dugog dometa.

Peskov je odbio da navede zemlje ili regione u kojima bi Rusija mogla da rasporedi ili isporuči takvo oružje.

Komentari (0)

Evropa