Evropa

RAT U UKRAJINI Orban: Mađarska neće učestvovati u eventualnim NATO operacijama u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guradian, BBC

06/06/2024

-

07:49

RAT U UKRAJINI Orban: Mađarska neće učestvovati u eventualnim NATO operacijama u Ukrajini
RAT U UKRAJINI Orban: Mađarska neće učestvovati u eventualnim NATO operacijama u Ukrajini - Copyright AP/Press service of 24 Mechanised brigade

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 834 dana. Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da bi Rusija mogla da koristi sve dostupne metode kako bi se odbranila ukoliko joj se ugrozi suverenitet ili teritorijalni integritet. Putin je rekao da je Zapad više puta optuživao Rusiju za nuklearno ratno podstrekivanje, ali je rekao da je to pogrešno podsetivši da su SAD koristile nuklearno oružje protiv Japana u Drugom svetskom ratu. Obraćajući se urednicima međunarodnih novinskih agencija u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu takvog oružja kao odgovor na brojne pretnje.

Ključni događaji:

  • Putin upozorio Zapad da će Rusija koristiti sve metode da bi se odbranila
  • Ukrajina pozvala Kinu da ipak pošalje delegaciju na mirovni samit u Švajcarskoj
  • Francuska planira da uloži 650 miliona evra u Ukrajinu
  • Pistorijus: Nemačka mora biti spremna za rat do 2029. godine
  • Ukrajinski distributer električne energije naredio hitno isključenje struje u 12 regiona

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE bl​ogu, a dešavanja od prošlog dana pogledajte u jučerašnjem blogu.

23.23 Makron obečao Ukrajini avione Miraž 2000

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je danas da će ta zemlja poslati Ukrajini borbene avione Miraž 2000 usled povećanja francuske direktne vojne podrške Kijevu.

''Sutra ćemo pokrenuti novu saradnju i objaviti transfer Miraž 2000, koji pomažu Ukrajini da zaštiti svoje nebo“, rekao je Makron tokom intervjua za emiter TF1 u Kanu, koji se poklopio sa početkom zvanične posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Francuskoj.

Makron je takođe rekao da će Ukrajinci pohađati obuku u Francuskoj u trajanju od pet do šest meseci počevši od ovog leta, sa ciljem da se obuči 4.500 vojnika.

''Uvek smo imali istu filozofiju, pomažemo Ukrajincima da se bore“, rekao je on.

Francuska je prethodno prestala da donira borbene avione Ukrajini, tvrdeći da Kijev treba da se fokusira na nabavku i obuku za F-16, prenosi Politiko.

 

22.24 SAD žele da Kina učestvuje na mirovnom samitu: Njihovo prisustvo bi bilo od pomoći

SAD ohrabruju Kinu da prisustvuje planiranom samitu o miru u Ukrajini ovog meseca u Švajcarskoj, uprkos najavi Pekinga da neće učestvovati zato što Rusija nije pozvana, rekao je danas novinarima potparol Stejt departmenta.

''Svakako bismo ohrabrili Kinu da učestvuje na tom samitu. Oni su prisustvovali prethodnim verzijama samita. Smatrali smo da je njihovo prisustvo bilo od pomoći. Mislimo da bi njihovo prisustvo ovde bilo od pomoći“, rekao je portparol Stejt departmenta na brifingu.

Portparol je istakao da Kina treba da preduzme korake protiv kompanija za koje Vašington tvrdi da pomažu ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi, prenosi Rojters.

21.58 Bajden na godišnjici Dana D govorio o Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden danas je u govoru povodom 80. godišnjice Dana D, odnosno savezničkog iskrcavanja u Normandiji 1944. godine, povukao paralele između ruske invazije na Ukrajinu i Drugog svetskog rata.

On je obećao da SAD neće napustiti Ukrajinu, tvrdeći će ako to učini, Ukrajina biti potčinjena. 

"Susedi Ukrajine će biti ugroženi, cela Evropa će biti ugrožena“, prenosi BBC.

Tanjug/AP

 

Bajden je upozorio da su demokratije širom sveta ponovo ugrožene i dodao da autokrate, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, koga je nazvao tiraninom, pažljivo prate odgovor Zapada na sukob u Ukrajini.

14.01 Sijarto: Mađarska uprkos pritisku Zapada neće odustati od nafte i gasa iz Rusije

Mađarska uprkos pritisku Zapada neće odustati od isporuka nafte i gasa iz Rusije, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu (SPIEF).

Prema njegovim rečima, Budimpešta uprkos geopolitičkim i ideološkim pritiscima nije spremna da odustane od efikasnog partnerstva koje ima u oblasti snabdevanja energentima sa Rusijom.

"Kada zemlja odluči da kupuje energente iz nekih izvora, za Mađarsku to nije politička odluka, već praktično pitanje", naglasio je Sijarto.

Mađarski ministar spoljnih poslova je naveo da njegova zemlja i dalje misli da energetsku politiku ne treba posmatrati kao komponentu geopolitičke agende, prenosi TASS.

U Rusiji je juče počeo Sanktpeterburški međunarodni ekonomski forum koji se održava pod sloganom "Formiranje novih oblasti rasta kao kamen temeljac multipolarnog sveta".

Forum će trajati do 8. juna, a program obuhvata više od 150 tematskih sesija kojima će prisustvovati više od 1.000 moderatora i govornika.

profimedia

 

13.51 Stejt department: Dozvola za korišćenje oružja neće doprineti eskalaciji rata

Američki Stejt department saopštio je danas da dozvola koju je Amerika dala Ukrajini da koristi oružje na ruskoj teritoriji neće doprineti eskalaciji rata.

"Nastavićemo da preduzimamo odgovarajuće korake kako bismo odgovorili na ono što je predsednik Putin uradio, kako bismo omogućili Ukrajini da se odbrani. Ali opet, Rusija je ta koja je ovde agresor", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler, navodi resorno ministarstvo.

On je naglasio da je Rusija ta koja premešta svoju vojnu opremu do granice i koristi je za napad na civilne ciljeve, tako da iz tog razloga, Sjedinjene Američke Države smatraju da Ukrajina treba da ima mogućnost da se brani. 

"Rekao bih da je Vladimir Putin taj koji neprestano doprinosi eskalaciji ovog sukoba i mi mislimo da je ovo odgovarajući odgovor", naveo je Miler.

Prošle nedelje Ukrajina je potvrdila da je dobila ograničeno ovlašćenje za napad na ciljeve u Rusiji oružjem koje je isporučila Amerika.

Bela kuća je objasnila da se američka dozvola za korišćenje oružja odnosi, ne samo na Harkovsku, već i na Sumsku oblasti.

Ovlašćenje se ne odnosi na rakete "ATACMS" dugog dometa.

Tanjug AP/Nathan Howard

 

13.35 Orban: Mađarska neće učestvovati u eventualnim NATO operacijama u Ukrajini

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da Budimpešta neće slati svoje vojnike u slučaju potencijalnog uključenja NATO u rat u Ukrajini.

"Ukrajinci misle da što više zemalja uključe u rat protiv Rusa, imaju veće šanse za pobedu, zato traže mešanje Evropske unije, čak i celog sveta, u rat. Sa ukrajinske tačke gledišta, ekskalacija rata je logična. Mi Mađari, međutim, znamo da moramo da ostanemo izvan rata, jer bi ulazak u rat bio suprotan mađarskim nacionalnim interesima", rekao je Orban novinarima, preneo je Mađar nezmet.

On je dodao da Mađarska ne može da podrži Holanđanina Marka Rutea za novog generalnog sekretara Alijanse kada u oktobru ode Jens Stoltenberg, jer, kako je rekao, "zastupa stav da sve NATO članice moraju da se posvete učestvovanju u vojnim akcijama van teritorija Alijanse".

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

"Želeli bismo da zaključimo svaku raspravu sa budućim sekretarom da Mađarska neće učestvovati u vojnim operacijama NATO protiv Rusa u Ukrajini, bez obzira na to što smo član NATO", rekao je Orban.

12.25 Ukrajinsko ministarstvo: Od početka rata ubijen 91 medijski radnik

Ministarstvo kulture u Ukrajini saopštilo je danas da je do sada u Ukrajini ubijen 91 medijski radnik.

"Ukrajina gubi svoju najvredniju dragocenost - svoje ljude. Među njima su novinari i medijski radnici", rekao je vršilac dužnosti ministra kulture Rostislav Karanđejev na Dan novinara, koji se danas obeležava, prenosi Kijev Independent.

On je dodao da je još 30 medijskih radnika u ruskom zarobljeništvu, među kojima je i ukrajinska novinarka Viktorija Roščina, koja je nestala u avgustu 2023. godine i smatra se da je zadržana na teritoriji koju je okupirala Rusija.

Resorno ministarstvo je takođe saopštilo da se stotine medijskih radnika pridružilo Oružanim snagama Ukrajine. Karanđejev je zahvalio ukrajinskim novinarima i predstavnicima stranih medija za doprinos koji daju borbi protiv Rusije, "u formiranju javnog mnjenja i jačanju demokratije".

12.18 Mađarska će učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj

Mađarska će učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini 15. juna u Švajcarskoj, na nivou ministra spoljnih poslova, ali vlada u Budimpešti smatra da je za žaljenje što na skupu neće biti prisutna i Rusija, rekao je danas u Sankt Peterburgu mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Razlog našeg učešća je to što smo apsolutno na strani mira i stoga učestvujemo u svim događajima gde je mir na dnevnom redu", rekao je Sijarto odgovarajući na pitanje novinara tokom učešća na međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

TANJUG/ STR/ nr

 

Istovremeno, on je izrazio žaljenje što će konferencija biti održana bez Rusije, tako da obe suprotstavljene strane neće biti prisutne na tom događaju, prenose mađarski mediji.

"Verujemo da se mogu očekivati pravi rezultati ako svi budu za pregovaračkim stolom", rekao je on.

"Ovog puta to nije slučaj, ali pošto poštujemo mirovne napore Švajcaraca, učestvovaćemo na nivou ministra spoljnih poslova", dodao je on, navodeći da je razgovor o miru uvek koristan.

Sijarto je takođe pozvao na hitan prekid vatre i početak mirovnih pregovora. Na konferenciju 15. i 16. juna su pozvane delegacije iz 160 zemalja, ali ne i iz Rusije.

11.45 Napad na Herson

Associated Press

11.20 Peskov:Snabdevanje Ukrajine zapadnim oružjem za napade na Rusiju imaće posledice

Kremlj je danas upozorio da "ne može ostati bez posledica" zapadno snabdevanje oružjem Ukrajine za napade na teritoriju Rusije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da izjava ruskog predsednika Vladimira Putina o mogućoj isporuci ruskog visokopreciznog naoružanja drugim zemljama daje predstavu o neizbežnim posledicama isporuke tog oružja Zapadu Ukrajini, prenosi Interfaks.

"Ovo je veoma važna izjava, koja vrlo jasno govori da snabdevanje oružjem koje će ciljati nas ne može ostati bez posledica, a te posledice će sigurno nastupiti", rekao je on novinarima. Peskov je odbio da navede regione ili konkretne zemlje u koje bi Moskva mogla da pošalje takvo oružje, uz napomenu da je "predsednik (Putin) rekao šta je hteo da kaže".

"Ovde je sve krajnje jasno i stoga ne treba nikakvo pojašnjenje", dodao je Peskov.

11.16 Stoltenberg: Ne smemo dozvoliti da se ponove praznine u vojnoj podršci Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da zapadni saveznici treba da obezbede da se odlaganja po pitanju vojne podrške Ukrajini ne ponove.

Tanjug/AP/Petr David Josek

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

"Ukrajini je potrebna predvidljivost i odgovornost saveznika iz NATO-a u pogledu vojne podrške", rekao je Stoltenberg tokom posete Finskoj na konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Aleksandrom Stubom.

On je dodao da su poslednjih meseci bila odlaganja i kašnjenja u pružanju vojne podrške Ukrajini i da to više ne sme da se ponovi.

Stoltenberg je rekao i da Rusija ne predstavlja vojnu pretnju Alijansi.

09.49 Šolc: Ukrajina bi mogla da upotrebi zapadno oružje protiv napada iz same Rusije

Nemački kancelar Olaf Šolc ponovio je danas da bi Ukrajina mogla da upotrebi oružje koje joj šalje Zapad da se odbrani od napada pokrenutih iz same Rusije, kao što su oni na Harkovsku oblast.

"Da bi se odbranila od takvih napada, Ukrajina može takođe da koristi oružje koje smo isporučili mi i naši saveznici uvek u skladu sa međunarodnim pravnim obavezama", rekao je Šolc u Bundestagu, preneo je "Reuters".

Šolcovi komentari usledili su nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio u sredu da bi dozvoljavanje Ukrajini da napada teritoriju Rusije sve snažnijim oružjem predstavljalo ozbiljnu eskalaciju koja bi približila Zapad ratu sa Rusijom.

Tanjug/AP/Sabina Crisan

 

07.40 Ukrajina pozvala Kinu da ipak prisustvuje mirovnom samitu u Švajcarskoj

Prvi zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrija Sibih pozvao je Peking da ipak pošalje delegaciju na planirani mirovni samit o Ukrajini zakazan za 15. i 16. jun u Švajcarskoj.

Ukrajinski diplomata, koji boravi u poseti Kini, nada se da je još moguće ubediti Kinu da prisustvuje ovom samitu, prenosi Rojters. Rusija nije pozvana da učestvuje na ovom sastanku, a zvanični Peking je ranije saopštio da će se držati po strani, uz obrazloženje da je prisustvo obe zaraćene strane preduslov za bilo kakvu suštinsku mirovnu konferenciju.

"Ukrajinska strana je izrazila nadu da bi učešće Kine na događaju moglo da bude dobra prilika da se da praktičan doprinos postizanju pravednog i trajnog mira u Ukrajini", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Tanjug AP/Vincent Thian

 

07.04 Putin upozorio Zapad da će Rusija koristiti sve metode da bi se odbranila

Ruski predsednik Vladimir Putin, upitan o rizicima nuklearnog rata zbog Ukrajine, upozorio je Zapad da bi Rusija mogla koristiti sve dostupne metode kako bi se odbranila ukoliko joj se ugrozi suverenitet ili teritorijalni integritet.

Putin je rekao da je Zapad više puta optuživao Rusiju za nuklearno ratno podstrekivanje, ali je rekao da je to pogrešno podsetivši da su Sjedinjene Američke Države koristile nuklearno oružje protiv Japana u Drugom svetskom ratu, prenosi RIA.

Obraćajući se urednicima međunarodnih novinskih agencija u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu takvog oružja kao odgovor na brojne pretnje.

Tanjug/AP/Alexander Zholobov

06.36 Francuska planira da uloži 650 miliona evra u Ukrajinu

Francuska će otvoriti razvojnu agenciju u Ukrajini u budžetu od 450 miliona evra, a istovremeno će pokrenuti i fond za ključne infrastrukturne projekte u koje će uložiti dodatnih 200 miliona evra, saopštio je kabinet predsednika Emanuela Makrona.

Pariz će objaviti dva bilateralna sporazuma za podsticanje rekonstrukcije tokom posete predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Francuskoj 6. i 7. juna, prenosi Rojters.

Zvaničnik francuskog predsedništva odbio je da komentariše da li će tokom posete biti objavljen i dogovor o slanju francuskih vojnih instruktora u Ukrajinu.

06.27 Isključenja struje u 12 regiona u Ukrajini

Ukrajinski distributer električne energije Ukrenergo naredio je večeras hitno isključenje struje u 12 regiona nakon što su prekoračena ograničenja potrošnje zbog stalnih nestašica električne energije.

Isključenja su stupila na snagu u 20.40, i to u regionima od Volinja do Lavova na severozapadu do Odese na jugu i Zaporožja na istoku zemlje, prenosi "Reuters".

Ukrajinski potrošači su upozoreni prethodno da ograniče potrošnju nakon što su ruski vazdušni udari poslednjih nedelja naneli ozbiljnu štetu proizvodnim kapacitetima zemlje.

profimedia

 

06.11 SAD bi da dale zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini od zamrznute ruske imovine

Sjedinjene Američke Države spremne su da obezbede Ukrajini zajam od 50 milijardi dolara, otplaćen od profita zamrznute imovine Ruske Federacije, pod uslovom da Evropska unija produži sankcije protiv Rusije na neodređeno vreme, navodi Fajnenšel tajms (FT) pozivajući se na dokument EU.

Tačni uslovi zajma, kao što su rok otplate ili kamatna stopa tek treba da se utvrde, a za sada nije jasno ni da li će Vašington dati Kijevu zajam direktno ili preko posrednika, prenosi Komersant.

Kako se navodi, Vašington razmatra izdavanje zajma pod uslovom da imovina ruske centralne banke u EU ostane zamrznuta "sve dok Rusija ne pristane da plati štetu nanetu Ukrajini".

AP Photo/J. Scott Applewhite

 

Komentari (0)

Evropa