Evropa

Istraživanja pokazala: Moguća pobeda baskijske separatističke stranke na regionalnim izborima

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2024

-

16:32

Istraživanja pokazala: Moguća pobeda baskijske separatističke stranke na regionalnim izborima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Baskijska levičarska separatistička stranka Bildu mogla bi po prvi put da pobedi na regionalnim izborima u ovoj španskoj regiji u nedelju, ukazuju ankete.

Istraživanja javnog mnjenja pokazala su da Bildu ima malu prednost nad umereno desničarskom Baskijskom nacionalističkom partijom (PVN), koja je dugo na vlasti u jednom od najbogatijih španskih, ali i evropskih regiona.

Obe partije imaju oko 30 odsto podrške, što znači da nijedna ne bi mogla sama da upravlja Baskijom, već bi im bila neophodna podrška vladajuće Socijalističke radničke partije (PSOE) španskog premijera Pedra Sančeza, koja je prethodno sarađivala sa PVN-om. PSOE-u je, s druge strane, potrebna podrška obe baskijske partije, kao i katalonskih separatista, prenosi Rojters.

Osnovana 2011. kao koalicija baskijskih levičarskih stranki, Bildu je prvobitno bila zabranjena zbog sumnje da je povezana sa ETA, baskijskom militantnom organizacijom, čiji su članovi ubili više od 850 ljudi tokom 50 godina borbe za nezavisnost.

Bildu, čiji su pojedini članovi bivši militanti ETA ili simpatizeri, se javno ograničila od nasilja, ali nije osudila napade te oružane grupe.

Ova partija vodi kampanju baziranu na zagovaranju decentralizacije i većih ovlašćenja za baskijske vlasti, a Rojters navodi da se očekuje da će Bildu na izborima imati koristi od smanjenja podrške partiji Podemos, levičarskoj stranci koja je ranije bila u koaliciji nacionalne vlade.

Prošle godine, Sančez je postao prvi španski premijer koji je pregovarao sa zvaničnicima Bildu, što je izazvalo oštre kritike od strane konzervativnih protivnika lidera Španije.

Nakon što se ETA raspala 2018, u Baskiji nije bilo pokušaja secesije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa