Evropa

RAT U UKRAJINI EU odobrila 13. paket sankcija protiv Rusije: Novim merama obuhvaćeno još oko 200 entiteta i pojedinaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2024

-

09:10

RAT U UKRAJINI EU odobrila 13. paket sankcija protiv Rusije: Novim merama obuhvaćeno još oko 200 entiteta i pojedinaca
RAT U UKRAJINI EU odobrila 13. paket sankcija protiv Rusije: Novim merama obuhvaćeno još oko 200 entiteta i pojedinaca - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 728 dana. Sjedinjene Američke Države će uvesti nove sankcije Rusiji zbog smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, saopštio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi i rekao da će "Rusija sankcijama biti pozvana na odgovornost za ono što se dogodilo Navaljnom, kao i za njene akcije tokom rata u Ukrajini". Vladimir Putin je na sastanku sa ministrom odbrane Rusije Šojguom pohvalio svoje vojnike za zauzimanje Avdejevke, rekao da taj uspeh treba da iskoriste i nastave rodor dublje u Ukrajinu. Osvrnuo se i na optužbe da njegova zemlje razmišlja o korišćenju nuklearnog naoružanja u kosmosu i poručio da Rusija u svemiru ne radi ništa što ne rade i druge države.

Ključni događaji:

  • Brisel: Ruski otpravnik poslova pozvan na razgovor u EEAS zbog Navaljnog
  • Putin: Zauzimanje Avdejevke je uspeh ruske vojske koji treba iskoristiti
  • SAD će uvesti nove sankcije Rusiji zbog smrti Navaljnog
  • Putin: Ruske aktivnosti u svemiru iste kao i kod drugih država, SAD to znaju
  •  Pet osoba ubijeno u napadu na Sumi, najmanje četvoro ranjeno u napadu na Donjeck

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                      Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

 

21.23 Medvedev povodom smrti Kuzminova: Nema razloga za žaljenje

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da ne postoji razlog za žaljenje zbog nasilne smrti pilota aviona Maksima Kuzminova u Španiji.

"Za psa, pseća smrt", rekao je Medvedev za ruske medije. On nije želeo da komentariše na koji način je Kuzminov umro, prenosi TASS.

"Rekao sam sve što sam hteo da kažem“, rekao je Medvedev.

Španska policija potvrdila je da je ruski pilot Maksim Kuzminov, koji je 2023. godine oteo helikopter Oružanih snaga Rusije, ubijen u provinciji Alikante.

17.49 EU uklanja sa liste sankcionisanih Arkadija Voloža, jednog od osnivača Jandeksa

Zemlje članice EU saglasile su se da sa liste sankcionisanih pojedinaca iz Rusije uklone Arkadija Voloža, suosnivača ruskog internet giganta Jandeks, potvrdila su tri izvora upoznata sa ovom odlukom.

Volož je jedna od tri osobe koje će posle 15. marta kada se obnavlja režim sankcija, biti skinute sa liste sankcionisanih, prenosi Rojters.

EU svakih šest meseci razmatra obnavljanje sankcija za subjekte i pojedince iz Rusije povezane sa ratom u Ukrajini. Volož je u avgustu prošle godine nazvao rat u Ukrajini "varvarskim", ali se do sada nije oglašavao povodom informacije da će biti uklonjen sa liste sankcionisanih.

16.17 Rojters: Iran isporučio Rusiji oko 400 projektila balističkog oružja

Iran je Rusiji isporučio veliki broj balističkih raketa zemlja-zemlja, preneo je danas Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Tri izvora iz Irana rekla se da je Iran poslao Rusiji oko 400 projektila balističkog oružja kratkog dometa, poput Zolfagara, rakete koja može da pogodi ciljeve udaljene 300 do 700 kilometara.
Isporuke su počele početkom januara nakon sastanaka krajem prošle godine između iranskih i ruskih vojnih i bezbednosnih zvaničnika koji su održani u Teheranu i Moskvi, prema rečima jednog od izvora iz Irana.

16.00 Stoltenberg: Ukrajinsko povlačenje iz Avdijevke pokazuje da je situacija teška

Povlačenje ukrajinske vojske iz Avdijevke pokazuje da je situacija na frontu izuzetno teška, ali NATO nastavlja da podržava Ukrajinu, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Ukrajinsko povlačenje pokazuje da je situacija na bojnom polju teška, ali su Ukrajinci prevazilazili očekivanja iznova i iznova, a NATO ostaje uz Ukrajinu", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, u društvu premijera Gruzije Iraklija Kobahidzea.

Ovo je prva reakcija NATO zvaničnika nakon što je Ukrajina izgubila Avdijevku, navodi TASS.

Stoltenberg je, takođe, naglasio da su prethodnih nekoliko dana NATO zemlje najavile nove pakete pomoći Ukrajini vredne milijarde evra, koji obuhvataju protivvazdušnu odbranu, artiljeriju i municiju.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 

14.38 Zaharova: Međunarodna zajednica da preispita izjave Zelenskog o nuklearnom oružju

Međunarodna zajednica treba sa najvećom ozbiljnošću da tretira pretnje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je kazao da će preispitati odbacivanje upotrebe nuklearnog oružja, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

U februaru 2022. godine, Zelenski je u svom obraćanju baš na Minhenskoj konferenciji zapretio da će Kijev preispitati odluku o upotrebi nuklearnog oružja, istakla je Zaharova, preneo je TASS.

"Uvereni smo da bi međunarodna zajednica trebalo najozbiljnije da se odnosi prema takvim opasnim izjavama", navela je ona ističući da je Ukrajina još od sovjetskih vremena zadržala istraživački i industrijski potencijal za proizvodnju nuklearnog oružja.

11.16 EU odobrila 13. paket sankcija protiv Rusije

Evropska unija odobrila je danas 13. paket sankcija Rusiji, saopštilo je belgijsko predsedništvo EU na platformi X (Tviter).

"Ambasadori EU su se upravo složili, načelno, o 13. paketu sankcija povodom ruske agresije na Ukrajinu. Ovo je jedan od najširih paketa koji je odobrila EU", navela je Belgija.

U novom paketu će blizu 200 entiteta i pojedinaca biti dodatno na listu, ali nema novih mera protiv određenih sektora.

Ovim povodom oglasio se i Žozep Borelj, šef diplomatije EU.

"Imamo dogovor o 13. paketu. Dodali smo blizu 200 osoba i entiteta u naš paket, pa je na crnoj listi EU više od 2.000 ljudi. Sa ovim paketom, preuzimamo mnogo jače akcije protiv entiteta koji su umešani u zaobilaženje sankcija, kao i u vojne sektore", istakao je Borelj na platformi X.

08.50 Putin: Ruske aktivnosti u svemiru iste kao i kod drugih država, SAD to znaju

Rusija radi iste stvari u svemiru kao i bilo koja druga zemlja, a Sjedinjene Države su dobro upoznate sa tim, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom. "Što se tiče svemira, radimo samo ono što rade ostale zemlje, uključujući i SAD. Naravno, u pravu ste - oni, SAD, imaju potpuni uvid", rekao je ruski lider, preneo je TASS.

07.40 Brisel: Ruski otpravnik poslova pozvan na razgovor u EEAS zbog Navaljnog

Direktor Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) za istočnu Evropu, Rusiju, centralnu Aziju, regionalnu saradnju i OEBS, Mihael Zibert, pozvao je juče na razgovor otpravnika poslanika ruske misije u Evropskoj uniji, Kirila Logvinova. EU je prenela ruskoj strani negodovanje zbog smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, za šta, kako se navodi "glavnu odgovornost snosi ruski predsednik Vladimir Putin i ruske vlasti", navodi se na sajtu EEAS.

Zibert je zatražio od Rusije da vrati telo porodici bez daljeg odlaganja i da ruske vlasti dozvole da se obavi sahrana.

07.35 Bela kuća: SAD će uvesti nove sankcije Rusiji zbog smrti Navaljnog

Sjedinjene Američke Države će uvesti nove sankcije protiv Rusije zbog smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, saopštio je juče portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. Dodao je da će "veliki paket sankcija" biti objavljen u petak, 23. februara, prenosi Rojters. "Rusija će sankcijama biti pozvana na odgovornost za ono što se dogodilo gospodinu Navaljnom, kao i za njene akcije tokom rata u Ukrajini", rekao je Kirbi.

07.20 Putin: Zauzimanje Avdejevke je uspeh ruske vojske koji treba iskoristiti

Zauzimanje Avdejevke je uspeh ruske vojske koji treba iskoristiti za dalje napredovanje, ali za to su potrebne pripreme, izjavio je juče predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, javlja TASS. "Što se tiče situacije u Avdejevki u celini, to je nesumnjivo uspeh i čestitam Vam na tome. To treba dalje razvijati, to je očigledno. Ali taj za napor se treba dobro pripremiti i obezbediti ljudstvo, naoružanje, opremu i municiju", rekao je Putin ministru odbrane.

07.05 Pet osoba ubijeno u napadu na Sumi, najmanje četvoro ranjeno u napadu na Donjeck

Pet osoba ubijeno je u jučerašnjem ruskom napadu dronovima na stambenu zgradu u regionu Sumi, na severu Ukrajine, dok povređenih ima u ukrajinskom granatiranju Donjecka, javljaju ukrajinska i ruska strana. "U severnom regionu Sumi pogođena je stambena zgrada, ubijeno je pet osoba - majka sa dva sina i njihovi rođaci", saopštila je regionalna vojna administracija na Telegramu.

Komentari (0)

Evropa