Evropa

Španska Narodna partija odbacuje Dragija kao kandidata: Čvrsta podrška Ursuli fon der Lajen

Komentari

Autor: Tanjug, Politico

31/05/2024

-

20:07

Španska Narodna partija odbacuje Dragija kao kandidata: Čvrsta podrška Ursuli fon der Lajen
Španska Narodna partija odbacuje Dragija kao kandidata: Čvrsta podrška Ursuli fon der Lajen - Copyright Tanjug/AP/Olivier Hoslet

veličina teksta

Aa Aa

Španska Narodna partija (PP) desnog centra čvrsto podržava kandidaturu Ursule fon der Lajen za drugi mandat na čelu Evropske komisije i ne bi razmatrala alternativnog kandidata kao što je bivši italijanski premijer Mario Dragi, poručio je visoko pozicionirani zvaničnik te stranke Esteban Gonzalez Pons.

"Siguran sam da će Ursula biti kandidat kojeg ćemo predstaviti Savetu", rekao je Gonzales Pons, koji je i potpredsednik Evropske narodne partije (EPP), tradicionalno najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu, i koji vodi kampanju Narodne partije za evropske izbore.

On je za "Politico" naglasio da aktuelna predsednica Evropske komisije ima "jasnu podršku" Narodne partije.

Gonzalez Pons je rekao da, čak i ako bi kandidatura Fon der Lajen iz nekog razloga bila neuspešna, EPP bi insistirala na tome da neko iz njenih redova postane predsednik Evropske komisije.

Španska Nardona partija je druga najveća članica EPP-a nakon nemačkih demohrišćana, što joj daje snažan uticaj na izbor kadrova te grupacije.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je podržao Fon der Lajen u njenom prvom mandatu, nedavno je podstakao spekulacije o alternativnom kandidatu za predsednika Evropske komisije nakon što je nagovestio da će podržati Dragija.

Dragi, inače bivši premijer Italije i bivši predsednik Evropske centralne banke, ne pripada nijednoj političkoj partiji.

Upitan prošle nedelje da li Francuska podržava kandidaturu Fon der Lajen za novi mandat, poslanik u EP iz Makronove liberalne partije Preporod Paskal Kanfin rekla je da bi "Francuska i svi u predsedničkom ekosistemu želeli da Dragi igra ulogu".

Kandidata za predsednika Evropske komisije predlaže Evropski savet, a odobrava Evropski parlament. Ukoliko kandidat Saveta ne dobije podršku apsolutne većine u EP, Savet mora da predloži novog kandidata u roku od mesec dana.

Kandidat obično potiče iz grupacije koja osvoji najviše glasova na izborima za Evropski parlament, koji se održavaju od 6. do 9. juna.

S obzirom na to da se očekuje da će EPP osvojiti najviše glasova na evropskim izborima i imajući u vidu njenu čvrstu poziciju u nacionalnim vladama, malo je verovatno da će biti prihvaćen kandidat koji nije iz redova EPP, čak i neko Dragijevog ranga, zaključuje "Politico".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa